Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MATERIAL-uchebnik_PSO.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

155Тема 6

б) 50 % мінімального розміру пенсії за віком: особам, які до­сягли віку: чоловіки — 60 років, жінки — 55 років і не набули права на трудову пенсію з поважних причин; інвалідам III групи;

в) 100 % мінімального розміру пенсії за віком: інвалідам II групи; дітям-інвалідам віком до 16 років; дітям, які не досяг­ли 18 років, або старші цього віку, якщо вони стали інваліда­ми до досягнення 18 років, а також одному з батьків, або чолові­кові (дружині), або діду, бабусі, брату чи сестрі, незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) зайнятий доглядом за дітьми, братами, сестрами чи онуками померлого годувальника, які не досягли 8 років і не працюють у разі втрати годувальника;

г) 200 % мінімального розміру пенсії за віком: інвалідам І групи; матерям, яким присвоєно звання "Мати-героїня".

За наявності одночасного права на соціальну пенсію і над­бавку на непрацездатність членів сім'ї до пенсії за віком або у разі інвалідності за вибором того, хто звернувся, призначаєть­ся або пенсія, або надбавка.

Соціальні пенсії виплачуються з Пенсійного фонду України.

IV. Задачі

1. Громадянка К. у січні 1999 р. звернулася за призначен­ням їй пенсії державного службовця. З документів, які вона подала, видно, що 4 роки вона працювала майстром ЖЕКу, 2,5 роки — начальником цього ж ЖЕКу, 6 років працювала інспектором житлового відділу міськвиконкому, 5 років — по­мічником народного депутата, 3 роки — заступником редакто­ра газети районної ради, останні 5 років працювала в облдерж­адміністрації завідувачем відділу. В заяві громадянка К. про­сила обчислити розмір пенсії, виходячи із середньомісячного заробітку за останні 24 місяці в розмірі 240 грн.

Які умови призначення пенсії державного службовця? Чи має право громадянка К. на пенсію державного службовця? Обчисліть розмір пенсії громадянки К.

2. Громадянин Н. отримував пенсію державного службовця. Після його смерті дружина громадянина Н. звернулася до

156

Правове регулювання державних пенсій

районного органу праці та соціального захисту із заявою про призначення пенсії у разі втрати годувальника на неповноліт­ню дочку померлого. Заявниця вимагала призначення пенсії за нормами Закону України "Про державну службу". їй було відмовлено з мотивів, що Н. хоч і одержував пенсію як держав­ний службовець, але на момент смерті не працював на посаді державного службовця.

Який порядок призначення пенсії в разі втрати годувальни­ка? Дайте обґрунтовану відповідь.

3. Дайте відповіді на такі запитання з приводу пенсійного забезпечення державних службовців:

1. Чи мають право на пенсійне забезпечення відповідно до Закону України "Про державну службу" особи, які на момент введення в дію цього закону (1 січня 1994 р.) були пенсіонерами?

2. Чи мають право на пенсію відповідно до статті 37 Закону України "Про державну службу" державні службовці, які ви­знані інвалідами?

3. Коли можна звертатися за призначенням пенсії держав­ного службовця?

4. В яких розмірах призначається пенсія державним служ­бовцям?

5. Чи є обмеження у виплаті пенсії державного службовця?

4. Громадянка Г. працювала на посаді молодшого науково­го співробітника 8 років 8 місяців, а потім 7 років на посаді дер­жавного службовця. 14 липня 2002 р. її було звільнено через досягнення граничного віку перебування на державній службі. Загальний трудовий стаж Г. становить 28 років. Вона зверну­лася за призначенням пенсії державного службовця, однак їй відмовили, посилаючись на недостатній стаж державної служ­би. Чи правильні дії інспектора Пенсійного фонду? Який поря­док призначення пенсії державного службовця?

5. Громадянин П. працює на посаді доцента державного уні­верситету із серпня 1983 р. Ступінь кандидата наук здобув у 1974, після цього працював старшим агрономом виробничо-аг-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]