Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВИДАТКИ НА РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать

16.3. Видатки на розвиток агропромислового комплексу

Державна підтримка розвитку агропромисловою комплексу України здійснюється за такими напрямами:

- невтручання органів виконавчої влади у вибір форм господарювання й господарську діяльність суб'єктів підприємництва, крім випадків, передбачених законами;

- стимулювання розвитку приватного підприємництва;

- забезпечення суб'єктам господарювання захисту права власності на землю, майно та результати своєї праці;

- державної підтримки наукових досліджень, щодо створення та впровадження нових екологічно чистих ресурсозбережних технологій вирощування, поглибленої переробки сільськогосподарської сировини та виготовлення з неї конкурентоспроможної вітчизняної продукції;

- проведення закупок сільськогосподарської продукції до державних резервів;

- підтримки сільськогосподарських товаровиробників інфраструктури аграрного ринку, виробництва стратегічно важливих видів сільськогосподарської продукції, спрямованих на гарантування продовольчої безпеки держави;

- формування ціновою, податкового і кредитного механізмів з урахуванням специфіки сільською господарства, як галузі із сезонним характером виробництва, уповільненим оборотом капіталу і низькою нормою прибутку;

- дотування виробництва продукції тваринництва, рибальства та льону;

- сприяння розширенню вітчизняної сировинної бази для виробництва тютюнових виробів, а саме введенням обов’язкового використання вирощеної і ферментованої в Україні тютюнової сировини у вітчизняних сигаретах неліцензованих марок, захищених знаком для товарів України;

- поєднання обов'язкового і добровільного страхування;

- створення умов для забезпечення кредитами сільськогосподарських товаровиробників з урахуванням сезонності виробництва;

- сприяння розвитку мережі дорадчих сільськогосподарських служб і системи моніторингу аграрного ринку.

На період до 1 січня 2005 року сільськогосподарські підприємства сплачуватимуть фіксований сільськогосподарський податок, відповідно до Закону України "Про фіксований сільськогосподарський податок".

До 1 січня 2005 року податок на додану вартість при реалізації сільськогосподарської продукції залишається в розпорядженні сільськогосподарських підприємств і використовується для поповнення основних та обігових коштів.

До 1 січня 2005 року сума податку на додану вартість, що повинна сплачуватися до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, м'ясо та м'ясопродукти, у повному обсязі спрямовуватиметься виключно для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам м'ясо в живій вазі та молоко.

Звільняються від сплати ввізного мита, оподаткування податком на додану вартість комплектуючі вироби й запасні частини до сільськогосподарської техніки.

Не застосовується стягнення мита та інших податків при ввезенні на митну територію України комплектуючих виробів і запасних частин до сільськогосподарської техніки, засобів рослин і тварин, які не виробляються в Україні, а також при сезонному ввезенні (з 1 лютого по 1 жовтня) дизельного палива.

На період до 1 січня 2005 року не вноситимуться зміни в законодавство, що можуть спричинити збільшення податкового навантаження на сільськогосподарських товаровиробників.

При впровадженні результатів наукових досліджень звільняються від оподаткування фінансування наукових розробок для сільськогосподарського товаровиробника.

Для підприємств, що здійснюють поставки матеріально-технічних ресурсів і надають послуги сільськогосподарським товаровиробникам усіх форм власності, та для сільськогосподарських товаровиробників, які здійснюють реалізацію власної сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, датою виникнення податкових зобов'язань із продажу товарів (робіт, послуг) є дата зарахування коштів від покупця продукції (робіт, послуг) на банківський рахунок платника податків; у разі розрахунків у натуральній формі — дата оприбуткування платником податків продукції (робіт, послуг), отриманої в рахунок оплати за поставлені (реалізовані) товари (роботи, послуги).

Кредитування сільськогосподарських товаровиробників здійснюється в поєднанні загальноприйнятого порядку надання кредитів зі спеціальним режимом кредитування, який враховує особливості ведення сільськогосподарського виробництва та умови проведення економічних і земельної реформ на селі, а саме:

— створення інфраструктури фінансово-кредитного забезпечення сільського господарства;

— режим спеціального кредитування, який передбачає за рахунок Державного бюджету України компенсацію ставки за кредитами в розмірі не менш як 50 відсотків облікової ставки, встановленої Національним банком України.

Частка видатків Державного бюджету України на фінансування розвитку сільського господарства має бути не меншою за 5 відсотків видатків бюджету.

Статті видатків Державного бюджету України щодо фінансування сільського господарства формує безпосередньо Міністерство аграрної політики України, виходячи із загальних обсягів бюджетних асигнувань на галузь.

За рахунок бюджетних коштів фінансуються такі видатки на розвиток агропромислового комплексу:

1. Видатки на поліпшення земельних ресурсів:

— оплата робіт щодо докорінного поліпшення земель;

— проведення земельної реформи;

— хімічна паспортизація земель.

2. Видатки на сільськогосподарське виробництво:

— державна програма селекції у тваринництві й птахівництві;

— заходи щодо боротьби зі шкідниками та хворобами сільськогосподарських рослин;

— протиепізоотичні заходи;

— підтримка виробництва продукції тваринництва й рослинництва;

— фінансування витрат на закладання і догляд за молодими садами, виноградниками та ягідниками;

— державна програма селекції в рослинництві;

— державна підтримка селянських (фермерських) господарств:

— часткова компенсація ставки за кредитами комерційних банків, що надаються сільгосптоваровиробникам та іншим підприємствам агропромислового комплексу.

