Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
л3-2.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Розглядають такі основні групи пристроїв:

Пристрої введення. Пристрої введення слугують для введення інформації та підключаються до комп'ютерів. До них належать клавіатура (введення числової та текстової інформації), різноманітні маніпулятори (миша, джойстики). Маніпулятори перетворюють рух якогось вузла, наприклад кульки, у переміщення курсору на екрані монітора. Існують, також пристрої введення - сканери, які призначені для оптичного зчитування зображень та перетворення їх на цифровий код. Сканери розглядають ручні, листові та планшетні. Також існують спеціалізовані сканери, орієнтовані на особливі види робіт. Для введення звукової інформації використовується мікрофон, який приєднується до входу звукової плати.

Пристрої виведення. Це пристрої, що приєднуються до комп'ютера, слугують для виведення інформації. У комп'ютерних мережах та в окремих персональних комп'ютерах основним пристроєм виведення є монітор. Монітор призначений для відображення на екрані графічної та символьної інформації. Розрізняють рідинно-кристалічні, плазмові та трубчасті монітори (залежить від того, який матеріал світиться та змінює колір). Також монітори поділяють на монохромні та кольорові. Цифрові медичні монітори призначені для застосування в діагностиці та лікування. Вони забезпечують передачу монохромних півтонів або кольорового зображення високої якості. Основною характеристикою монітора є роздільна здатність.

Для виведення інформації на папір застосовуються інші при­строї - принтери. За принципом дії принтери поділяються на матричні, струменеві, світлодіодні та лазерні.

Накопичувачі. Для зберігання інформації, що надходить від при­строю введення або від комп'ютера, служать різноманітні накопичувачі інформації. Ці накопичувачі конструктивно можуть входити (жорсткий диск) або не входити до складу комп'ю­тера, (такі накопичувачі називаються зовнішніми). Нині найпоширені накопичувачі, у яких носіями інформації оптичні (лазерні) диски. Практично всі ПК мають приводи для роботи з лазерними компакт-дисками. Завданням накопичувачів є резервування важливої інформації, а також перенесення даних з одного комп'ютера на інший, якщо ці комп'ютери не входять до однієї мережі.

Пристрої введення і виведення та зовнішні накопичувані становлять сукупність периферійних пристроїв (центральним пристроєм є комп'ютер).

Комунікаційне обладнання. Комп'ютери, що входять до мережі, сполучаються між собою через лінії зв'язку. Сигнал, що надсилається одним ком­п'ютером до лінії зв'язку та одержується іншим, має бути підданий кодуванню та декодуванню. Це завдання у локальних мережах виконується мережним адаптером, а в глобальних мережах — модемом. Існують також інші пристрої, що стосуються мережного обладнання.

Блоки електричного живлення. Електричне живлення обладнання інформаційної системи забезпечують блоки живлення. Вони повинні мати електричні виходи на певну напругу та постачати достатню потужність для нормального функціонування всієї системи. Для збереження інформації та обладнання в аварійних ситуаціях відключення та коливань напруги засто­совуються автономні джерела безперебійного живлення.

Згадаємо, що Інформаційні технології – сукупність методів та програмно-технічних засобів, об"єднаних у технологічний ланцюжок, що забезпечує виконання інформаційних процесів найбільш надійним та оперативним способом зі зменшенням трудомісткості процесів використання інформаційного ресурсу

Ми розглянули один з технічних засобів, який найчастіше використовується для ведення документообігу в галузі медицини та охорони здоров’я. Розглянемо програмну складову.

Програмне забезпечення поділяється на три групи: системне (операційні системи, утіліти та драйвери), інструментальне та прикладне. Основою програмної складової є, безперечно, операційна система.

Операційна система – це сукупність програм, які призначені для керування програмним та апаратним ресурсом комп’ютера та забезпечують зв’язок програм та пристроїв між собою та з користувачем.

Найбільш поширеною для персональних комп’ютерів є ОС Windows. ОС Windows – багатозадачна. Об’єктно-орієнтована операційна система з графічним інтерфейсом. Операційна система зберігається на жорсткому диску та при ввімкненні комп’ютера зчитується і розміщується в оперативній пам’яті.

Основою ОС є файлова система. Файлова система – це сукупність програм, які забезпечують роботи з файлами та каталогами, а також сама сукупність файлів та каталогів, що зберігається в пам’яті комп’ютера.

Прикладні програми – це будь- яка конкретна програма, що сприяє вирішенню конкретного завдання в певній проблемній сфері.

За призначенням розділяють прикладні програми загального призначення та спеціальне програмне забезпечення.

Прикладні програми спеціального призначення орієнтовані на виконання досить вузького кола спеціалізованих завдань. В медицині це може бути ППЗ для медичних інфомраційних систем або медичних прилодо-комп’ютерних систем. Сучасні медичні системи оснащено інтегрованим ППЗ, що забеспечує весь процес обстеження пацієнта та обробки даних. У такому ППЗ можна виділити кілька основних функціональних розділів:

-підготовка до обстеження

- проведення обстеження

-перегляд і редагування записів

-обчислювальний аналіз

- оформлення результату

- робота з архівом

Прикладні програми загального призначення можна розділити за функціональними можливостями:

  • обробка тексових даних;

  • обробка табличних даних;

  • обробка масивів даних.

Такі програми поєднує інтегрований пакет Microsoft Office.

Microsoft Office – це комплект тісно інтегрованих додатків для індивідуальних користувачів та компаній, що призначений спростити отримання та аналіз інформації, створення та публікацію професійно оформлених документів. Для всіх пакетів, що належать до Microsoft Office існує єдиний базовий код тобто одне програмне ядро.

Програми пакета запускаються або ярликом з Робочого столу, або назвою програми у пункті “Програми” головного меню Пуск. Також у цьому меню може бути пункт “Создать документ Microsoft Word”, виконання якого потребує запуску програми. Також можна включити назву програми у перелік програм меню Автозагрузка, тоді він автоматично запускається після завершення загрузки операційної системи.

Програми пакета мають уніфікований інтерфейс. Наприклад, елементи вікна:

  • рядок заголовку;

  • у правому верхньому кутку розташовані кнопки регулювання розміру вікна;

  • рядок головного меню Microsoft Word;

  • панелі інструментів;

  • рядок стану;

  • панель задач

Настроїти вікно можна за допомогою меню “Вид”

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]