Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
32.74 Кб
Скачать

3.Охарактеризуйте ідеологічний наступ тоталітарного режиму »жданівщина»,»лисенківщина»

Жданівщина-масові репресії спрямовані проти діячів культури і творчої інтелігенціїРозпочалась у 1946 р. з публікацій і журналах «Звезда и Ленинград» спрямованих проти Ахматової і Зошенка.Отримала свою назву від керівника ідеологічного відділу Жданова. Головний принцип ждановської доктрини звичайно окреслюють фразою «Єдиний можливий у радянській культурі конфлікт — це конфлікт доброго й найліпшого». Незабаром ждановщина перетворилась на культурну настанову, за якої усі радянські митці, письменники та інтелігенція в своїй творчості мали додержуватись основної лінії Партії. Ця настанова передбачала переслідування митців, що відхилялися від цієї генеральної лінії.

Лисенківщина-масові репресії проти наукової інтелігенції ,отримав свою назву від академіка Лисенко,який критикував всі нововведення у науці,особливо його незадоволення було спрямовано на генетику і кібернетику.

Білет№11

1.Охарактеризуйте Кревську і Городецьку унії

Кре́вська у́нія 1385р.- угода, укладена між Королівством Польським та Великим князівством Литовським, Руським і Жемайтійським 14 серпня 1385 р. у м. Крево.

Угода передбачала об'єднання Литви і Польщі в єдину державу шляхом шлюбу польської королеви Ядвіґи і литовського князя. За умовами унії Владислав ІІ Ягайло зобов'язувався прийняти разом з язичницьким населенням Литви хрещення за католицьким обрядом, обернути на користь Польщі свою великокнязівську казну, повернути до польської корони всі відторгнені на той час її території і, головне, назавжди приєднати до неї землі Литви і Литовської Русі.

Кревська унія сприяла об'єднанню польсько-литовських сил для боротьби проти агресії Тевтонського ордену,яка вилилася у війну 1409-1411 року.Тевтонський орден на чолі з Ульріхом фон Юнінгеном після Грюнвальдської битви помітно занепав. Польські феодали намагалися використати Кревську унію для загарбання українських і білоруських земель, що були під владою Литви.Проти Кревської унії виступила литовсько-українська опозиція на чолі з князем Вітовтом, двоюрідним братом Ягайла, яка домоглася збереження Великого князівства Литовського як окремої незалежної держави . У 1392 за Острівською угодою Ягайло був змушений визнати Вітовта своїм намісником, a 1398 Вітовт проголошує себе повновладним Великим князем Литовським під номінальнoю зверхністю польського короля, чим фактично розриває Кревську унію.Городецька унія 1413 р., яка знаменувала завершення процесу покатоличення литовської аристократії, урівнювала в правах польську та литовську шляхти. Остання одержала від короля нові великі привілеї, землі, входила в родинні зв’язки з польською знаттю, а відтак, покатоличені українські феодали переходили до стану свого колишнього противника. Все ж обидві держави зберігали суверенітет.

2.Поясніть що таке »Новий нациський порядок»

Нацистський «новий порядок» означав фізичний і моральний терор проти так званих расово-неповноцінних народів: євреїв, циган, українців, росіян, а також представників радянської влади і комуністів. Найгіршим було становище євреїв і циган, яких чекало поголовне знищення.Ще до початку війни з Радянським Союзом за наказом Гітлера та Гіммлера були створені спеціальні каральні підрозділи – айнзацгрупи СС, на які покладалося завдання масового фізичного знищення мирного населення. Із чотирьох айнзацгруп, «А», «В», «С» і «D», дві останні діяли в Україні.Однією з антилюдських справ нацистів стали масові вбивства в Києві. З першого ж дня окупації столиці України гітлерівськими військами розпочався тотальний терор. Не без допомоги зрадників окупанти виявили київських підпільників, радянських і партійних керівників, активістів. 20-22 вересня вони були розстріляні в Бабиному Яру.Наступними жертвами терору стали чотири циганські табори, яких війна привела до міста.