Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЛ Назальні лікарські засоби.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
06.06.2019
Размер:
854.34 Кб
Скачать
    1. Фізико-хімічні та технологічні властивості продукції, яку використовують у формі назального спрею.

Фармазолін: 1 мл розчину має ксилометазолин гідрохлорид у перерахуванні на 100% речовину 0,5 мг або 1 мг; [12]

Ксилометазолин - лікарський засіб, альфа-адреностимулятори. За будовою близький до Нафазолін. Ксилометазолин входить до переліку життєво необхідних і найважливіших лікарських препаратів. Використовується як засіб для зняття симптомів закладеності носа, риніту і синуситу, а також - отиту (для пом'якшення набряку євстахієвої труби). Виробники обмежують безперервне застосування речовини 7 днями і інтервалом в 6 годин між прийомами щоб уникнути побічних ефектів. [13]

Едем рино: 1 мл препарату містить фенілефрину 2,5 мг, диметиндену малеата 0,25 мг [14]

Фенілефрин - Білий або білий зі злегка жовтуватим відтінком кристалічний порошок без запаху. Легко розчинний у воді і спирті. Розчини (рН 3,0-3,5) стерилізують при +100 ° C протягом 30 хв. [15]

Діметіндену малеат - синтетичного походження. Білий або майже білий кристалічний порошок, розчинний у воді, розчинний у метанолі.[16].

    1. Тара та упаковка назальних спреїв.

Упаковка - комплекс засобів, призначених для захисту препарату від впливу навколишнього середовища, пошкодження та втрат, і полегшують процес обращенія.Так ж розміщують первинні інструкції. Так само штрих-код.

Так само використовують первинну упаковку (індивідуальна або споживча упаковка, матеріал якої безпосередньо контактує з лікарським засобом. Вона призначена для створення необхідних умов, що забезпечують тривале збереження укладеної в ній лікарської форми).

В основному використовують м'яку тару, ту яка не може пошкодиться від ударів і тд. [17].

Для доставки лікарської речовини в носову порожнину використовують насадки у вигляді піпетки (доставляє краплями) і розпилювачі (розпорошує лекарствінное речовина по всі порожнини на дрібні частинки, в слідстві чого терапевтичний ефект настає швидше).

      1. Контейнери для спреїв, вимоги до матеріалів.

В основному використовують полімерний матеріал. Він отримує менше пошкоджень при случанийх поданих, так само можна використовувати з різним хімічним складом.

Багаторазовий контейнер - контейнер, що містить таку кількість лікарського засобу, яке відповідає двом або більше доз.

Щільно закупорені контейнер - контейнер, що захищає вміст від забруднення ззовні твердими речовинами і рідинами, а також від втрат вмісту при обороті, зберіганні і транспортуванні в звичайних умовах.

Герметично закупорених контейнер - контейнер, закупорені за допомогою розплавлення матеріалу контейнера.

Контейнер з контролем першого розкриття - закритий контейнер, забезпечений пристроєм контролю відкриття контейнера.

      1. Типи пристроїв, що розпилюють, принцип їх роботи.

Для доставки лікарської речовини в носову порожнину використовують насадки у вигляді піпетки (доставляє краплями) і розпилювачі (розпорошує лекарствінное речовина по всі порожнини на дрібні частинки, в слідстві чого терапевтичний ефект настає швидше) .[17]