Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розраха інформ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.05.2019
Размер:
354.7 Кб
Скачать

11

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

Інститут економіки і менеджменту

Кафедра обчислювальної математики та програмування

РЕФЕРАТ

на тему:

«Микола Бідняк»

Виконала ст. гр. МЕ-17

Максимів Вікторія

Прийняв: д.ф.-м.н.

проф. каф. ОМП

Демків Ігор Іванович

ЛЬВІВ 2019

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………….....3

РОЗДІЛ І. Біографія……………………………………………………………..…..4

    1. Ранні роки…...………………………………………………………………..4

    2. Освіта………………………………………………………………………….5

РОЗДІЛ ІІ. Творчість………………………………………………………………...6

  1. . Роль Марії Бідняк в житі художника………………………………………6

  2. Висловлення про митця……………………………………………………..7

Висновки……………………………………………………………………………..9

Список використаної літератури…………………………………………………..10

Додаток А…………………………………………………………………………...11

ВСТУП

Микола Бідняк — людина непересічної, вельми складної долі. Цікава мистецька індивідуальність, що була наділена з різнобічним обдаруваннями, широкою професійною ерудицією, гуманістичним світоглядом. Він здобув прихильність та визнання свого таланту в багатьох країнах світу.

На основі синтезу візантійського мистецтва та українського іконопису ХІV-ХVI ст. витворив власне бачення модерного іконописного образу. Свідченням цього є розписи в церквах Канади (Калгарі, Кітченер, Оттава, Велланд та Малдмей Гвелф), "Плащаниця" (для Папської Колегії, Ватикан), "Хрещення Руси-України", портрети: Митрополита Андрея Шептицького, Кардинала Йосифа Сліпого, Митрополита Івана Огієнка тощо.

«Бути українцем — це коштовне діло. Того вчило нас життя на Рідній землі, про це пересвідчуємося й на кожному кроці тут — на чужині. За приналежність до української нації доводиться весь час платити кров’ю й посиленим трудом… Я гордий тим, що звуся українцем! – повторював художник зі світовим ім’ям.

РОЗДІЛ І

Біографія

  1. Ранні роки

Микола Бідняк побачив світ 1 лютого 1930 р. у м. Торонто1. Сім’я мала достаток, діти – здоровий генотип, адже батько українець, а мати – фінка. Миколі легко давалися мови, мав великий хист до гри на скрипці.

Та батько марив Україною, поверненням; він за десять років чужини назбирав кошти, щоб вдома не бути бідним. Вони повернулися на Буковину, у село біля Чернівців. І тут таланти хлопчика розквітли, сусіди заговорили про юного генія [1].

Втім, доля кинула чорний серпанок. «Визволителі» краю, яких зустрічали хлібом-сіллю, виявилися хижими людоловами, від яких важко було врятуватися. У 1940 р., сім’я подалася на Захід, вони вирвалися з радянського раю, але багатьом членам родини не вдалося уникнути Сибіру [2].

Вони жили в американській зоні Німеччини, п’ятнадцятирічний Микола працював на полі, коли стався вибух міни. Красень-юнак там утратив обидві руки та ліве око. У госпіталі замислився: Хто він тепер? Каліка, якого усі жаліють? Безрукий циклоп? І українець високо підняв голову, так із царською поставою голови він і пройшов життям [1].

Микола працював по 16—18 годин на день, малюючи картини вустами у повен зріст. Микола Бідняк створив понад 3,5 тисячі робіт. У 1950-му Біднякові вдалося повернувся до Канади. Виставкову діяльність Бідняк розпочав з 1951 року в Канаді. Створив понад 80 виставок у 12 країнах світу [3].

Юнак навчився малювати вустами. Тільки йому відомо, як важко давалися перші копії картин. Та може саме вони стали порятунком для М.Бідняка – не дали озлобитись на весь світ зболеній душі, збайдужіти через особисту трагедію. Згодом з’явилися перші замальовки – портрети, квіти, що по приїзді до Канади [4].

Рис.1 Микола Бідняк у процесі створення нової картини

  1. Освіта

Він здобув фахову освіту в Інституті технології й мистецтва у Калгарі (1950—1954) й Онтарійському коледжі мистецтв(рис.2) у Торонто (1955—1957). З 1958 року Микола Бідняк професійно працював у галузі живопису, графіки та монументального мистецтва. Став членом Всесвітньої Асоціації художників ( з центром у Ліхтенштейні), які малюють вустами та ногами. Асоціація врятувала митця від скрути, але згодом Бідняк почав сам допомагати іншим: він постійно дбав про українську творчу молодь у Бразилії, Канаді, США, опікував будинки для літніх людей, сиріт, студентів, учнів [3].

Рис.1. Онтарійський коледж мистецтв і дизайну

РОЗДІЛ ІІ

Творчість