Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧ прог модуль ПН.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
305.66 Кб
Скачать

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ЗАГАЛЬНОПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

Прокурорський нагляд програма навчальної дисципліни

для студентів юридичного факультету

Дніпропетровськ

2011

Дніпропетровський гуманітарний університет

„Затверджую”

Ректор Дніпропетровського

гуманітарного університету

П.Я.Мінка

„_____”__________2011р

Програма навчальної дисципліни

Дисципліна Прокурорський нагляд

(повне найменування дисципліни)

Напрям підготовки 6.030401 Право

(шифр і найменування)

Форма навчання денна

Схвалено

Вченою радою університету

31 березня 2011р.

Протокол № 3

Дніпропетровськ

2011

Програма навчальної дисципліни “Прокурорський нагляд” Укладач: кандидат психологічних наук, доцент Пашко Антоніна Олександрівна Дніпропетровськ: Дніпропетровський гуманітарний університет, 2010 - 31с.

Рецензенти:

Чернишова Т. В. - кандидат юридичних наук (Національний гірничий університет);

Прийдак М. М. - кандидат юридичних наук , доцент(Дніпропетровський університет економіки та права).

Загальні положення

Навчальна дисципліна “Прокурорський нагляд в Україні” є необхідним курсом в системі повноцінної професійної вищої юридичної освіти. Знання основ організації і діяльності прокуратури, її завдань і можливостей у справі захисту інтересів людини, суспільства і держави та місця і ролі в правовій системі України необхідні не тільки тим випускникам вузів, які вирішили обрати за місце своєї праці органи прокуратури. Не менше цих знань потребують юристи, що вибрали місцем своєї майбутньої діяльності органи внутрішніх справ, митні та інші правоохоронні органи, органи виконавчої влади і місцевого самоврядування, установи банку, комерційні структури, тобто усюди, де потрібні висококваліфіковані спеціалісти. Курс передбачає вивчення питань, що характеризують суть та основні галузі прокурорського нагляду, інші функції прокуратури, питання організаційного та правового забезпечення її діяльності.

Успішне оволодіння комплексом знань, що вивчаються навчальною дисципліною, допоможе наочно і повно уявляти природу, суть і характер діяльності прокурора, механізм функціонування прокурорської системи, багатомірність зв’язків прокурорського нагляду з іншими сферами правової діяльності.

Творча робота з матеріалами, що визначають тематичний зміст навчальної дисципліни, передбачає досягнення такого кваліфікаційного рівня підготовки студента, при якому він повинен

Знати:

- законодавство, яке регулює організацію та діяльність прокуратури України; систему і структуру її органів, функції та організацію роботи; вимоги, яким повинні відповідати прокурори і слідчі прокуратури та порядок їх призначення; предмет та об’єкти прокурорського нагляду, повноваження прокурора та документи його реагування при виявленні порушень закону, правовий захист працівників прокуратури, їх матеріальне і соціальне забезпечення та дисциплінарну відповідальність;

- практику застосування чинного законодавства.

Уміти:

- характеризувати сутність підтримання прокурором державного обвинувачення; представництва прокурором інтересів громадянина або держави в суді; зміст прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно – розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; порядок здійснення прокурором нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян; сутність нагляду за додержанням і застосуванням законів; зміст координації діяльності у боротьбі із злочинністю; досудове слідство органами прокуратури;

- готувати усі види документів прокурорського реагування на порушення закону.

Відповідно до навчального плану студенти протягом освоєння дисципліни повинні готовити доповіді, реферати із затвердженої тематики, виконувати тестові завдання та ін. Все це допоможе їм виробити уміння творчої самостійної роботи з науковою, науково – практичною літературою та нормативно – правовими актами.

Оволодіння теоретичними і методологічними основами прокурорського нагляду та практикою його застосування допоможе студенту у використанні надбаних знань у майбутній практичній діяльності.

