Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання та відповіді з бухгалтерському обліку.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
639.49 Кб
Скачать
  1. Взаємозв’язок між предметом і методом бухгалтерського обліку.

Закон «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» визначив, що завданням бухгалтерського обліку є «надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства» Для забезпечення виконання цього завдання законом надано великі повноваження підприємствам щодо організації та ведення бухгалтерського обліку. Одночасно визначено й обов'язки головного бухгалтера, які можна поділити на методологічні та контрольні.

Методологічні обов'язки полягають у забезпеченні правил ведення бухгалтерського обліку, тобто дотримання чинного законодавства (законів, інструкцій, положень, стандартів, вказівок).

Контрольні обов'язки здійснюються через організацію контролю за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій; контролювання оформлення та руху справ, пов'язаних із недостачами, крадіжками і псуванням активів підприємства; проведення перевірок стану бухгалтерського обліку у філіях та інших підрозділах підприємства.

Предмет бухгалтерського обліку – це ознака, яка визначає його параметри. Від правильного визначення предмета залежить правильність визначення функціональних обов'язків працівників обліку.

Виконання функціональних обов'язків потребує постійного контролю з боку головного бухгалтера. Про повноту отриманої інформації в рамках предмета бухгалтерського обліку можна висновувати з результатів виробничої та фінансово-господарської діяльності підприємства. І коли певні факти свідчитимуть про незлагодженість механізму управління, неефективність окремих управлінських, рішень, упущення й недоліки в діяльності підприємства, настає зворотний процес взаємозв'язку між предметом і методом. Цей процес полягає в осмисленні та перегляді завдань бухгалтерського обліку та його параметрів, уточненні об'єктів, методу та методичних прийомів, що має відбитися на обліковій політиці підприємства, відповідних засобах цієї політики. Недостатньо відрегульовані процеси прямого зв'язку неодмінно вестимуть до налагодження зворотного зв'язку між завданнями, предметом, об'єктами, методом та методичними засобами бухгалтерського обліку.

Водночас найважливіша роль належить саме контролю, який може забезпечити прямий взаємозв'язок між предметом і методом.

  1. Поняття бухгалтерського балансу як елемента методу обліку.

Бух.баланс- це спосіб економічного групування і відображення у грошовій оцінці господарських засобів за їх складом та розміщенням і джерелами формування на певну дату.

Форми балансу:

1. актив А=П

2.пасив А=Вк+3 (з-зобовязання)

Актив балансу складається з 4 розділів:

1.необоротні активи

2.оборотні активи

3.витрати майбутніх періодів

4.необоротні активи та групи вибуття.ю

Пасив балансу складаєтьсяз 5 розділів:

1.власний капітал

2.забезпечення таких витрат і платежів

3.довгострокові зобовязання

4.поточні зобовязання

5.доходи майбутніх періодів.

Стаття бух.балансу- це показник (окремий рядок) активу і пасиву балансу, що характеризує групу однорідних видів господарських засобів і джерел їх формування.