Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЛ Назальні лікарські засоби.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
06.06.2019
Размер:
854.34 Кб
Скачать
    1. Особливості технології назальних крапель у вигляді різних дисперсних систем.

Краплі можуть бути отримані на водних і неводних розчинниках шляхом розчинення, суспендування або емульгування діючих речовин.

При отриманні крапель найчастіше розчинником є вода очищена або вода для ін'єкцій, спирт етиловий різної концентрації (30%, 70%, 95, 96% і ін.), Масла (мінеральні, рослинні, ефірні та ін.), Гліцерин. З рослинних масел найбільш часто використовують соняшникову, соєву, оливкову олію. Знаходить широке застосування і мінеральне масло - вазелінове. З ефірних масел застосовують анісова, евкаліптова, м'ятна, сосни звичайної та ін. Масла. Крім того, в якості розчинників можуть бути використані настойки, рідкі екстракти.

При розробці складу крапель повинні враховуватися фізико-хімічні властивості діючих та допоміжних речовин, їх сумісність. Краплі повинні бути хімічно і фізично стабільні (суспензії, емульсії).

В якості допоміжних речовин використовують відповідні антимікробні консерванти, буферні розчини, стабілізатори, пролонгатори, ароматизатори та ін. Речовини, дозволені до медичного застосування.

При розробці складів крапель з антимікробними консервантами, необхідність їх використання та ефективність повинні бути підтверджені. Методика визначення та критерії ефективності консервантів, що входять до складу лікарського препарату, повинні відповідати вимогам ОФС «Визначення ефективності антимікробних консервантів».

При виробництві, упаковці, зберіганні і транспортуванні крапель вживають заходів, що забезпечують їх мікробіологічну чистоту відповідно до вимог ОФС «Мікробіологічна чистота».

Стерильні краплі для місцевого застосування, призначені для застосування при хірургічних втручаннях, повинні проводитися з використанням матеріалів і методів, що забезпечують стерильність та попереджувальних мікробну контамінацію і зростання мікроорганізмів в лікарському препараті і відповідати вимогам ОФС «Стерильність».[6].

      1. . Технологія і обладнання для виробництва розчинів.

Виробництво розчинів для інфузій здійснюється в приміщеннях класів чистоти А, В, С, D повітряного середовища.

Необхідний клас чистоти забезпечується за рахунок стерильною вентиляції, застосування установок - очищувачів повітря, створення необхідної кратності повітрообміну, спеціальної підготовки приміщень, обладнання, застосування бактерицидних ламп і підготовки персоналу.

Кожна технологічна операція процесу виробництва стерильних розчинів для інфузій вимагає відповідної чистоти повітря.

До приміщень класу А відносяться локальні зони для проведення технологічних операцій, що вимагають наймінімальнішого ризику забруднення: змішування в асептичних умовах, стерильної фільтрації розчину, наповнення первинної упаковки (флакони, пакети і ін.), Герметизації первинної упаковки, зборки стерилізуючих фільтрів, вивантаження стерильних закупорювальних засобів . Умови приміщень класу А припускають наявність ламінарного потоку повітря з однорідною швидкістю 0,45 м / с + 20%.

Приміщення класу В є навколишнім середовищем для зони класу А в разі приготування і наповнення в асептичних умовах.

Приміщення класів С і D включають чисті юіп для проведення технологічних операцій, що допускають підвищений рігшк іабрудпсі - ія при виробництві інфузійної продукції, яка піддається термічній стерилізації в кінцевій упаковці (приміщення, в яких здійснюється підготовка первинної упаковки і закупорювальних засобів, приготування і фільтрація розчинів, наповнення первинної упаковки, її герметизація і стерилізація продукції в первинній упаковці).

Для попередження мікробної контамінації і забруднення механічними частинками при виробництві інфузійних препаратів передбачаються технологічні та санітарні способи підготовки вентиляційного повітря виробничих приміщень, технологічного обладнання та інвентарю, персоналу і технологічного одягу Очищення повітря, що подається в приміщення А, В і С класів чистоти, має бути триступінчатим. На першому місці застосовуються осередкові фільтри типу ФЯВ або ФЯМ, на другому - сухі рулонні фільтри типу ФРП, на третій - осередкові фільтри типу ФЯЛ, лайка, комбіновані фільтри типу 4 Ф або фільтри типу НЕРА або ULPA. Оптимальним для досягнення необхідного класу чистоти є система розміщення фільтрів, в якій фільтри НЕРА з'єднані трубопроводами з центральною системою повітрообміну.

У приміщеннях класу чистоти А горизонтальні або вертикальні ламінарні потоки стерильного повітря у всьому об'ємі приміщень створює спеціальне обладнання.

Згідно з вимогами GMP, що пред'являються до виробничих приміщень, всі поверхні повинні бути гладкими, непроникними і непо - шкодженімі, щоб звести до мінімуму утворення і накопичення пилу і мікроорганізмів, а також забезпечувати можливість багаторазового застосування очищувальних і дезінфікуючих засобів. Покриття підлоги повинне бути не слизькою, стійким до стирання і мати щільну структуру.

Під підготовкою виробничих приміщень до роботи розуміють комплекс заходів, що складається з вологого прибирання, дезінфекції та УФ-опромінення, спрямованих на досягнення відповідного класу чистоти приміщень.

За умовами GMP ВООЗ, для виробництва стерильної лікарської продукції слід використовувати обладнання, яке можна ефективно стерилізувати парою, сухим жаром або іншими способами.[7].