Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билет 11+19(2).docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
39.51 Кб
Скачать

Билет 19

2.Мотивація персоналу відділу маркетингу.

Основною рисою мотиваційного впливу в галузі маркетингу є опосередкованість.

Якщо мотиваційні виплати у підрозділах продажу або виробництва можуть залежати напряму від результату компанії, то рівень мотивації маркетологів завжди визначають лише з якоюсь мірою наближення до істинного значення.

Складається парадокс: маркетинговий підрозділ є основним у впровадженні маркетингових концепцій управління, він безпосередньо впливає на результат імплементації нових підходів до роботи на ринку, розробляє та проводить зміни, а мотиваційний вплив лишається опосередкованим.

Найменшою загрозою є надмірна мотивація персоналу, найбільшою - нерозуміння впливу форм та рівнів мотивації співробітників маркетингу на досягнення результату всього бізнесу.

У контексті своєрідності праці підрозділів маркетингу та складностей оцінки результатів розглянемо переваги та вади чотирьох найпоширеніших в Україні систем фінансової мотивації:

       1. Модель для розрахунку заохочення, яка ґрунтується на різних критеріях оцінки результатів.        2. Персональне або групове рішення керівництва щодо величини премії та нефінансової частини мотивації.        3. Різні способи розрахунку "від продажу".        4. Фіксований оклад.

У вітчизняній практиці майже не застосовують мотивацію, яка ґрунтується на передачі частини акцій, або залежить від зростання вартості бізнесу.

Наведемо переваги та недоліки поширених в Україні підходів до фінансової мотивації маркетологів (див. табл.1).

В вітчизняному бізнес-середовищі найчастіше зустрічаються такі типові помилки та викривлення систем мотивації і стимулювання персоналу.

       ·   Санкціоновані адміністрацією або власником крадіжки з боку персоналу.        ·   Відстрочка та розтягнення періодів преміювання.        ·   Непрозорість механізму преміювання.        ·   "Перекоси" у структурі та способах виплати заробітної плати        ·   Невірне застосування кар та штрафів.        ·   Недостатня гігієнічна мотивація.        ·   Невірні форми соціального визнання результатів.        ·   Недієві заходи для підвищення лояльності персоналу.        ·   Несправедливе наділення привілеями.

На основі теорії менеджменту та з урахуванням специфіки праці маркетологів виділимо сім основних принципів мотивації співробітників підрозділів маркетингу:

       1. Баланс між задоволенням базових та соціальних потреб.        2. Нерозривність у часі результату та мотивації.        3. Закон результату: ступінь задоволення, яке робітник отримав після досягнення мети, впливає на його поведінку у майбутньому.        4. Суб'єктивність відчуття винагороди конкретним робітником.        5. Баланс між внутрішнім задоволенням та тим, що йому дає організація.        6. Завершений ланцюг очікувань: витрати праці відповідають результатам, які відповідають винагороді, яка відповідає задоволенню, яке очікувалося.        7. Певність робітника у справедливості винагороди, яка базується на внутрішньому відчутті та на референтих джерелах.