Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
естетика1_Робоча програма.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
175.1 Кб
Скачать

Тема 4. Основні естетичні категорії

Сутність категорій естетики. Історичні аспекти генезису естетичних категорій

Прекрасне як позитивна естетична цінність. Потворне: виникнення і сутність. Естетичні принципи зображення потворного в мистецтві.

Піднесене й низьке як категорії естетики, їх генезис в історії естетики. Діалектичний взаємозв’язок з прекрасним і потворним. Діалектика кількості та якості. Природа піднесеного й піднесене в природі. Героїчне як категорія естетики.

Категорії “трагічне” і “комічне”. Трагічне в житті та мистецтві. Актуальність категорії „трагічне”

Комічне та його сосновні форми. Демократизм сміху. Почуття гумору й дотепність. Гумор. Сатира. Іронія.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2.

Тема 1. Мистецтво як вид естетичної діяльності

Естетична і художня діяльність. Природа і предмет мистецтва. Концепція походження мистецтва в історії естетики.

Художня творчість як образне мислення і народження нової реальності. Художній образ. Діалектика художнього образу.

Полісемантичний зміст мистецтва. Художня форма. Художня правда і художня вигадка.

Функції мистецтва. Мистецтво як пізнання. Мистецтво як спілкування. Виховна функція мистецтва. Гедоністична функція.

Художня культура. Мистецтво як феномен культури. Внутрішня будова художньої культури. Аспекти буття художньої культури:: духовно-змістовий, морфологічний, інституціональний.

Тема 2. Морфологія мистецтва.

Категорія „вид” мистецтва. Історичний процес утворення сучасної системи мистецтв. Два історичних кореня художньої діяльності . Фольклор на „морфологічній мапі” художньої культури. Виділення й розвиток художнього виробництва. Процес диференціації форм художньої творчості. Інтергативні процеси в історії художньої культури.

Видові класифікації мистецтв. Система классов, семейств и видов искусства. Просторові мистецтва в системі художньої культури. Архітектонічні мистецтва. Образотворче мистецтво. Графіка. Часові мистецтва: мистецтво слова й музика. Просторово-часові, видовищні мистецтва. Театр. Кіно. Хореографія.

Вид мистецтва як система жанрових й родових модифікацій. Рід мистецтва як морфологічна категорія. Мистецтво слова як система родових форм. Родова диференціація в інших видах мистецтва. Основи жанрової диференціацїї художньої творчості

Тема 3. Естетичне сприйняття художнього твору.

Художнє сприйняття – завершальна ланка художньої комунікації. Реципієнт (читач, глядач, слухач). Діалогічність сприйняття. Художнє сприйняття як співтворчість. Мистецтво як засіб спілкування.

Предмет художнього сприйняття. Механізми художнього сприйняття. Багатоплановість художнього сприйняття: беспосереднє емоційне переживання; осягнення логіки авторської думки; багатство і розгалуженість художніх асоціацій. Ефект „перенесення”. Синестезія як допоміжний механізм художньої рецепції.

Закони художнього сприйняття. Насолода мистецтвом як результат подолання його умовності.

Герменевтика як теорія розуміння та інтерпретації художнього тексту.

Тема 4. Педагогічна естетика

Естетичне і художнє виховання – предмет педагогічної естетики. Методологічні принципи естетичного виховання. Формування естетичної культури особистості як мета естетичного виховання. Поняття і структура естетичної культури особистості. Закономірності процесу естетичного виховання.

Засоби і сфери естетичного виховання у школі. Естетичне виховання на уроках з основ наук. Природа і естетичне виховання. Естетика поведінки. Естетика побуту.