Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 9 опм 2011.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
73.97 Кб
Скачать
    1. Взаємозв’язок впровадження наукових досягнень в практику та роль передового педагогічного досвіду в розвитку науки.

Передовий педагогічний досвід є важливим арсеналом педагогічної науки.

І беззаперечним є й той факт, що педагогічний досвід окремих вчителів, який зливається в колективний досвід учительства, в його колективну мудрість, повинен узагальнюватися педагогічною наукою і у вигляді теорії та методики навчання та виховання має передаватися майбутньому вчителю в процесі професійної підготовки у вузі. Однак живе педагогічне життя завжди ширше і змістовніше будь-якої, навіть самої повної і досконалої теорії, тому такої значущості в роботі вчителя набуває необхідність безпосереднього знайомства з педагогічним досвідом. Адже далеко не все, що народжується у творчих лабораторіях вчителів, вчасно стає надбанням широкого освітянського кола.

В останні роки все частіше передовий педагогічний досвід, можна сказати, конструюється по «останньому слову» педагогічної науки.

практика

наука

До проблеми передового досвіду останнім часом зріс інтерес науковців. Питання теорії і методики вивчення, узагальнення і поширення кращого досвіду висвітлювались у роботах таких вчених, як Ю. К. Бабанський, А. М. Гелмонт, В. Є. Гмурман, Е. І. Моносзон, М. М. Скаткін, Я.С.Турбовськой. На Україні цій проблемі приділяли увагу В. І. Бондар, М. Ю. Красовицький, К. Ф. Присяжнюк, В. Г. Стіоса, В. І. Чепелєв, М. Д.Ярмаченко, Момот Л. Л., Хмара Т. М. та інші.

Поруч із науковими розробками вчених впроваджують в педагогічну науку нові педагогічні знахідки педагоги – практики.

Досвід комунарського руху у школах Ленінграду, Челябінська та інших міст розгортався під керівництвом і при безпосередній участі професора Ленінградського педагогічного інституту ім. Герцена, доктора педагогічних наук Ігоря Петровича Іванова; вже більше 40 років проводить наукову роботу і вчить шестирічок академік Шалва Олександрович Амонашвілі. У 80-их роках минулого століття пошук у розв’язанні задач формування творчої активності школярів, всебічного розвитку їх здібностей здійснювали педагоги – новатори: вчителька початкової школи м. Москви Софія Миколаївна Лисенкова, донецького вчителя фізики і математики Віктора Федоровича Шаталова, вчителя російської літератури з Ленінграду Євгена Миколайовича Ільїна, вчителя з Підмосков’я Ігоря Павловича Волкова та ін.

Багато з названих педагогів – автори книг і статей, в яких вони детально описують досвід своєї роботи. (Книга “Педагогічний пошук”.) Немало написано про їх працю та життєвий шлях колегами, вченими, журналістами. Вивчаючи цю літературу, ви, як майбутні вчителі дізнається багато цікавого про вибрану професію, відчує її романтику і привабливість.

Невичерпні можливості для вивчення та набуття педагогічного досвіду надає для кожного студента педагогічного вузу практика у школі. Кожний ваш прихід до школи, кожна зустріч з педагогами повинна збагачувати вас новим знанням про професійну педагогічну діяльність.

В роботі по вивченню передового педагогічного досвіду не можна обмежуватися тільки тією школою, в яку вас направив на практику інститут. З метою більш глибокого ознайомлення та вивчення передового педагогічного досвіду вчителів нашого міста та області, було б доцільним для вас, мої шановні майбутні колеги, відвідати “Ярмарок педагогічних ідей” в інституті післядипломної освіти, на якому презентований досвід різних вчителів, зокрема й вчителів початкової школи. Майбутній педагог обов’язково повинен знати кращих вчителів у своєму місті, області, країні, використовувати будь-яку можливість, щоб познайомитися з їх досвідом.....

Педагогічна практикаце специфічна діяльність, в процесі якої вчитель взаємодіє зі специфічним об'єк­том — учнем, і за допомогою певних способів діяльності опосередковано впливає на формування його особистості, удосконалюючи й розвиваючи при цьому (а інколи змі­нюючи) власні способи впливу — методи й форми педаго­гічної діяльності. Педагогічна практика — це нескінчен­ний динамічний процес, проте на кожному етапі його розвитку можна виділити, як певний результат, типові методи, способи педагогічної діяльності, які у даному ко­лективі або в діяльності окремого педагога застосову­ються регулярно, стабільно. Це вже набутий педагогіч­ний досвід.

Отже, педагогічний досвідце сукупність знань, умінь, навичок, здобутих у процесі практичної навчально-виховної роботи .(Педагогическая энциклопедия.- М., 1966.— Т. 3.- С 211).