Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MATERIAL-uchebnik_PSO.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

283Тема 10

Направлення інвалідів до стаціонару казенного або держав­ного протезно-ортопедичного підприємства здійснює заступник директора з медичної роботи після готовності виробу до першої примірки, а до клініки Науково-дослідного інституту з проблем соціального захисту населення — керівники казенних та дер­жавних протезно-ортопедичних підприємств, Міністерства праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, управлінь соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій за пого­дженням з об'єднанням "Укрпротез".

При первинному протезуванні інваліди в разі потреби забез­печуються лікувально-тренувальними протезами на строки, потрібні для формування кукси.

Час перебування інвалідів у стаціонарі первинного та склад­ного протезування або клініці Науково-дослідного інституту з проблем соціального захисту населення визначається залежно від складності протезування.

Протезно-ортопедичними виробами забезпечуються без­платно за рахунок коштів, передбачених у бюджеті на соціаль­ний захист населення:

— інваліди всіх категорій незалежно від факту призначен­ня і виду одержуваної пенсії;

— пенсіонери незалежно від виду одержуваної пенсії;

— особи похилого віку;

— діти до 16 років;

— підопічні будинків-інтернатів для громадян похилого віку, інвалідів та дітей;

— підопічні дитячих будинків і шкіл-інтернатів;

— особи, які навчаються в загальноосвітніх, професійних, навчально-виховних та вищих навчальних закладах (денна форма навчання);

— особи, які перебувають у лікувально-профілактичних закладах на стаціонарному лікуванні, потребують протезно-ортопедичної допомоги і не мають групи інвалідності;

— жінки, які потребують протезування молочних залоз.

Особи, які не належать до перелічених категорій громадян, протезно-ортопедичні вироби купують за готівку.

284

Соціальне обслуговування

Особи, які замовляють протезно-ортопедичні вироби за влас­ний рахунок, вносять підприємству аванс у розмірі 80 % їхньої вартості.

Забезпечення засобами пересування. Позачергове безплат­не забезпечення автомобілями інвалідів війни, інвалідів внаслі­док Чорнобильської катастрофи, а також продаж автомобілів на пільгових умовах інвалідам від загального захворювання, з ди­тинства, батькам чи родичам дітей-інвалідів здійснюється за місцем їх постійного проживання та реєстрації Міністерством праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, управліннями соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій у межах фондів, виділених Міністерством праці та соціальної політики.

Марки автомобілів, якими поза чергою безплатно та на пільгових умовах забезпечуються інваліди, а також розмір пла­ти за них визначаються Кабінетом Міністрів України.

Підставою для забезпечення інвалідів автомобілями є висно­вок обласної, центральної міської — у містах Києві та Севастополі, Кримської — в Автономній Республіці Крим медико-соціальної експертної комісії (далі — відповідно облМСЕК, ЦМСЕК, КМСЕК) про наявність у інвалідів медичних показань для їх одержання, а також посвідчення на право керування автомобілем.

Заміна автомобілів, одержаних безплатно інвалідами війни, яким групу інвалідності встановлено безстроково, провадить­ся на підставі раніше виданого висновку облМСЕК (ЦМСЕК, КМСЕК) про наявність медичних показань для одержання ав­томобіля або мотоколяски без повторного медичного обстежен­ня з урахуванням висновку лікувально-профілактичних за­кладів про спроможність інваліда керувати автомобілем. У та­кому ж порядку на пільгових умовах здійснюється заміна ав­томобілів інвалідам інших категорій, групу інвалідності яким встановлено безстроково.

Безплатне забезпечення інвалідів автомобілями або продаж їх на пільгових умовах провадиться Міністерством праці та соці­ального захисту Автономної Республіки Крим, управліннями соціального захисту населення обласних, Київської та Севасто­польської міських державних адміністрацій на десятирічний

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]