Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

10

Тема 6. Види і показники агд

  1. Класифікація видів АГД

  2. Суть оперативного аналізу, його особливості та завдання

3. Показники, що використовуються для АГД

  1. Класифікація видів економічного аналізу

Вид АГД є теоретичним і практичним відособленням окремих ланок аналітичної роботи, яка здійснюється в процесі управління виробництвом.

Всі види АГД взаємозв’язані між собою, мають загальну мету, але відрізняються один від одного методологією і організацією проведення аналізу, а також інформаційним забезпеченням.

В процесі розвитку економіки з’явились нові види АГД, пов’язані з вдосконаленням процесу управління виробництвом, а також корінними змінами в економіці, політиці та суспільстві на сучасному етапі.

В економічній літературі аналіз господарської діяльності класифікується за різними ознаками.

За галузевою ознакою аналіз може бути:

  • галузевим, мето­дика якого враховує специфіку окремих галузей економіки (промисловості, сільського господарства, будівництва, транспорту, торгівлі і т.д.);

  • міжгалузевим, що є теоретичною і методологічною основою АГД у всіх галузях національної економіки, тобто теорією АГД.

За ознакою часу АГД поділяється на:

- Попередній (перспектив­ний) аналіз проводиться до здійснення господарсь­ких операцій. Він необхід­ний для обґрунтування управлінських рішень і планових завдань, а також для прогнозування май­бутнього й оцінки очікува­ного виконання плану, попередження небажаних результатів.

- Наступний (ретроспек­тивний, історичний) аналіз проводить­ся після здійснення госпо­дарських актів. Він вико­ристовується для контро­лю за виконанням плану, виявлення невикориста­них резервів, об'єктивної оцінки результатів діяль­ності підприємств.

Перспективний і ретроспективний аналізи тісно пов'я­зані між собою. Без ретроспективного аналізу неможливо зробити перспективний. Аналіз результатів праці за минулі роки дозволяє виявити тенденції, закономірності, невико­ристані можливості, передовий досвід тощо, що має важ­ливе значення при обґрунтуванні рівня економічних по­казників на перспективу. Вміння бачити перспективу дає саме ретроспективний аналіз, який є основою перспектив­ного аналізу.

Етапи ретроспективного аналізу:

  1. вивчення і оцінка досягнутого рівня розвитку підприємства в порівнянні з запланованим рівнем. РА проводиться за певний звітний період (за місяць, квартал, рік).

  2. вимір взаємозв’язку між показниками і факторами та виявлення причин зміни величини показників від дії факторів

  3. узагальнення аналітичного дослідження, підрахунок резервів підвищення ефективності господарювання і виявлення можливостей досягнення аналізованого об’єктом прогресивного рівня розвитку.

  4. розробка заходів по прискоренню розвитку аналізованого об’єкта або переведення його на більш ефективний режим функціонування

  5. надання результатів аналітичних досліджень керівництву

Ретроспективний аналіз поділяється на:

- оперативний (ситуаційний) аналіз, який про­вадиться безпосередньо в процесі виробництва для швидкої об'єк­тивної оцінки господарських ситуацій, що склались на окремих ділянках, і дає змогу своєчасно з'ясувати стан справ, виявити і виміряти вплив факторів на відхилення від програми розвитку. За підсумками аналізу з'ясовують причини відхилень, обчислю­ють резерви, приймають відповідні управлінські рішення.

- Підсумковий (заключний) аналіз проводиться за звіт­ний період часу (місяць, квартал, рік). Його цін­ність полягає в тому, що діяльність підприємства вивчається комплексно і всебічно за звітними да­ними за відповідний пері­од. Цим забезпечується більш повна оцінка діяль­ності підприємства стосов­но використання відповід­них можливостей.

Підсумковий і оперативний аналізи взаємо­залежні і доповнюють один одного. Вони дають можли­вість адміністрації підприємства не лише оперативно ліквідовувати недоліки в процесі виробництва, але й ком­плексно узагальнювати досягнення, результати виробниц­тва за відповідні періоди часу, розробляти заходи, спрямо­вані на підвищення ефективності виробництва, його рен­табельності.

