Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП по митному праву для 4-го курсу заочка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

Кафедра загальноправових дисциплін

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

(РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ВИБІРКОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ)

з дисципліни

«Митне право»

Дніпропетровськ – 2010

Міністерство внутрішніх справ україни

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

(РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ВИБІРКОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ)

з дисципліни «Митне право»

з підготовки фахівців освітньо-професійного рівня бакалавр

за спеціальністю «Правознавство»

С Х В А Л Е Н О

на засіданні навчально-наукового комплексу

(протокол № ___ від __________200__ р.)

Дніпропетровськ – 2010

Робоча навчальна програма з дисципліни «Митне право» / Укладач: Рибіцький С.Б.. - Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2010. - _ с.

Рецензенти:

Богуславський М.Г. кандидат юридичних наук (Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, кафедра цивільного права та процесу)

Алєксєєнко І.Г. кандидат юридичних наук (Дніпропетровський національний університет, кафедра господарського та цивільного права)

Робоча навчальна програма обговорена та затверджена на засіданні кафедри загальноправових дисциплін "17"вересня 2010 р., протокол № 2

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Митне право є нормативною дисципліною, яка відноситься до циклу фундаментальних та професійно-орієнтованих навчальних дисциплін.

Семінарські заняття проводяться з метою поглибленого вивчення курсу “Митне право”. Цей вид занять є важливим чинником не тільки для перевірки знань слухачів, але й для культування високого рівня знань на основі правильних суджень та висновків.

Семінар – це вид навчального заняття, на якому викладач організовує обговорення студентами питань програмного матеріалу.

Основні завдання семінарів з митного права полягають у засвоєнні загально-теоретичних і практичних положень про зовнішньоекономічну діяльність, набуття навичок опановувати їх з позицій загальнолюдських цінностей. У процесі обговорення питань слухачі магістратури навчаються формулювати і викладати свої думки, застосовувати теоретичні положення відповідно до практичних вимог зовнішньоекономічної діяльності.

Семінари мають сприяти розвитку творчої самостійності слухачів, інтересу до наукових досліджень, формуванню навичок та вмінь публічного виступу і участі в дискусії, вихованню педагогічного такту, розвиткові культури мовлення, що є дуже важливим в роботі юриста.

Готуючись до семінару необхідно привернути увагу до ключових понять, які притаманні вказаним темам та засвоїти їх.

При відповіді на семінарському занятті слід так будувати свій виступ, щоб в ньому, по можливості, містилось:

  • чітке формулювання теоретичного положення (наприклад, поняття мита, зовнішньоекономічної діяльності і т.д.);

  • обґрунтування цього положення і розкриття його найбільш характерних ознак і властивостей;

  • аргументацію та ілюстрацію теоретичних положень конкретними фактами дійсності, положеннями законодавства і практики його реалізації;

  • значення питань, які розглядаються, для практичної діяльності.

Обговорення питань теми на семінарі може відбуватись в різних формах: співбесіди, загальногрупової дискусії, заслуховування рефератів, проведення письмових контрольних робіт “бліц” опитування і т.п.

Реферати, передбачені планами семінарських занять, присвячуються складним питанням, які не розглядаються в навчально-методичній літературі і потребують опанування наукових джерел, окремих статей або монографій. Об’єм реферату має відповідати 7 хвилинам доповіді. Реферативні повідомлення заслуховуються і обговорюються в ході відповідних занять і лише у виключних випадках без доповіді перевіряються викладачем. Вони обов’язково оцінюються викладачем. Реферати можуть бути основою для написання курсової, або наукової роботи.

Основою ефективного розгляду положень теорії митного права на семінарських заняттях є засвоєння лекційного матеріалу та самостійна робота студентів у студіюванні, конспектуванні навчальної, наукової літератури курсу. Така робота передбачає використання навчальної програми, де кожне питання теми має бути засвоєним.

Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції, потім почитати й законспектувати в зошит з підготовки до семінарів відповідний матеріал підручника та інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізувати прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово, вираз, обов’язково необхідно з’ясувати його зміст. Не зробивши цього, слухач ризикує сприйняти неправильно значення слова, виразу або й всього тексту. Тут варто скористатися словниками чи іншими офіційними джерелами.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Слухачі мусять опановувати інші джерела і особливо статті які публікуються у сучасних періодичних виданнях.

Після розгляду певних блоків тем можуть проводитись заняття з метою модульного контролювання знань. Встановлений при цьому рівень засвоєння матеріалу враховується викладачем при вирішенні питання про допуск до іспитів. Це стосується і тих тем, що вивчаються слухачами самостійно.

Перелік питань, які виносяться на залік складається з питань, що розглядаються на семінарських заняттях та питань для самостійного вивчення і може включати окремі теми рефератів.

ЗАСОБИ ПРОВЕДЕННЯ ПОТОЧНОГО ТА ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ

Поточний контроль – проведення семінарських занять, відпрацювання академічних заборгованостей.

Підсумковий контроль – залік.

КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ:

Відмінно” (високий рівень навчальних досягнень)- якщо студент (курсант, слухач) глибоко і в повному обсязі засвоїв програмний матеріал; вичерпно, логічно і творчо викладає інформацію в усній і письмовій формі; ґрунтовно висловлюється і дискутує, пов’язує при цьому теоретичний матеріал з юридичною практикою; здатен виступати експертом та консультантом у навчанні інших; вирішує тестові завдання.

Добре” (достатній рівень навчальних досягнень) – якщо студент (курсант, слухач) оперує матеріалом на рівні теми, розділу, може самостійно його відтворювати в повному обсязі, добирає переконливі аргументи на підтвердження власної точки зору; вирішує тестові завдання.

Задовільно” (середній рівень навчальних досягнень)- якщо студент (курсант, слухач) може самостійно відтворити значну частину навчального матеріалу теми, дати визначення понять та пояснити їх на прикладах; самостійно вирішує необхідну кількість тестових завдань; відповідає за планом; висловлює власну точку зору з окремих питань

Незадовільно” (початковий рівень навчальних досягнень)- якщо студент (курсант, слухач) може відтворювати лише окремі юридичні терміни і конструкції теми; допускає змістовні помилки; не вирішує тестових завдань

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

з дисципліни "Митне право" для студентів юридичного факультету4-го курсу

заочного навчання

за спеціальністю „Правознавство”

( на базі вищої не юридичної освіти)

Л

п/п

Назва теми

Всього

З викладачем

разом

лекції

с/з

к/р

сам. роб.

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Загальні положення митного права

14

4

2

-

-

10

2.

Митне оформлення та декларування товарів

14

4

2

-

-

10

3.

Митні режими

14

4

2

-

-

10

4.

Провадження у справах про порушення митних правил.

30

4

2

2

-

26

Всього

72

16

8

8

-

56

Примітка: після вивчення дисципліни студенти складають залік.