Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання 1-19.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
458.24 Кб
Скачать
  1. Вимірювачі програмного забезпечення.

  2. Особливості використання вимірювачів пз

  3. Використання iPlasma для вимірювань.

За допомогою iPlasma можна отримати значення 80-х об’єктно-орієнтованих метрик. Функціонально повний засіб для вимірювання, який вимірює метрики, які відносяться як до окремих класів, методів та пакетів, так і для проекту в цілому. Крім того, метрики виводяться не тільки в числовому вигляді, а й у графічному – у вигляді гістограми. Інструмент вільно розповсюджується.

На рис. 1 показано архітектуру платформи iPlasma. Інструмет починає роботу прямо

Р ис. 4.1. Архітектура платформи iPlasma

з вихідного коду програм на мові Java або C++ та забезпечує повну підтримку всіх фаз,

необхідних для аналізу програмного забезпечення, починаючи від аналізу вихідного коду та побудови моделі до налаштування середовища для окремих видів аналізу, включаючи навіть пошук дублювання коду (рис. 2). Усі підсистеми інтегровані разом за допомогою інтерфейсу

Основні компоненти

Екстрактор моделей (Model Extractors). Мета побудови моделі – витягнути з вихідного коду інформацію, що важлива з точки зору деякої мети. Оскільки аналіз сфокусований на об’ектно-орієнтованих програмах, необхідно мати знання про систему що аналізується, функції, змінні та інформацію про їх викориcтання, зв’язки наслідування між класами, графи викликів и т.д.

Для JAVA системи використовується відкритий аналізатор коду що називається RISODIR для отримання об’ектно-орієнтованої моделі FAMIX.

MSS (екстрактор моделі для C++) інструмент що вилучає згадано вище модель з С++ вихідного коду, побудований на основі TILILOJIS`S-FAST бібліотеки. Вона отримує не обхід дерик торію що містить вихідні коди та проектну інформацію.

FAMIX Модель. FAMIX мета модель може представляти JAVA та С++ системи у однорідному вигляді, фіксуючи лише проектну інформацію. Одна з основних ролей FAMIX – забезпечення цілісної моделі навіть якщо код, який підлягає аналізу неповний або відсутні бібліотеки; а також – в забезпеченні великих програмних систем спрощенням навігації.

INSIDER. INSIDER – це інтегрований інтерфейс що об’єднує інтерфейси різних аналітичних інструментів, забезпечуючи їм однорідний зовнішній вигляд.

Метрики. Платформа і плазма містить бібліотеку більш ніж 80 сучасних об’єктно-орієнтованих метрик які можуть бути застосовані на різних рівнях абстракції, починаючи з метрик системного рівня для загальної оцінки системи. Метрики можуть бути розділені на дві такі категорії: метрики розміру – міри сутності що аналізується, метрики складності – міри складності сутності що аналізується; метрики зв’язаності – міри зв’язаності даних між сутностями, що аналізується, та метрики зчеплення – міри зчеплення класів.

  1. Використання Analist4j для вимірювань.

Даний засіб для вимірювання забезпечує :

  • Пошук з використанням метрик

  • Генерування швидких звітів в форматі pdf/doc

  • Аналіз Парето (80/20)

  • Ідентифікація анти батьків

Метрика програмного забезпечення мають справу з виміром програмного продукту і процесу на основі якого він розробляється. Метрики забезпечують кількісну основу для розвитку і затвердження моделей процесу розробки програмного забезпечення.

Analyst4j автоматизує вимір програмного забезпечення і дає можливість користувачів використовувати унікальний пошук і аналітичні засоби, що засновані на метриках

Метрики програмного забезпечення визначають різні аспекти(атрибути) якості програмного коду, які приносять велику користь для розробки програмного забезпечення та команди, що його розробляє. Analyst4j гарантує ефективне використання метрики, забезпечуючи пошуковий засіб, заснований на автоматизованій метриці програмного забезпечення. Метрики дають користувачам можливість знайти факти, які неможливо явно або прямо знайти при оцінюванні розмірів програмного забезпечення.

До того як буде побудовано пошук і розпочнеться аналіз програмного коду, ви маєте можливість створити власні пошукові запити і згодом визначити аналіз, що заснований на цих запитах. Analyst4j забезпечує легкий і ефективний інтерфейс, щоб створити миттєвий пошук і аналіз.

Після проведення аналізу, Analyst4j надає можливість створити звіт по аналізу в форматі RTF(Word) або PDF.

Ефективне управління будь-яким процесом вимагає визначення кількості, виміру, і моделювання. Метрики програмного забезпечення забезпечують кількісну основу для розвитку і затвердження моделей процесу розробки програмного забезпечення. Analyst4j автоматизує процес виміру і надає засоби для знаходження, аналізу і візуалізації якості програмного коду Java, окремих його частин та відношень між ними, а також частини коду, в яких може відбутись збій.