Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
му пз ТЭАч1-укр_с2-49.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Методичні вказівки щодо виконання практичних робіт з навчальної дисципліни “Технічна експлуатація автомобілів” для студентів денної та заочної форм навчання зі спеціальності 6.090200 – “Автомобілі та автомобільне господарство” (у тому числі скорочений термін навчання)

Укладач к.Т.Н., доц. О.І. Шевченко

Рецензент доц. М.І. Усик

Кафедра “Автомобілі та трактори”

Затверджено методичною радою КДПУ імені Михайла Остроградського

Протокол № “____ ” від ___________

Заступник голови методичної ради _______________ доц. С.А. Сергієнко

ЗМІСТ

Вступ ..................................................................................................................….... 4

Перелік практичних робіт ....................................................................................... 5

Практична робота № 1 Визначення законів розподілу напрацювання на

відмову …………….............................................................................................. 5

Практична робота № 2 Визначення кількісних оцінок надійності

автомобілів ........................................................................................................... 19

Практична робота № 3 Розрахунок виробничої програми, обсягів робіт

та визначення методу організації технологічного процесу з ТО й ремонту на АТП ................................................................................................................ 33

Список літератури .................................................................................................. 49

Додаток А Вихідні дані до практичних робіт .................................................. 50

Додаток Б Таблиці до розрахунків ………….................................................... 53

ВСТУП

Дисципліна «Технічна експлуатація автомобіля» – спеціальна навчальна дисципліна, яка розкриває роль технічної експлуатації як підсистеми автомобільного транспорту у підвищенні ефективності автомобільного транспорту, економії трудових, матеріальних і паливно-енергетичних ресурсів, забезпеченні екологічності під час перевезень, а також тенденцію та перспективу її розвитку в умовах нового господарчого механізму.

Дисципліна «Технічна експлуатація автомобілів» є завершальним етапом у фаховій підготовці бакалаврів зі спеціальності 6.090200 – «Автомобілі та автомобільне господарство».

Виконання практичних робіт з основних тем навчальної дисципліни «Технічна експлуатація автомобілів» – «Застосування теорії надійності машин у забезпеченні працездатності автомобілів», «Системи забезпечення надійності автомобілів» та «Технологія технічного обслуговування і ремонту автомобілів» – має на меті формування знань студентів у галузі теоретичних основ технічної експлуатації автомобілів, управління їх працездатністю та технологічними процесами технічного обслуговування та поточного ремонту на автотранспортних підприємствах.

Методичні вказівки містять основні теоретичні відомості, необхідні для розв'язування задач, приклади розв'язування задач, а також необхідні для виконання завдань довідкові дані.

Практичні роботи виконуються на практичних заняттях згідно з розкладом занять.

ПЕРЕЛІК ПРАКТИЧНИХ РОБІТ

Практична робота № 1

Тема. Визначення законів розподілу напрацювання на відмову

Мета: оволодіти практичними навичками обробки статистичного матеріалу про надійність автомобіля, його агрегатів і деталей; визначити закони розподілу напрацювання на відмову й основні параметри цих законів.

Короткі теоретичні відомості

Під впливом умов експлуатації, кваліфікації персоналу, неоднорідності самих виробів і їхнього початкового стану та інших факторів інтенсивність і характер зміни параметра технічного стану в різних автомобілів будуть різними. Тому моменти досягнення граничного стану (ресурсу) у різних виробів також будуть різні, тобто напрацювання на відмову буде випадковою величиною, і буде мати варіацію [1].

Маючи звітні дані або ведучи спостереження за виробами (деталями, агрегатами, автомобілями), можна дати ймовірнісну характеристику властивостей надійності, а також оцінити закономірності зміни технічного стану. Знання законів розподілу випадкових величин дозволяє більш точно планувати моменти проведення й трудомісткість робіт технічного обслуговування (ТО) й ремонту, визначати необхідну кількість запасних частин і вирішувати інші технологічні й організаційні питання.

Однієї з найважливіших характеристик випадкової величини слугує ймовірність – чисельна міра ступеня об'єктивно існуючої можливості появи досліджуваної події. Статистично ймовірність події P являє собою відношення числа випадків n, що сприяють цій події, до загального числа випадків N, тобто

.

Імовірність може набути значення в інтервалі 0≤P≤1. Події, для яких Р = 1, називаються ймовірними, а події, для яких Р≤0,05 – малоймовірними.

Наступною характеристикою випадкової величини є щільність її ймовірності (наприклад, імовірності відмови) f(x) – функція, що характеризує ймовірність відмови за малу одиницю часу при роботі вузла, агрегата, деталі без заміни. Якщо ймовірність відмови за напрацювання х дорівнює F(х)=m(х) /N то, диференціюючи при n=Сonst, одержимо щільність імовірності відмови:

, (1.1)

де dm/dl – елементарна “швидкість”, з якою в будь-який момент часу відбувається збільшення числа відмов при роботі деталі без заміни.

Диференціальна функція розподілу f(х) називається також законом розподілу випадкової величини.

Розглянемо на чисельних прикладах порядок виконання роботи з визначення закону розподілу напрацювання на відмову й основні параметри цього закону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]