Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВIТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА"

Програмування лінійної структури Методичні вказівки

для самостійної підготовки та інструкція до лабораторної роботи № 2

з навчальної дисципліни "Обчислювальна техніка та алгоритмічні мови", частина 2, для студентів напряму підготовки 6.050701 "Електротехніка та електротехнології" усіх форм навчання

Затверджено

на засіданні кафедри

електричних систем та мереж

Протокол № 11 від 24 червня 2011 р.

Зареєстровано № 2

від 5 липня 2011 р.

Львів 2011

Програмування лінійної структури: Методичні вказівки для самостійної підготовки та інструкція до лабораторної роботи № 2 з навчальної дисципліни "Обчислювальна техніка та алгоритмічні мови", частина 2, для студентів напряму підготовки 6.050701 "Електротехніка та електротехнології" усіх форм навчання /Укл.: Я.Д. Пришляк. – Львів: Національний університет "Львівська політехніка", 2011. – 12 с.

Укладач Пришляк Я.Д., канд. техн. наук, доц.

Відповідальний за випуск Лисяк Г.М., канд. техн. наук, доц.

Рецензент Варецький Ю.О., д-р. техн. наук, проф.

1. Методичні вказівки для самостійної підготовки

1.1. Структура програми на мові паскаль

Програма на мові Паскаль є формальним записом деякого алгоритму, тобто кінцевої послідовності дій, які приводять до розв'язання задачі. Вона складається з двох основних частин: блок опису даних, з якими виконуються дії та блок опису послідовності дій, які необхідно виконати. Програма може мати заголовок.

Структура програми представлена синтаксичною діаграмою на рис. 1.1.

Рис. 1.1. Синтаксична діаграма структури програми

Заголовок програми. Знаходиться на початку програми та містить ключове слово Program та ім'я програми. Ім'я програми - це послідовність символів, що складається з літер латинського алфавіту, цифр і знаку підкреслення, починається з літери і не є ключовим словом. Великі і малі символи в імені не розрізняються, тому, наприклад, імена my_lab і My_Lab вважаються тотожними.

Блок опису даних. В цій частині програми підключаються модулі, описуються константи, змінні, типи, мітки, підпрограми (процедури та функції). Опис даних може здійснюватись в будь-якій послідовності з виключенням будь-якого опису. Всі імена, які використовуються в програмі повинні бути описаними. В кінці кожного розділу ставиться крапка з комою.

Підключення модулів починається з ключового слова uses, за яким записується список імен модулів. Імена модулів розділяються комою, наприклад

uses SysUtils, Math;

Опис констант починається ключовим словом const, за яким записується перелік імен констант і їх значень. Константи можуть бути типізованими або нетипізованими. Для типізованих констант крім значення, вказується їх тип, для нетипізованих - тільки значення. При описі нетипізованих констант ім'я константи та її значення відокремлюються символом дорівнює < = >, а тип константи визначається її конкретним значенням. В якості значень можна використовувати цілі, дійсні числа, рядки, символи, імена інших констант, константний вираз. Такі константи можуть входити у всі конструкції програми, крім ситуації, коли імені константи пропонується змінити значення.

Приклад:

const ONE=1; HS=0.89; MAX='Lab*1';

begin

writeln (MAX,ONE);

ONE:=45; { Таке присвоєння не допускається }

end.

Опис змінних. Починається з ключового слова var, за яким записуються імена змінних, символ двокрапка < > та вказуюється їхній тип. Імена одного і того ж типу розділяються між собою комою. Імена різних типів між собою відокремлюються крапкою з комою < ; >. Відповідність між іменем змінної та її типом залишається незмінною на всій області її визначення.

Приклад:

var A:integer; { змінна A цілого типу }

IND1, IND2:char; { змінні IND1, IND2 символьного типу }

X,Y:real; { змінні X,Y дійсного типу}

Блок опису дій. Цю частину інколи називають розділом операторів. Вона розпочинається ключовим словом begin і закінчується ключовим словом end, між якими знаходяться всі оператори програми. Оператори описують дії, що будуть виконані при реалізації алгоритму та відокремлюються символом крапка з комою < ; >. В кінці програми, після ключового слова end ставиться крапка < >.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]