За просторовою ознакою можна виділити аналіз:

- Внутрішньогосподарський аналіз вивчає діяльність тільки досліджуваного під­приємства і його структур­них підрозділів.

- Міжгосподарський аналіз, при якому порівнюються ре­зультати діяльності двох або кількох підприємств.

За суб’єктами (користувачами аналізу) розрізняють:

- Внутрішній аналіз – базується на інформації про стан роботи підприємства, ця інформація доступна обмеженому колу людей, що займають керівні посади.

За обсягом аналітичного дослідження внутрішній аналіз є повним, комплексним аналізом, який дає можливість керівнику володіти необхідним матеріалом для прийняття управлінських рішень. Від результатів внутрішнього аналізу залежить конкурентноздатність, вдосконалення організації і управління виробництвом, тому цей аналіз є комерційною таємницею.

- Зовнішній аналіз – базується на обмеженій інформації про діяльність підприємства, здійснюється сторонніми особами (акціонерами, кредиторами, податковими організаціями, КРУ) пов’язаний з питаннями оцінки фінансового стану підприємства. Результати зовнішнього аналізу формують імідж підприємства в діловому світі.

За охопленням досліджуваних об'єктів аналіз ділиться на:

  • суцільний

  • вибірковий.

При суцільному аналізі висновки роб­ляться після вивчення усіх без винятку об'єктів, а при вибірко­вому — за результатами обстеження лише частини об'єктів.

За змістом програми аналіз може бути:

  • комплексним

  • тема­тичним.

При комплексному аналізі діяльність підприємства вивчається всебічно, а при тематичному — лише окремі її сто­рони, що викликають у певний момент найбільший інтерес. Наприклад, питання використання матеріальних ресурсів, виробничої потужності підприємства, зниження собівартості продукції та інше.

В аналізі виділяють Техніко-економічний аналіз – що дає можливість виявити вплив техніки, технології, організації і управління на ефективність виробництва і результати роботи.

Прикладом може служити вивчення впливу запровадження но­вих сортів культур, порід тварин, технологій вирощування чи ут­римання на врожайність і продуктивність, а також на собівар­тість продукції.

Основними завданнями техніко-економічного аналізу є:

  • забезпеченість підприємства технічними засобами

  • вивчення темпів його зміни та руху технічних засобів

  • аналіз ефективності використання технічних засобів.

Поряд з аналізом технічних засобів реалізується і технологія виробництва. Техніко-економічний аналіз має внутрішній характер, він є внутрішньогосподарським і проводиться працівниками економічних і технічних служб підприємства.

Фінансовий аналіз – використовується для оцінки фінансових результатів від реалізації продукції (прибутку, рентабельності, а також для оцінки фінансового стану підприємства). Це аналіз платоспроможності підприємства, розподілу фінансових ресурсів, вивчення стану розрахунків.

Статистико-економічний аналіз базується на статистичній ін­формації і вивчає загальні закономірності і тенденції розвитку, масові явища і процеси з метою загальної оцінки роботи підпри­ємств і галузей, контролю за цією діяльністю і визначення основ­них напрямів розвитку.

Соціально-економічний аналіз - надає можливість проаналізувати соціальні процеси господарської діяльності підприємств. В основному це аналіз умов праці та відпочинку на підприємстві. Цей аналіз проводиться взаємопов’язано з економічними процесами на виробництві.

Проектний аналіз – займається передінвестиційними дослідженнями, економічними обґрунтуваннями інвестиційних проектів, тобто є методом обґрунтування управлінських рішень про доцільність реалізації реальних інвестиційних проектів.

Основне завдання проектного аналізу: встановити цінність проекту, яка визначається різницею його позитивних результатів та негативних наслідків, а також як порівняння вигідності та витрат пов’язаних з реалізацією проекту.

Стратегічний аналіз – призначений для розгляду явищ і процесів діяльності підприємства з позиції майбутнього. Практичне застосування цього виду аналізу зумовлене підвищенням рівня ризику в підприємницькій діяльності великою кількістю факторів, які визначають успіх або невдачі, ускладненням організаційної структури управління і необхідністю зосередження зусиль на вирішення перспективних завдань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]