Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой горные машины2 (2).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
83.53 Кб
Скачать

ВВЕДЕННЯ

Створення матеріально-технічної бази народного господарства України пов'язане з подальшим розвитком важкої індустрії, яка відомо спочиває на використанні таких мінеральних ресурсів як вугілля, нафта, руди чорних і кольорових металів. Тому з підняттям народного господарства зростає споживання, отже, і видобуток цих корисних копалин .

Головне значення вугільної промисловості полягає в забезпеченні твердим паливом постійно зростаючі потреби народного господарства.

Завдання гірської промисловості в області гірничопрохідницьких робіт на найближчий період є: завершення впровадження комплексної механізації, широке застосування способів проведення гірничих виробок при відсутності або малому числі людей, різне поліпшення техніко-економічних показників. Все це вимагає приділення серйозної уваги на підготовку робітничих та інженерно-технічних працівників для вугільної промисловості.

На вугільних шахтах успішно впроваджується комплексна механізація і автоматизація виробничих процесів безперервно зростає об,єм видобутку вугілля з лав обладнаних механізованими комплексами Широко застосовують вугільні комбайни й стругові установки. Підвищилась концентрація виробництва, збільшилося навантаження на очисній забій. Переважне поширення набуло застосування систем розробки довгими стовпами, особливо тих варіантів, які дозволяють найбільш точно використовувати сучасну техніку і організувати масове виробництво.

Успішне вирішення завдань щодо збільшення обсягів видобутку вугілля безперервно пов'язано з удосконаленням техніки і технології, подальшої концентрації інтенсифікації гірських робіт, поліпшення умов праці, техніки безпеки і як наслідок підвищення техніко-економічних показників шахт

1 ВИБІР ТА ОБГРУНТУВАННЯ ВИБОРУ МЕХАНІЗОВАНОГО КОМПЛЕКСУ

1.1 Загальні відомості про шахту.

Поле ВП "Шахта №81 "Київська" відноситься до Должано-Ровенецкому геолого-промислового району Донбасу.

За адміністративним поділом шахта перебуває на території Антрацитівського району Луганської області.

В промисловому відношенні надра належать ДП "Ровенькиантрацит" Міністерстві-тва енергетики та вугільної промисловості України. Шахта розташована в м.Ровеньки.

В тектонічному відношенні родовище розташоване в центральній частині Головної синкліналі Донбасу в місці ускладнення її Ровенецким поперечним підняттям.

На балансі шахти вважаються запаси вугільних пластів Н-11 і Н-10. Запаси пласта I3 повністю відпрацьовані.

Розмір шахтноого поля:

- за простяганню -7,5-9,4 км,

- падіння - 5,3-6,8 км,

Технічними межами шахти є:

- на півночі - виходи пластів під четвертинні відкладення,

- на заході - скидання N 3 по пласту I3 і скидання N 5 за пластами Н-11 і Н-10,

- на сході -скидання Валентиновский західний I,

по пласту I3 - вихід під четвертинні відкладення,

по пласту Н-11 (з урахуванням наміченої прирізки) - вісь синкліналі,

по пласту Н-10в - умовна лінія, що проходить південніше свердловин Ф1424 і Ф1558 в 200 м і 30 м відповідно, і по лінії, що проходить через свердловини Ф3930, Ф1426 і Ф1454.

В існуючих межах балансові запаси станом на 01.01.2011 року становлять 25221 тис.т.

Шахта N 81 побудовано і здано в експлуатацію в 1950 році.

01.03.1970 р. шляхом об'єднання шахт N N 81, 82, N 1 "Київська" і 2 "Київська" вона була об'єднана в одну адміністративну одиницю. В даний час є відокремленим підрозділом державного підприємства "Ровенькиантрацит".

Шахта розташована в Луганській області, в східній частині р. Ровеньки.

1.3 Технічні характеристики комплексу 1КД-80

До складу комплексу 1КД80 входять: узкозахватный комбайн УКД-200 з винесеною системою подачі, механізована кріплення КД-80, пересувної скребковий конвеєр СПЦ-250, насосна станція СНТ-32, кабелеукладач, гідро та електрообладнання.