3. Видатки на закупівлю сільськогосподарської продукції та техніки:

— заходи, пов'язані з погашенням заборгованостей із закупівлі сільськогосподарської продукції за державним замовленням (контрактом) 1994—1997 років;

— повернення бюджетної позички, наданої на закупівлю сільськогосподарської продукції за державним замовленням (контрактом) 1994—1997 років;

— заходи, пов'язані із закупівлею вітчизняної сільськогосподарської техніки на умовах фінансового лізингу;

— повернення коштів, наданих на придбання сільськогосподарської техніки на умовах фінансового лізингу;

— кошти, що надійдуть у рахунок погашення заборгованості за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, для закупівлі сільськогосподарської техніки іноземного виробництва, переданої сільгосптоваровиробникам та іншим суб'єктам господарювання.

4. Видатки на дослідження і практичні розробки в галузі сільського господарства:

— розроблення проектно-кошторисної документації, виготовлення та випробування дослідних зразків техніки для сільського господарства, харчової та переробної промисловості.

5. Видатки на діяльність і послуги в галузі сільського господарства:

- фінансування господарств, що перебувають в особливо складних кліматичних умовах;

- заходи, пов'язані із формуванням державного насіннєвого страхового фонду.

За рахунок бюджетних коштів фінансуються також видатки на лісове господарство, рибальство і мисливство, водне господарство.

Із видатків на розвиток агропромислового комплексу, що фінансуються з державного бюджету, надзвичайно важливими для впровадження науково-технічного прогресу в розвиток сільського господарства є державні цільові програми розвитку селекції в рослинництві й тваринництві і захисту рослин.

На фінансування витрат, пов'язаних із виконанням програми селекції у тваринництві та птахівництві, державним бюджетом на 2003 рік передбачається спрямувати 58,5 млн. грн. Це дасть змогу збільшити поголів'я і продаж племінної худоби, підвищити її продуктивність, що, у свою чергу, дасть можливість отримати додатково молока і м'яса. Збільшення видатків сприяє здешевленню і збільшенню обсягів штучного запліднення худоби і свиней, створенню високопродуктивного стада, збереженню генофонду локальних і зникаючих порід.

Здійснення державної програми селекції в рослинництві дає змогу щорічно впроваджувати у виробництво близько 400 нових сортів і гібридів сільгоспкультур, технології їх вирощування, сприяє зниженню собівартості продукції, дає можливість проводити у науково обгрунтовані терміни сортооновлення та сортозаміну, підвищувати урожайність на 20—30 відсотків. Крім того, використання нових сортів і гібридів значно підвищить якість рослинницької продукції.

У бюджеті на 2003 рік передбачаються кошти (49,5 млн. гри.) на підтримку виробництва продукції рослинництва і тваринництва. Така підтримка товаровиробників рослинництва в галузі льонарства і коноплярства сприятиме забезпеченню льоно-та коноплесировиною вітчизняної легкої промисловості, інших галузей народного господарства, а також поступовому збільшенню обсягів виробництва зерна, подоланню негативних наслідків сезонних коливань цін на ринку зерна.

У зв'язку з відсутністю чіткої та надійної системи кредитування сільськогосподарських товаровиробників в умовах реформування і на виконання Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо реформування аграрного сектору економіки" від 3 грудня 1999 року № 1529 передбачаються видатки (в державному бюджеті на 2003 рік — 43 млн. грн.) на часткову компенсацію ставки за кредитами комерційних банків, що надаються сільгосптоваровиробникам для проведення польових робіт. Це дасть змогу створити сприятливі умови для забезпечення сільгоспвиробників пільговими кредитами для закупівлі матеріально-технічних ресурсів під час проведення польових робіт.

Одним із найактуальніших питань у формуванні програми "Зерно України" є забезпечення сільськогосподарського товаровиробника технікою. Особливої гостроти це питання набуває за умов відсутності у господарств власних обігових коштів і слабкої кредитної бази банківських установ. За таких обставин вважається доцільним використання коштів лізингового фонду на придбання вітчизняної сільськогосподарської техніки. Одним із джерел поповнення лізингового фонду передбачаються кошти державного бюджету, що надійдуть від погашення заборгованості за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, для закупівлі сільськогосподарської техніки сільгосптоваровиробникам та іншим суб'єктам господарювання, та надходження від повернення коштів, наданих на придбання сільськогосподарської техніки на умовах фінансового лізингу.

Враховуючи надзвичайно важливе значення меліоративних земель для стабілізації економіки в агропромисловому комплексі, Верховна Рада України прийняла Закон "Про меліорацію земель", одним із головних завдань якого є забезпечення працездатності водогосподарських і меліоративних державних фондів. Реалізація вимог цього закону здійснюється розгалуженою мережею водогосподарських експлуатаційних організацій, які забезпечують сприятливий водоповітряний режим грунтів на осушених і зрошуваних землях шляхом відведення надлишкових вод і подачі обсягів вологи, якої недостатньо для поливу сільськогосподарських культур, боротьбу з надзвичайними ситуаціями на водних об'єктах, пропуск паводків і повеней із мінімальними збитками, здійснюють моніторинг на меліорованих землях. У 2003 році на експлуатацію загальнодержавних і міжгосподарських державних меліоративних систем передбачено видатки в сумі 279,7 млн. гривень.

Щодо лісового господарства України, то воно за своїм народногосподарським призначенням і місцеположенням виконує переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні та оздоровчі функції і має обмежене експлуатаційне значення. Головними завданнями галузі є створення національної лісосировинної бази на основі інтенсифікації ведення лісового господарства і вдосконалення технологій створення високопродуктивних насаджень, розроблення зональних систем із боротьби зі шкідниками і хворобами лісів із застосуванням нових, економічно безпечних препаратів, забезпечення народного господарства деревиною. На зазначені цілі в 2003 році передбачається виділити з державного бюджету 106,7 млн. гривень.