Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MATERIAL-uchebnik_PSO.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

37Тема 2

за використанням страхових коштів. Залежно від специфіки самого фонду його завдання дещо конкретизуються. Розгляне­мо особливості правового становища кожного з названих фондів. Правове становище Фонду загальнообов'язкового держав­ного соціального страхування на випадок безробіття визна­чено Законом України "Про загальнообов'язкове державне соці­альне страхування на випадок безробіття" (від 2 березня 2000 р. № 1533-ІП).

Джерела формування коштів фонду такі:

1) страхові внески страхувальників;

2) асигнування державного бюджету;

3) суми фінансових санкцій, застосованих до роботодавців за порушення встановленого порядку сплати страхових внесків та використання коштів фонду, недотримання законодавства про зайнятість населення, а також суми адміністративних штрафів, накладених відповідно до закону на посадових осіб та громадян за такі порушення;

4) прибуток, одержаний від тимчасово вільних коштів фон­ду, у тому числі резерву коштів фонду, на депозитному рахунку;

5) благодійні внески юридичних та фізичних осіб;

6) інші надходження.

Кошти фонду використовуються для таких цілей:

1. Виплата забезпечення та надання соціальних послуг, пе­редбачених статтею 7 Закону України "Про загальнообов'язко­ве державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Видами забезпечення є: допомога в разі безробіття, у тому числі одноразова її виплата для організації безробітним підпри­ємницької діяльності; допомога в разі часткового безробіття; матеріальна допомога у період професійної підготовки, пере­підготовки або підвищення кваліфікації безробітного; матері­альна допомога у разі безробіття, одноразова матеріальна допо­мога безробітному та непрацездатним особам, які перебувають на його утриманні; допомога на поховання у разі смерті безро­бітного або особи, яка перебувала на його утриманні.

До соціальних послуг, передбачених Законами України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на

38

Соціально-забезпечувальні правовідносини

випадок безробіття" та "Про зайнятість населення" належать: професійна підготовка або перепідготовка, підвищення квалі­фікації та профорієнтація: пошук підходящої роботи та спри­яння у працевлаштуванні, у тому числі шляхом надання робо­тодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних та фінансування організації оплачуваних громадських робіт для безробітних; інформаційні та консультаційні послуги, пов'язані з працевлаштуванням.

2. Відшкодування Пенсійному фонду України витрат, пов'я­заних із достроковим виходом на пенсію осіб до досягнення ними пенсійного віку відповідно до Закону України "Про зай­нятість населення".

3. Фінансування витрат на утримання та забезпечення діяльності виконавчої дирекції фонду та її робочих органів, управління фондом, розвиток його матеріальної та інформацій­ної бази.

4. Створення резерву коштів фонду (сума, необхідна для виплати допомоги на випадок безробіття в розрахунку на місяць).

Видатки бюджету фонду щодо забезпечення виплати допо­моги в разі безробіття є захищеними. Фінансування цих ви­датків проводиться у першочерговому порядку.

Фінансування Фонду соціального страхування від нещас­них випадків здійснюється за рахунок (Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від не­щасного випадку на виробництві та професійного захворюван­ня, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 р. М1105-ХІУ):

1) внесків роботодавців: для підприємств — з віднесенням на валові витрати виробництва, для бюджетних установ та організацій — з асигнувань, виділених на їх утримання та за­безпечення;

2) капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників;

3) прибутку, одержаного від тимчасово вільних коштів фон­ду на депозитних рахунках;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]