Кріплення 1КД-80 огороже-паркувальні-підтримує типу складається з однотипних секцій, сполучених з забійним конвеєром. Секція кріплення складається з чотирьох гідростійок, жорсткого підстави, верхнього і захисної перекриттів. Конструкція секції передбачає можливість пересування з активним підпором або з відривом перекриття від покрівлі. Наявність трьох підпірних клапанів з різною настройкою в апаратурі гідрокерування дозволяє змінювати східчасто величину підпору. Гідростійки кріплення - подвійний розсувності, постійного зі-неслухняних, з примусовим опусканням. Закріплена в передній частині основи спеціальна ресора забезпечує бокову стійкість передньої пари гідростійок. До передньої консолі перекриття шарнірно підвішені два верхняка з рухомими у вертикальній площині козирками, піджимаемыми до покрівлі передній парою гідростійок через промежуточні важелі. Задня консоль перекриття пов'язана з оградительным перекриттям, яке двома спареними траверсами, утворені шарнірний четирьохзвенник, сполучена з підставою секції. Шарнірний четирьохзвенник геометрично визначає неизмеряемую в площині пласта систему з заданим рухом по вертикалі шарнірного з'єднання перекриття. Посередині підстави розташований механізм переміщення секції кріплення і конвеєра, що складається з гідро домкрата і жорсткої рами. Управління секцій кріплення здійснюється з-під сусідній секції з допомогою гідроблоку, розташованого в задній частині основи секції. Слідом за проходом комбайна гідростійки секції кріплення, готової для пересування, розвантажуються, після чого секції з активним підпором передньої пари гідростійок підтягуються механізмом судна до конвеєрному ставу, гідростійки распираются і оголена покрівля підхоплюється верхняками з козирками. Підтягування секцій кріплення проводиться послідовно, у результаті чого передвигаемая секція завжди знаходиться між сусідніми распертимі секціями кріплення. Коригування положення секцій висуненням бічних щитів проводиться спеціальними гідроблоками. Оградительное перекриття захищає робочий простір лави з бічних сторін і з боку виробленого простору від обрушающейся порід покрівлі і здійснює незмінну в площині пласта шарнірну зв'язок підстави і перекриття, чим забезпечує направлене переміщення секції кріплення при пересувці.

Комбайн очисної УКД200.Предназначен для виїмки вугілля в очисних вибоях,подвигающихся за простяганню пластів потужністю 0,85-1,5 м з кутом падіння до 35', а також падіння і повстання до 10" при опірності вугілля різанню до 360 кН/м. Комбайн УКД200 може застосовуватися у складі ме-ханизированных комплексів типу 1МКДД, 1МДТ, МДМ, 1МКД80, 1МКД90, 2МКД90, 2МКД90Т, оснащених скребкових конвеєром типу КСД26В.Комбайн оснащений безланцюгової системою подачі з частотно-регульованим електроприводом і розміщеними на штреку перетворювачем частоти, має ширину захоплення 0,8 м і може оснащуватися шнеками діаметром 800, 900, 1000, 1120,1250мм

Кінцеві секції на базі кріплення КД90. Основні конструктивні особливості:

■ кінцеві секції зі зворотної консоллю максимально уніфіковані з секціями кріплення КД80 і КД80Т;

* наявність з боку виробленого простору зворотних консолей, шарнірно пов'язаних з перекриттям;

* подовжені забійні консолі, шарнірно сполучені з

перекриттям;

* додатковий гидродомкрат у забойной частини консолі,

збільшує несучу здатність секції та здійснює

кріплення приводний головки конвеєра через подконвейерную плиту;

* для забезпечення роботи кріплення в умовах слабкої ґрунту кінцеві секції оснащені механізмом для підйому підстави при пересувці;

* управління здійснюється з сусідніх завантажених кінцевих секцій.

Конвеєри шахтні скребкові пересувні серії СП250 призначені для роботи, як у складі механізованих забійних комплексів, так і з індивідуальним кріпленням і гидропередвижчиками по доставці вугілля будь-якої міцності, пального сланцю або калійних руд з очисних вибоїв потужністю від 0,71 до 2,0 м при обробці пологопадающих пластів, подвигающихся за простиранню до 35º, і падіння або повстання шару до 10º в шахтах будь-якої категорії небезпеки по газу та пилу.

Конвеєр може застосовуватися з усіма типами кріплення і комбайнів, відповідних потужності шару, що виготовляються в Україні і за кордоном.

Приводи конвеєра обладнані пристроями для їх закріплення і пересувки. Головний привід може комплектуватися гідравлічним пристроєм підйому для регулювання висоти пересыпа.

