Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ 3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

3.8. Спосіб табличного подання даних.

Результати економічного аналізу зазвичай викладаються у формі таблиць.

Таблиці є найбільш раціональними і зручними для сприйняття змісту аналітичної інформації про досліджувані явища за допомогою цифр, розташованих у визначеному порядку, а також виразнішими і більш наочними, ніж словесний текст. Табличний матеріал дає можливість охопити аналітичні дані в цілому як єдину систему, а також полегшує простежити зв’язки між досліджуваними показниками. Складання аналітичних таблиць – важливий елемент у методиці економічного аналізу. Цей процес потребує знання сутності явищ, методики аналізу їх, правил оформлення таблиць.

Види таблиць: прості, групові і комбіновані. У простих таблицях перераховуються одиниці сукупності показників, що характеризують явище. У групових таблицях дані по окремих одиницях досліджуваної сукупності об’єднуються в групи за однією істотною ознакою. У комбінованих таблицях матеріал розбивається на групи і підгрупи за декількома ознаками. За аналітичним змістом розрізняють таблиці, що відбивають характеристику досліджуваного об’єкта за тими або іншими ознаками, порядок розрахунку показників, динаміку досліджуваних показників, структурні зміни у складі показників, взаємозв’язок показників за різноманітними ознаками, результати розрахунку впливу чинників на рівень досліджуваного показника, методику підрахунку резервів тощо.

3.9. Спосіб графічного подання даних.

Графіки є масштабним відображенням показників, чисел за допомогою геометричних знаків (ліній, прямокутників, кіл) або умовно художніх фігур. Вони мають велике ілюстративне значення, оскільки роблять аналітичний матеріал більш доступним і зрозумілим. Графік дає узагальнюючий малюнок положення або розвитку досліджуваного явища, дозволяє наочно визначити ті закономірності, які містить числова інформація. На графіку більш виразно виявляються тенденції і зв’язки досліджуваних показників.

Графічного подання даних здійснюється за допомогою аналітичних, ілюстративних, інформаційних графіків, діаграм, картограм, мережевих графіків. Основні види графіків, які використовуються в економічному аналізі, – це діаграми. Діаграми за своєю формою бувають стовпчикові, кругові, квадратні, лінійні, фігурні. За змістом розділяють діаграми порівняння, структурні, динамічні, графіки зв’язку, графіки контролю тощо.

Сучасні комп’ютерні технології обробки даних значно полегшують процес побудови графіків і підвищують їхню якість (виразність, контрастність, масштабність, естетичність). Завдання аналітика нині зводиться до того, щоб обрати найвдалішу форму графічного подання даних.

3.10. Евристичні методи.

Евристичні методи належать до неформальних методів вирішення економічних завдань. Їх використовують переважно для прогнозування стану об’єкта за умов часткової або повної невизначеності, коли основним джерелом одержання необхідних відомостей є наукова інтуїція вчених і спеціалістів, що працюють у певних сферах науки і бізнесу.

Евристичні методи – це спеціальні прийоми отримання нового знання, засновані на використанні інтуїції фахівця, його творчого мислення як сукупності властивих людині механізмів вирішення творчих завдань.

Евристичні методи можна поділити на експертні і психологічні методи. Експертні методи включають індивідуальні (методи інтерв’ю, анкетування тощо) і колективні методи (метод комісії, метод “Дельфі”, групова оцінка тощо). До психологічних методів можна віднести метод мозкової атаки, метод контрольних питань, метод морфологічного аналізу.

Евристичні методи широко застосовують у функціонально-вартісному аналізі, у фінансовому аналізі для діагностики й оцінювання ступеня фінансових ризиків тощо.