Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_zi_vstupu_do_literaturoznavstva.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
28.05.2019
Размер:
49.47 Кб
Скачать

9.Жанри драматичних творів, їх особливості

Драма— твір, в основу якого покладено гострий життєвий конфлікт, що зумовлює напруженість дії, складні переживання персонажів.

Трагедія— драматичний твір, в основу якого покладено дуже гострий, непримиренний конфлікт, який призводить до трагічної розв'язки — герой, вступаючи в боротьбу, гине фізично або духовно.

Комедія — драматичний твір, у якому сатиричними та гумористичними засобами змальовано смішне в житті, висміюються потворні суспільні і побутові явища, негативні риси характеру людей.

Мелодрама-жанр художньої літератури, театрального мистецтва і кінематографу, твори якого розкривають духовний і чуттєвий світ героїв в особливо яскравих емоційних обставинах на основі контрастів: добро і зло, любов і ненависть тощо. Також супроводжується трагічними сценами, в більшості випадків закінчується хеппі-ендом.

Фарс- театральна або кіно- комедія легкого змісту з лише зовнішніми комічними прийомами.

Водевіль- різновид легкої комедії з куплетами, які виконуються під музику.

10.Ліро-епічні жанри, їх особливості.

Поема-ліро-епічний твір, переважно віршований, у якому зображені значні події і яскраві характери.

Балада-жанр ліро-епічної поезії фантастичного, історико-героїчного або соціально-побутового характеру з драматичним сюжетом.

Дума- ліро-епічні твори української усної словесності про події з життя козаків XVI—XVIII століть.

Роман у віршах- різновид ліро-епічного (змішаного) жанру, у якому поєднані особливості і ліричного, і епічного зображень, що веде до багатоплановості художнього світу.

11.Композиція літ.Твору

Композиція — побудова літературного твору, розміщення і співвідношення його компонентів.

Вона охоплює сюжет і позасюжетні елементи: авторські відступи (ліричні, історичні, філософські та ін.) та описи (портрети, пейзажі, інтер’єри).

У композиції літературного твору всі компоненти пов’язані між собою, обов’язково виконують певну художню функцію, тому в добре скомпонованому творі

немає зайвих деталей. Композиція залежить від теми, художнього задуму

письменника, родово-жанрових особливостей твору.

Є 2 типи: подієво-сюжетна і неподієва, несюжетна або описова.

12.Сюжет художнього твору. Елементи сюжету.

Сюжет— зображення подій в інтерпретації автора.

Елементи сюжету:

  1. Експозиція — частина сюжету, в якій розкриваються місце, час, обставини і середовище дії, а також називаються персонажі наступних подій.

  2. Зав’язка — елемент сюжету, який охоплює виникнення конфлікту, перше безпосереднє зіткнення протидіючих сил, що зумовлює розвиток усіх подальших подій у творі.

  3. Розвиток дії — елемент сюжету, що полягає в зображенні подій,стосунків персонажів, їхніх вчинків, зіткнень, симпатій та антипатій, перипетій, виявлення життєвих протиріч.

  4. Кульмінація— елемент сюжету, що полягає у вирішальному, найгострішому зіткненні сил, які ведуть боротьбу; момент найбільшого напруження у розвиткові змальованих у творі подій.

  5. Розв'язка — елемент сюжету, що охоплює зображення наслідків, до яких привело розв’язання покладених в основу твору конфліктів.

Соседние файлы в предмете Языкознание