Конвеєр комплектується апаратурою контролю скребкового конвеєра (АКСК), яка, крім функції електродвигунів при пориві тягового органу, володіє рядом додаткових діагностичних функцій, в т. ч. контроль навантаження на кожен електродвигун, контроль зміни швидкості, світлову індикацію відмови із збереженням інформації в пам'яті, контроль справності електричних ланцюгів і ін.

Конвеєр має дію СП250.12-48 для роботи у допоміжних виробках або штреках і виконання залавного насувного конвеєра-перевантажувача СП250.12-48КЗ для транспортування гірської маси під час виконання заходів з підтримки транспортного штреку (ручний або механізований зачищення ґрунту) з подальшою розвантаженням на підлавний скребковий перевантажувач типу ПТК800, ПТК1000 або СПЦ230. також допускається застосування конвеєра для транспортування гірської маси від забійного конвеєра з подальшою розвантаженням на підлавний скребковий перевантажувач.

Насосна станція СНТ-32.Предназначена для нагнітання робочої рідини в гідросистеми очисних агрегатів, механізованих кріплень та іншого обладнання в шахтах будь-якої категорії по газу та пилу.

Насосна станція СНТ-32 складається з 2-х насосних груп: високонапірного і подпиточной, сполучених між собою тягою і високонапірними гнучкими рукавами. Насосна установка змонтована на рамі, на якій встановлений високонапірні трехплунжерный ексцентриковий насос з подачею 90 л/хв з електродвигуном.

Підживлююча насосна установка змонтована на рамі, на

якою встановлено також бак місткістю 140 л і підпиточний насос з подачею 330 л/хв з електродвигуном. На баку змонтовані покажчик рівня робочої рідини, манометри, пневмогидро-акумулятор, система фільтрації, апаратура регулювання, управління, контрольно- вимірювальна електроапаратура. Сумарна потужність 2-х електродвигунів 55 кВт.

Станція управління СКО-350.Станция управління - комплектні пристрої керування електроприводами. Їх вибухонепроникні оболонки складаються з окремих зварних відсіків, сполучених між собою. У відсіках розташовуються комутаційні апарати та апаратура керування, захисту сигналізації і блокування. Станція СКО-350 призначена для дистанційного керування асинхронними електродвигунами, встановленими на машинах і механізмах вуглевидобувних комплексів, які виконують очисні роботи на пологих пластах при комбайнової виїмки вугілля і механізованої гідравлічного кріплення.

1.2Вибіртаобґрунтуваннявиборумеханізованогокомплексу.

Вибір механізованого комплексу здійснюємо згідно завданню з врахуванням потужності пласта, кута падіння і вміщаючих порід.

Показники

Значення

Тип механізованого комплексу

КД-80

КМ-103

КМК-97

Тип механізованої крепі

Д-80

М-103

МК-97

1

2

3

4

5

Міцність пласту, м

1

0,85-1,251

0,7-1,13

0,9-1,252

Кут падіння, град

12

Тип крівлі

Середньої стійкості

Опір 1м. посадочного ряду, кН

2800 1

2340 3

11502

Опір стійки, кН

5002

7003

4602

Кількість домкратів пересування

11

11

11

Коефіцієнт затягування крівлі

0,93

0,852

0,71

Шаг пересування, м

0,63;0,82

0,83

0,8 2

Шаг установки, м

1,352

1,23

1,61

Разом

12

18

10

Таблиця 1: - Порівняльна характеристика крепі

Складемо порівняльну таблицю і здійснимо вибір вийальної машини

Показники

Значення

Тип механізованого комплексу

КМ103

КД80

КД80

Тип виймальної машини

1К103У

УКД-200

1К101У

1

2

3

4

5

Міцність пласту, м

1

0,7-1,41

0,95-1,52

0,95-1,33

Кут падіння, град

12

351

351

351

Ширина захвату, м

0,8

0,8

0,63

Схема роботи

човникова

човникова

човникова

Енергоозброєність, кВт

224

300

Тип механічного переміщення

ВСП1

ВСП1

ВСП1

Тип виконавчого органу

шнековий

шнековий

шнековий

Разом

8

8

Таблиця 2: - Вибір виймальної машини

Порівнявши показники найбільш ефективним для заданих горно-геологічних умов є механізований комплекс _КД-80________, з очисним комбайном ___УКД-200______.

Окрім цього в рамний механізований комплекс входить наступне устаткування:

Механізована кріп _Д-80______

Насосна станція ___СНТ-32______

Скребковий конвеєр _СПЦ250______

Станція управління ___СУВ-350_______

Станція зрошування ___НУНС-200_______