Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен Інформаційні технології ТЗКН.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
743.63 Кб
Скачать

Технології в сурдопедагогічній роботі. Сурдотехнічні засоби та іх значення для розвитку слухового сприймання. Сурдотехнічних засобів для розвитку слухового сприймання

Досягнення в розвитку слухо-мовленнєвого сприймання у дпс зумовлені компенсаторною діяльністю збережених аналізаторів.

Якісне формування умінь і навичок полісенсорного сприйняття, аналізу та розуміння мови забезпечують сурдотехнічні прилади "Поліфонатор", "Слухо-мовленнєвий тренажер", "Відеофонатор". Вони націлені на розвиток сприймання, уваги, пам'яті та інших псих процесів через використання акустичних, візуальних і тактильно-вібраційних сигналів. Використання комп'ютерних програм «Живий звук» та «Видима мова» має корекційне значення, сприяє розвитку сл сприймання, покращенню звуковимови, збагаченню словн запасу та використанню засвоєного в усному мовленні. Комплекс програми уміщує набір завдань, які спрямовані на постановку голосу, дихання, звуковимови, ритміко-інтонаційної сторони мовлення, здатності аналізувати інформацію. Завдяки графічним зображенням здійснюється формування звуковимови у складах, словах, словосполученнях та коротких реченнях.

Характеристика роботи програми «павер». Використання на загальноосвітніх уроках у спеціальному закладі для дітей з вадами слуху. Павер як база для практичного наповнення мультимедійних засобів навчання.

PowerPoint — це програма для створення матеріалів, які можна показувати на слайдах, супроводжуючи доповідь. PPвідноситься до програм створення, обробки та подання мультимедійної презентаційної графіки. За допомогою PP можна створювати екранні слайди з ефективним сполученням тексту та ілюстрацій, креслень, таблиць, графіків і фільмів. Програма може працювати в двох режимах: створення та редагування або демонстрації.

Використання презентації підвищує пізнавальну активність, посилює мотивацію навчальної діяльності. Презентація сприяє утриманню мимовільної уваги, робить її концентрованою і стійкою. Застосування відео та анімації може значно підсилити навчальний ефект. Використання можливостей програми PP забезпечує: підвищення емоційності уроку, інтересу; створення атмосфери активної творчої праці, урізноманітнення наочних методів навчання, використання ігрових моментів у навчанні.

Використання апаратури соціально-побутового призначення особами з вадами слуху. Роль допоміжних сурдотехнічних систем, приладів та обладнання у життєдіяльності глухих та слабочуючих.

Використання сурдотехнічних систем та приладів дозволяє людям з поруш сл ефективно взаємодіяти з навколишнім світом. В результаті застосування певного обладнання створюються умови, що врахувують психофізіологічні особливості та можливості людини. Апаратура соціально-побутового призначення: Індивідуальне намисто (має телефон із режимом "Т". допомагає прослухувати телевізор та аудіотехніку). Світлоакустичний сторож (за допомогою лампочки повідомляє батькам про плач дитини, а також інші звуки). Світловий будильник. Вібраційний перстень та браслет – будильник. Використовування ігрових програм у навчанні.

Усім відомо, що ігрові компоненти навчання активізують пізнавальну діяльність і покращують засвоєння матеріалу. Одним з перших українських корекційно-розвиваючих програм був Універсальний комп'ютерний комплекс (УКК). Він ефективно використовується в спеціальних дошк та шкільних навч закладах, а також в домашніх умовах для розвитку мовлення та когнітивних навичок дпс.

Використання комп'ютерних програм «Живий звук» та «Видима мова», сприяє розвитку сл сприймання, покращенню звуковимови, збагаченню словн запасу та використанню засвоєного в усному мовленні. Комплекс програми уміщує набір завдань, спрямованих на постановку голосу, дихання, звуковимови, ритміко-інтонаційної сторони мовлення, здатності аналізувати інформацію. Завдяки графічним зображенням здійснюється формування звуковимови у складах, словах та реченнях.