Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_19.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

2.6 Розрахунок швидкості обороту інвестицій

Розрахунок швидкості обороту інвестицій в Excel здійснюється функцією ВНДОХ, що має форму запису:

ВНДОХ(значение; предположение), (2.15)

де значение – це масив, або посилання на комірки, для яких потрібно підрахувати внутрішню ставку дохідності і які повинні містити хоч би одне від’ємне значення;

предположение – це величина, про яку припускається, що вона близька до результату ВНДОХ.

Функція МВСД повертає модифіковану внутрішню швидкість обороту засобів для ряду періодичних надходжень і виплат змінної величини. Синтаксична форма застосування цієї функції має:

МВСД(значення; фінансова_норма; реінвест_норма), (2.16)

де аргумент значення має містити принаймні одне додатне та від’ємне значення, для того щоб можна було обчислити модифіковану внутрішню швидкість обороту.

Розділ ііі. Виконання індивідуального завдання з практики

Задача 1

Банк приймає вкладки від населення за номінальною процентною ставкою 12% річних. Нарахування процентів щомісяця. Вклад 1200 дол. був вилучений через 102 дні. Визначте дохід клієнта.

Розв’язок. Як випливає з умови, у цьому випадку проводиться визначення майбутньої вартості, тому використовуємо функцію БС. При розрахунку необхідно ввести аргументи як на рис. 3.1. Excel відразу порахує значення майбутньої вартості (на відеограмі – 1239,6 дол.).

Рис. 3.1 – Введення аргументів та виконання функції БС

Задача 2

Середній річний рівень інфляції – 36%. Визначте річний індекс інфляції та середній місячний рівень інфляції.

Розв’язок. Як випливає з умови у цьому випадку проводиться визначення річного індексу інфляції та середньомісячного рівня інфляції. Для розрахунку використовуємо формули, зображені на відеограмі. Excel відразу порахує значення річного індексу інфляції (432%) та середньомісячного рівня інфляції (3%).

Рис. 3.2.1 – Введення аргументів

Рис. 3.2.2 – Введення аргументів

Задача 3

Власник векселя облікував його у банку за 6 місяців до строку погашення за номінальною обліковою ставкою 36% з щомісячним дисконтуванням та отримав 10 тис. грн. Річний рівень інфляції очікується 18%. Визначте реальну облікову ставку банку та номінальну вартість векселя.

Розв’язок. Як випливає з умови, у цьому випадку проводиться визначення номінальної вартості векселя, тому використовуємо функцію БС. При розрахунку необхідно ввести аргументи як на рис. 3.3. Excel відразу порахує значення номінальної вартості векселя (на відеограмі – 10934,43 грн). Для розрахунку реальної облікової ставки від номінальної облікової ставки віднімаємо річний рівень інфляції, в результаті отримуємо 18%.

Рис. 3.3 - Введення аргументів та виконання функції БС

Задача 4

Для створення преміального фонду один раз в рік робляться вклади 4 тис. грн. На внесені засоби нараховуються проценти за складною ставкою 60% річних. Визначте розмір фонду через 5 років. Розгляньте наступні ситуації: а) надходження коштів у кінці року, нарахування процентів 2 рази в рік; б) надходження коштів у кінці кварталу, нарахування процентів 2 рази в рік; в) квартальне надходження коштів і квартальне нарахування процентів.

Розв’язок. Як випливає з умови у цьому випадку проводиться визначення майбутньої вартості, тому використовуємо функцію БС.

а) При розрахунку необхідно ввести аргументи як на рис. 3.4.1. Excel відразу порахує значення майбутньої вартості (на відеограмі – 36172,4 грн);

б) при розрахунку необхідно ввести аргументи як на рис. 3.4.2. Excel відразу порахує значення майбутньої вартості (на відеограмі – 9043,1 грн);

в) при розрахунку необхідно ввести аргументи як на рис. 3.4.3. Excel відразу порахує значення майбутньої вартості (на відеограмі – 6742,38 грн).

Рис. 3.4.1 – Введення аргументів та виконання функції БС

Рис. 3.4.2 - Введення аргументів та виконання функції БС

Рис. 3.4.3 - Введення аргументів та виконання функції БС

Задача 5

Облігація підприємства номіналом 80 грн реалізується на ринку за ціною 60 грн. Погашення облігації та виплату процентів передбачено через 4 роки. Процентна ставка – 24% річних, норма поточної дохідності за облігаціями такого типу – 18% річних. Визначте поточну ринкову вартість облігації та доцільність вкладення інвестором коштів у цей фінансовий інструмент.

Розв’язок. Як випливає з умови у цьому випадку проводиться визначення поточної ринкової вартості облігації, тому використовуємо функцію ПС. При розрахунку потрібно ввести аргументи як на рис. 3.5. Excel порахує поточну ринкову вартість облігації (на відеограмі – 33,41 грн). Вкладання інвестором коштів у цей фінансовий інструмент є доцільним, так як ринкова вартість облігації складає 33,41 грн, а реалізовується вона на ринку за ціною 60 грн.

Рис. 3.5 - Введення аргументів та виконання функції ПС

Задача 6

Здійснення проекту вимагає у перший рік інвестиції у розмірі 500 тис. грн, у другий – 200 тис. грн. У третьому році доходи складуть 100 тис. грн, , у четвертому – 200 тис. грн, у п’ятому – 300 тис. грн, у шостому – 400 тис. грн. Ставка дисконтування – 8% річних. Знайдіть дисконтний строк окупності з початку періоду інвестування.

Розв’язок. Як випливає з умови, у цьому випадку проводиться визначення

дисконтного строку окупності. Тому використовуємо функцію ЧПС. При розрахунку потрібно ввести аргументи як на рис. 3.6. Excel порахує строк окупності з початку періоду інвестування (проект окупиться на 6-ий рік).

Рис. 3.6 – Введення аргументів та виконання функції ЧПС

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]