Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мен персон шпори.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать
  1. Відмінності між технологіями аутсорсінгу, лізингу та аутстафінгу.

Розглянемо сутність лізингу і аутстафінгу та їх відмінності. Лізинг персоналу, тобто фактично його «оренда» на певний час. Працівників добирають згідно вимог компанії-замовника. При лізингу персоналу працівники весь час знаходяться в штаті компанії-провайдера, яка їх наймає, а потім віддає в «оренду» організації-замовнику. Лізинг персоналу дає змогу швидко і якісно замінити відсутнього фахівця, не збільшуючиштат компанії і не порушуючи внутрішнюсистему комунікації та розподіл обов’язків.

Аустафінг застосовується, якщо є обмеження штатного розкладу. При аутстафінгу набір працівників проводить організація-замовник як правило з свого кадрового резерву, але вони значаться в компанії-виконавця до того часу, доки це буде вигідно замовнику. Замовник може прийняти рішення перевести їх до себе в штат або ж передати кампанії-виконавцю для використання по іншим лізинговим проектам. При зміні ситуації їх звільнюють. Як при лізингу так і аутстафінгу персоналу організація-замовник оформляє персонал в штат компанії-виконавця, яка спеціалізується на виконанні подібних послуг. При цьому компанія-виконавець стає офіційним роботодавцем для працівників організації-замовника та несе відповідальність за вірне оформлення відносин та виконання норм законодавства по праці. Організація-замовник несе фінансову іюридичну відповідальність за персонал, у тому числі за розрахунок та виплату заробітної плати, оформлення відпусток та лікарняних, ведення відповідної документації.

  1. Переваги використання організаціями схем виведення персоналу зі свого штату.

Переваги компаній, що використовують цю послугу. Зокрема, це

1. скорочення штатної чисельності персоналу при збереженні фактичної;

2. оформлення тимчасового персоналу;

3. оформлення співробітників на час випробувального терміну і продовження випробувального терміну;

4. зниження адміністративних і фінансових витрат;

5. забезпечення легальності та юридичної підтримки під час роботи з персоналом;

6. можливість сконцентруватися на основному бізнесі;

7. підвищення конкурентоспроможності компанії.

Переваги, які отримує роботодавець, який користується такою послугою, безперечні. Зберігаючи керівництво роботою співробітників, підприємство звільняється від зобов'язань з трудових відносин з виведеним за штат персоналом.

Переваги послуги для компанії:

- Подолання обмежень чисельності за штатним розкладом;

- Перерозподіл статей бюджету (скорочення витрат на утримання допоміжних (обслуговуючих) служб (бухгалтерії, відділу кадрів), внаслідок передачі частини обсягів робіт цих служб провайдера;

- Зменшення бази оподаткування (витрати, понесені замовником на оплату послуг з надання персоналу);

- Зменшення прямих витрат за допомогою зниження числа співробітників у штатному розкладі;

- Можливість повністю зосередитися на ключових елементах бізнесу;

- Можливість виведення зі штату співробітників на час випробувального терміну (до 1 року), з метою перевірки їх ділових якостей не беручи на себе додаткових зобов'язань.