Організаційно – методичні рекомендації

Семінарські заняття з курсу “Прокурорський нагляд” проводяться шляхом обговорення винесених на них питань та є важливим чинником засвоєння студентами навчальної дисципліни, перевірки їх знань у цій галузі та повинні сприяти формуванню у них навичок і вмінь публічного виступу, участі у дискусії, розвитку правової культури, творчої активності і самостійності, прояву інтересу до правової науки і юридичної практики.

Розгляд тем семінарів та їх окремих питань може бути організований в різних формах: обговорення, ділової гри, заслуховування рефератів, доповідей, проведення тестування та ін.

Необхідною умовою ефективного проведення семінарських занять є обов’язкова самостійна підготовка до них. Основними завданнями самостійної роботи є засвоєння програмного матеріалу, визначення сутності і змісту предмету дисципліни, аналіз правовідносин, що складаються у сфері прокурорської діяльності з урахуванням концепції розвитку прокуратури, чинного законодавства, що регулює цю діяльність, тенденцій його розвитку і вдосконалення.

Самостійну роботу треба починати з ретельного ознайомлення з планом заняття, списком нормативно – правових актів, навчальною, науковою та науково – практичною літературою, що рекомендуються, а потім вже вивчення відповідних питань у конспекті лекцій і літературних джерелах, опрацювання нормативно – правових актів з даної тематики, після чого законспектувати необхідний матеріал, приділяючи належну увагу законам та іншим нормативно – правовим актам.

Читати треба уважно, всебічно та критично аналізувати прочитане. Зустрівши нові чи незрозумілі слова, вираження, обов’язково треба з’ясувати їх зміст. Не зробивши цього, можна неправильно сприйняти їх значення. Тут варто скористатися необхідними словниками та іншими довідковими матеріалами (наприклад, великий тлумачний словник сучасної української мови, словарь русского языка Ожегова, словарь иностранных слов, толковый словарь Даля, большой энциклопедический юридический словарь, юридична енциклопедія та ін.).

При підготовці до занять треба звертатися безпосередньо до офіційних видань нормативно – правових актів, а не викладати їх зміст за навчальною, довідковою або популярною літературою. Використовуючи коментар до законодавства, необхідно розмежовувати текст коментарю від тексту самого нормативно – правового акту.

В процесі самостійної роботи треба оволодіти законодавством, що регулює принципи організації і діяльності прокуратури України, її функції та правові засоби прокурорської діяльності; систему і структуру прокуратури та організацію її роботи; кадровий склад прокуратури та правовий, матеріальний і соціальний захист її працівників; сутність підтримання прокурором державного обвинувачення в суді; представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді та його форми; прокурорський нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно – розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство; нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян; нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів; координацію прокуратурою діяльності у боротьбі із злочинністю та досудове слідство органами прокуратури.

Конспектування нормативно – правових актів та літератури не повинно носити характеру механічного переписування: їх треба обов’язково спочатку прочитати, а потім вже занотувати необхідні основні положення матеріалу,що опрацьовується. Важливо, щоб законспектований матеріал, незалежно від його обсягу, був достатнім за смисловим змістом і логічно завершеним.

Аналізуючи зміст правових норм, треба в обов’язковому порядку давати точні і конкретні посилання на відповідні нормативно – правові акти: вказувати, коли і ким вони прийняті, відповідні статті, частини, пункти.

Студенти повинні добре знати Конституцію України та рекомендовані нормативно – правові акти.

При відповіді на семінарському занятті свій виступ студент повинен будувати так, щоб в ньому обов’язково містилось:

- чітке формулювання теоретичного положення (наприклад, поняття прокурорського нагляду, його предмет, завдання і система);

- розкриття характерних ознак теоретичного положення;

- аргументація теоретичного положення конкретними законодавчими актами та практикою їх реалізації;

- значення теоретичного положення, що розглядається, для правоохоронної діяльності.

Рівень засвоєння студентами на семінарських і практичних заняттях навчального матеріалу враховується при рубіжній атестації та підсумковому контролі, основні питання тематики занять включаються до переліку питань, які виносяться на залік.