Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне право 2 курс екзамен.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
145.35 Кб
Скачать

44. Виборчі системи в Україні: досвід використання в Україні

Запровадження пропорційної виборчої системи в Україні оцінювалося здебільшого позитивно. Перший досвід застосування пропорційної системи для виборів народних депутатів України в 2006 р., результати цих виборів та наступні політичні події активізували проблему моделі виборчої системи для України. У парламентських виборах 2006 р. брали участь 79 партій, 51 із них перебувала у складі 17 виборчих блоків, а 28 були самостійними суб’єктами. Тобто не брали участі у виборах лише 46 партій із тих 125, що мали таке право. Їх результатом стало обрання повного складу Верховної Ради України п’ятого скликання. Застосування цієї виборчої системи для обрання народних депутатів у 2006 р. у цілому було оцінено позитивно. У той же час результати цих парламентських виборів дали підстави для суттєвої критики застосованої моделі пропорційної виборчої системи. Актуальним є питання запровадження можливості обирати конкретних представників у списках кандидатів від політичних партій.

В Україні змішана виборча система діяла у період з 1998 по 2006 р . з рівним співвідношенням мажоритарної та пропорційної частин. Використання змішаної виборчої системи було зумовлено низкою причин . Зокрема , проблема полягала в тому , що переважна більшість політичних партій не були активними суб’єктами політичної системи українського суспільства, державного управління, виборчого процесу. Україна в 2012 р . повернулася до змішаної виборчої системи , незважаючи на певні закономірності співвідношення виборчої системи та форми правління. Як правило , влада у президентських республіках формується за мажоритарною системою абсолютної більшості , а в парламентських республіках - за змішаною, або пропорційною.

Закон України «Про вибори народних депутатів України» було ухвалено 18 листопада 1993 р. Запроваджувалася мажоритарна виборча система абсолютної більшості, що було обумовлено, насамперед, слабкістю політичних партій та тим, що Верховна Рада виявилася політично неструктурованою. Обраним в одномандатному виборчому окрузі вважався кандидат, який збирав абсолютну більшість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, але не менш як 25 % від числа виборців, внесених до списків виборців даного округу. При однаковій кількості голосів проводиться повторне голосування . Вимога здобуття абсолютної більшості голосів поширювалася й на другий тур. До того ж кандидат , не обраний в окрузі , втрачав право брати участь у повторних виборах у цьому виборчому окрузі. Незмінною залишилася вимога 50- відсоткової участі у голосуванні виборців , внесених до списків виборців даного округу , задля визнання виборів такими, що відбулися. Також мажоритарна система застосовувалась на виборах президента у 2004 році, та парламенту у 2012 році. В результаті чого, мажоритарна система абсолютної більшості в Україні довела свою нерезультативність : були витрачені величезні кошти на виборчу кампанію, а до часу завершення функціонування парламенту України він так і не був сформований у повному складі .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]