Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Система методичної роботи в ПТНЗ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
193.02 Кб
Скачать

2.2 Управління методичною роботою

Обласна методична служба профтехосвіти виконує функцію інформаційно-аналітичної підсистеми в системі стратегічного управління ПТО, має об’єктом управління якість ПТО на рівні області як інтегровану систему і використовує інформаційні засоби управління.

З метою реалізації єдиної методичної проблеми „Управління якістю ПТО в умовах її модернізації”, над якою працюють профтехосвітяни області, основними чинниками якості профтехосвіти для обласної методичної служби є:

- конкретні цілі і зміст ПТО;

- рівень засвоєння змісту ПТО, критерії та процедура його контролю;

- освітньо-кваліфікаційна та професійно-кваліфікаційна структура педагогічних кадрів, рівень їх педагогічної та фахової компетентності;

- педагогічний процес (навчальний, виробничий, виховний) в організаційному та методичному аспектах;

- методична та інформаційна робота, її відповідне забезпечення;

- інноваційна і наукова діяльність, позитивний педагогічний досвід;

- навчально-матеріальна база;

- безпека життєдіяльності тощо.

Як засіб діяльності НМЦ ПТО в цьому випадку виступають інформація і комунікація. Реалізації основних завдань обласної методичної служби сприяло урахування пріоритетних напрямків розвитку ПТО регіону і продовження розпочатої у попередні роки роботи з вирішення актуальних науково-методичних та практичних проблем:

- індивідуалізація та диференціація теоретичного навчання, організація роботи з найбільш підготовленими учнями в урочній та позаурочній діяльності;

- підготовка учнів ПТНЗ до участі у зовнішньому незалежному оцінюванні із загальноосвітніх предметів;

- розробка та впровадження інноваційних освітніх проектів в навчально-виховний процес ПТНЗ;

- формування загальнонавчальних і спеціальних умінь та навичок на уроках загальнопрофесійної, професійно-теоретичної підготовки;

- апробація проектів стандартів з укрупнених інтегрованих професій «Електромеханік гірничого обладнання» та «Підручний сталевара конвертерного виробництва» ;

- розробка проекту державного стандарту ПТО , заснованого на компетенціях , з професії «Штукатур»;

- інформатизація та комп’ютеризація навчального процесу, використання електронних засобів навчального призначення тощо.

2.3 Пріоритетні напрямки методичної роботи:

Моніторинг стану навчально-виробничої, виховної та методичної роботи в ПТНЗ.

Моніторинг дослідно-експериментальної діяльності щодо удосконалення змісту, форм й методів навчання та виховання учнівської молоді.

Методичний супровід роботи з обдарованою молоддю, надання допомоги в організації роботи органів учнівського самоврядування.

Організаційно-методичний супровід участі учнів ПТНЗ у зовнішньому незалежному оцінюванні із загальноосвітніх предметів.

Методичне забезпечення розробки та впровадження інноваційних освітніх проектів у навчально-виховний процес ПТНЗ.

Здійснення заходів щодо вивчення, узагальнення та впровадження передового педагогічного і виробничого досвіду в навчально-виробничий та виховний процес ПТНЗ.

Інформаційно-методичне та соціально-психологічне забезпечення розвитку профтехосвіти в регіоні.

Організаційно-методичне забезпечення різних форм підвищення кваліфікації педагогічних працівників ПТНЗ у міжкурсовий період.

Організація й проведення виставок навчальної, навчально-методичної та методичної літератури, навчально-наочного приладдя та електронних засобів навчального призначення.

Створення умов для підвищення кваліфікації та стажування педагогічних і керівних працівників ПТНЗ.

Координація роботи методичних комісій та регіональних методичних об’єднань з професій та навчальних дисциплін.

Вивчення потреб ПТНЗ у програмно-методичній документації, підручниках, посібниках, навчально-методичній літературі, їх узагальнення, організація замовлень та розподіл.

Методичний супровід роботи авторських колективів, творчих груп, окремих педагогічних працівників із розробки проектів навчально-програмної документації, удосконалення діючої, а також розробки підручників, навчальних та методичних посібників.

Розвиток професіоналізму керівних та педагогічних працівників ПТНЗ, організація консультативної допомоги різним категоріям педпрацівників.

Участь у роботі Регіональної експертної ради з питань ліцензування робітничих професій, атестації ПТНЗ.

Надання допомоги ПТНЗ з питань впровадження нетрадиційних форм і методів організації роботи педагогічних рад, методичних комісій, методичних кабінетів, бібліотек тощо.

Організаційно-методичне забезпечення роботи обласної Школи резерву керівника.

Організаційно-методичний супровід роботи творчих груп з розробки проектів державних стандартів ПТО, заснованих на компетенціях.

Здійснення інформаційно-видавничої та інформаційно-аналітичної діяльності.

Організація послуг на замовлення навчальних закладів, підприємств, установ, організацій та окремих громадян з розробки навчально – програмної, методичної та іншої документації, надання їм відповідної методичної допомоги.

Проведення психолого-педагогічних досліджень з проблем професійної освіти інвалідів, осіб з особливими потребами; формування інформатико – аналітичного, методичного та науково-педагогічного банку даних, авторських доробок, зорієнтованих на професійну освіту інвалідів, осіб з особливими потребами, які навчаються в ПТНЗ.

Крім названих традиційних форм методичної роботи, у школах ще проводяться предметні тижні, семінари-практи-куми, конференції, міжпредметні конференції, психолого-педагогічні семінари, конкурси педагогічної майстерності, індивідуальні методичні консультації, методичні виставки, оформлення методичних кабінетів або куточків, школи пере-дового досвіду, випуск методичного бюлетеня, дні інформації, співбесіди керівників з учителями про підсумки роботи протягом навчального року, наставництво, стажування, кур-сова перепідготовка, самоосвіта.

Самоосвіта — це традиційна форма методичної роботи вчителя. У 60—70 роки вчителі писали поширені плани самоосвіти на рік, потім на півріччя (бо зрозуміло, що на рік передбачити хоча б нову літературу неможливо), пізніше написання планів самоосвіти було відмінено, тому що масова методична робота з учителями сприяла самоосвіті.

Індивідуальна самоосвіта — це систематичне вивчення новинок психолого-педагогічної, наукової літератури, участь у роботі шкільних, районних, міжшкільних, обласних (в ПТО) методоб'єднань, семінарів, конференцій, педагогічних читань (проводяться один раз на два-три роки на рівні держави; один раз на рік — на рівні району, області; один раз на рік під час зимових канікул на рівні школи, ПТУ). Учителі методично розробляють проблеми вдосконалення навчання та виховання, проводять експериментальні дослідження, готують доповіді, виступають на радіо, телебаченні; у школах влаштовують огляди педагогічної літератури і методичних журналів, збірників тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]