Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з Юридичної деантології до заліку (відп....doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать
      1. Юридичні акти: загальна характеристика.

Мають містити: реквізити – найменування акту, час і місце його прийняття, найменування суб’єкта який склав документ, зміст питання що розв’язується, підпис. Структура: вступ та основна частина. При написані юридичних документів використовується: особлива мова, стиль, юридична термінологія, прийоми та способи викладання змісту.

      1. Юридичний процес як комплексна система.

Юридичний процес – це сукупність правових дій, уповноважених органів, посадових осіб, а також інших зацікавлених суб’єктів права, які спрямовані на вирішення юр. справ, породжують юридичні наслідки, що регулюються процесуальними нормами, результати яких закріплюються у відповідних юр. актах.

Основні ознаки: розгляд певної юридичної справи (правопорушення та скарги); юридичний процес – це правова форма діяльності уповноважених на те органів і посадових осіб; це діяльність по здійсненню норм права; здійснення за допомогою різних методів, засобів, прийомів юр. техніки. За функціональною ознакою, змістом і юридичним наслідком розрізняються такі види юридичного процесу: правотворча, правозастосовча, контрольна, установча діяльності.

      1. Правова культура юриста: загальна характеристика.

Правова культура юриста – це знання юридичних теорій, чинного законодавства, вміння і навички його реалізовувати, а також дотримання цього законодавства.

Ознаки правової культури юриста.

1. Глибокі та міцні знання юридичної теорії – основних юридичних понять, категорій, термінів та закономірностей функціонування державно-правових явищ.

2. Знання чинного законодавства – досконале орієнтування у змісті основних законів (Конституція, інші конституційні закони) і глибоке знання юридичних норм з метою реалізації у професійній діяльності.

3. Навички щодо реалізації законодавства – вміння тлумачити закони, тобто розуміти їх зміст, застосовувати юридичні норми в конкретних життєвих ситуаціях.

4. Повага і дотримання чинного законодавства.

5. Високі моральні якості.

6. Ґрунтовні знання у різних галузях суспільного життя.

7. Соціальна політична і громадська відповідальність направлена на забезпечення прав і свобод людини.

Складовою правової культури є правосвідомість юриста. Правосвідомість – це знання права, а також психічні почуття, емоції про існуюче чи бажане право. Тому у правосвідомості виокремлюють ідеологічний (знання права) і психологічний елементи (почуття, емоції про право).

      1. Деформації професійної правосвідомості юристів.

Це негативні зміни якості особистості, що настають під впливом виконання професійної діяльності. Приклад деформації: використання в роботі підзаконних нормативних актів та вказівок керівництва, що не відповідає КУ і законам; кон’юнктурність в роботі; вчинення корупційних діянь (зловживання).

Форми деформації професійної свідомості: правовий негелізм – заперечення соц. цінності права; правовий інфантилізм – не сформованість або недостатня глибина правових знань; правова демагогія – відміна права (його відомість), маніпуляція права; правовий ідеалізм – переоцінка права його цінності та можливості; правове переродження – свідомості юриста у злочинну форму; правовий делітантізм – не мають юр. освіти але займаються правовим питаннями.