Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МП Пташиний двір.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
226.82 Кб
Скачать

16

МАРКЕТИНГОВИЙ ПЛАН ДЛЯ КОМПАНІЇ «ПТАШИНИЙ ДВІР»

Зміст

1. Пояснювальна записка....................................................................................................3

2. Загальні відомості про компанію..................................................................................5

3. Стратегічні напрями і плани..........................................................................................6

Місія/бачення

Цілі

Основна компетентність і конкурентне середовище

4. Ситуаційний аналіз..........................................................................................................7

SWOT-аналіз

Аналіз галузі

Аналіз конкурентів

Аналіз компанії

Аналіз споживачів

5. Товарно-ринкова орієнтація..........................................................................................9

Маркетингові та товарні цілі

Цільові ринки

Відмінні характеристики

Позиціювання

6. Програма маркетингу....................................................................................................10

Продуктова стратегія

Цінова стратегія

Стратегія просування

Стратегія збуту

7. Фінансові показники......................................................................................................12

8. Організаційна структура...............................................................................................15

9. Реалізація плану..............................................................................................................16

10. Оцінювання і контроль виконання плану...............................................................16

1. Пояснювальна записка

Загальні відомості про компанію

СГ «ТАРАСОВ» засновано у 2003 році, ми вирішили змінити назву компанії на «Пташиний двір» та розробити для неї маркетинговий план.

Основні напрямки діяльності: страусоводство (розведення африканских страусів), продаж страусятини та її залишків для виготовлення виробів із страусиної шкіри та яєць сувенірної продукції.

Стратегічні напрями і плани

Місія компанії «Пташиний двір» - надавати високоякісну, екологічно чисту продукцію клієнтам, а також забезпечити місця для відпочинку в екологічно чистій зоні для максимального задоволення потреб клієнтів.

Нефінансові цілі компанії – вийти на міжнародний ринок страусоводства, поповнення клієнтської бази, збудувати нові місця для сімейного і корпоративного відпочинку.

Фінансові цілі компанії - полягають у забезпеченні його окупності та самофінансування, в досягненні чистого прибутку на рівні 25% від доходу після першого року діяльності, окупності інвестицій після другого року діяльності компанії .

Ситуаційний аналіз

Внутрішні сильні сторони: У страуса цінується все – шкіра, яйця, м'ясо, жир, пір'я, кігті. Практично безвідходне виробництво. У хід йде навіть розбита шкарлупа, яка в умілих руках художників, різьб′ярів, декораторів часто стає витвором мистецтва. Все це, а також попит, що збільшується, на живого птаха робить цей бізнес не тільки вигідним, але і захоплюючим і цікавим. Невибагливість птаха до кліматичних умов робить можливим розведення страусів в будь-якому регіоні нашої країни.

Внутрішні слабкі сторони: важливо не помилитися у записах про птаха (коли народжена, хто батьки і т.д. – це необхідно щоб уникнути формування сімей із споріднених особин). Схрещування споріднених особин може привести до слабкого відтворення і великого відсотка втрат потомства.

Головна зовнішня можливість полягає у розширенні масштабів вирощуванні страусів та продаж за кордон як високоякісного товару для створення гарного іміджу компанії.

Серед загроз знаходиться роздача великої кількості кормів (близько 3 кг в день) – швидке зношення устаткування автоматичної лінії роздачі кормів. Високий рівень травматизму птахів в зимовий період.

Основні тенденції:

Галузь і конкуренти – в останні два роки в країні помітне зростання інтересу до створення страусиних ферм, забезпечує його середній бізнес, а не фермери-одинаки. Розклад же в цілому такий: фірми, які п'ять років тому вступили на дорогу страусоводства, позиціонуються як племінні компанії .

Компанія – ініціативне, талановите молоде керівництво та персонал. До складу традиційних робітників входять також особи, які виконують адміністративні та бухгалтерські функції.

Споживачі – компанії, які купують товари та послуги ферми, туристи та відвідувачі екскурсій.

Товарно-ринкова орієнтація

У розділі описуються маркетингові й товарні цілі для компанії «Пташиний двір» на річний період, а також цільові ринки компанії, відмітні характеристики і позиціювання послуг компанії .

Закріплення компанії буде забезпечуватися за рахунок залучення найкращих фахівців з догляду птахів, які створять всі умови для рентабельності товарів у будь-якій формі. Розширення та поповнення клієнтської бази замовниками завдяки політиці якості, достовірності інформації та гарантій.

Програма маркетингу

Програма маркетингу складається з таких стратегій:

Продуктова стратегія передбачає поступове впровадження нових видів африканського страуса (з чорною шиєю, з червоною шиєю і з блакитною шиєю. Від блакитного африканського страуса одержують живильне м'ясо, шкіру і виняткової якості перо. З червоною шиєю птахи найбільш кмітливі, слухняні і легко адаптуються до нових умов середовища. Страуси вільно переносять холоди (-25 - 30 С0) .Чорні африканські страуси складають основну частину поголів'я страусів, що розводяться в світі у фермерських умовах). Товар забезпечується належною гарантією якості та протестований лікарями.

Цінова політика передбачає встановлення цін залежно від витрат на організацію виробництва. Ціна обов’язково встановлюється у відношенні «ціна – якість», встановлення знижок постійним замовникам, клієнтам. Терміни виплати обумовлюються у договорі.

Стратегія просування передбачає розміщення реклами на телебаченні (програми про життя страусів), організація екскурсій, активний відпочинок на території ферми, фотографії з птахами та інше.

Стратегія збуту - каналами збуту виступають замовники з галузей харчування, мистецтва, медицини, періодичне влаштування ярмарок. Транспортування здійснюється самою компанією, щоб уникнути неякісних перевезень та збитків.

Фінансові показники

Прогнозується, що протягом першого періоду (перший рік) чистий прибуток компанії становитиме 48 840 грн. Також, за прогнозами, відсоток чистого прибутку від вало­вого доходу зросте від 7,3% після першого періоду до 22,8% після третього.

Організаційна структура компанії

Директору компанії безпосередньо підпорядковуються всі відділення. Директор також може і повинен займатися фермерською діяльністю, окрім управління.

Реалізація плану

Для досягнення поставлених цілей компанії необхідно 3 роки. За ці роки компанія повинна придбати нові види африканських страусів, розширити площу для активного відпочинку відвідувачів, найняти кваліфікований персонал та відкрити представництво за кордоном, щоб вийти на світовий ринок.

Оцінювання та контроль виконання плану

Для кожної цілі компанії передбачені певні заходи. Передбачається створення графіку виконання плану, за кожну із частин встановити відповідальну особу. Для реалізації нефінансових цілей необхідно залучити певну суму коштів, щоб в майбутньому реалізувати фінансові плани.

Також передбачається корегування маркетингової політики до ситуації, що складеться. Для виконання плану передбачені певні заходи, що впроваджуються, обґрунтовується їх доцільність, а саме: контроль санітарно-епідемічної станції, за якістю перевезення, за умовами розвитку птахів.