Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тесты_для 4 курса_стедентам.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
683.52 Кб
Скачать

101.Який розмір тазу вимірюється?

А.distantia spinarum

B. distantia cristarum

C. distantia trochanterica

D. conjugata externa

Е. Тазова вість

102.До якої групи ознак вагітності відноситься вислуховування серцебиття плода?

А.Сумнівних.

В.Вірогідних.

С.Достовірних.

D.Загальних.

Е.Жодної з них.

103. Другий період пологів. Змішане сідничне передлежання, передній вид. Передбачувана маса плода - 3200. Серцебиття плоду ясне, ритмічне - 136 уд/хв. Розміри тазу: 25-28-31-21. Яка найбільш раціональна тактика ведення пологів?

A. Класична ручна допомога.

B. Кесарський розтин.

С. Метод Цов’янова І.

D. Екстракція плода за тазовий кінець.

E. Поворот плода на голівку.

.

104. Породілля Н., 25 років, друга доба післяпологового періоду. Пологи перші, термінові, пройшли без ускладнень. Який має бути характер лохій?

A. Кров’яні

B.Серозно - кров’яні

C.Слизові

D.Гнійні

E. Серозні

105. При піхвовому дослідженні через 6 годин після початку родової діяльності визначається: відкриття шийки матки до 5 см, передлежить головка плоду, притиснута до входу в малий таз. Стрілоподібний шов у поперечному розмірі входу в малий таз, мале тим’ячко ліворуч, збоку. Про який момент біомеханізму пологів йде мова?

A. Додаткове згинання голівки.

B. Розгинання голівки.

C. Внутрішній поворот голівки.

D. Згинання голівки.

E. Внутрішній поворот плечиків

106. І термінові пологи, І період. Положення плода поздовжнє, голівка плода малим сегментом у вході в малий таз. При внутрішньому дослідженні: стрілоподібний шов в правому косому розмірі, мале тім'ячко зліва ближче до лона. Вкажіть позицію та вид позиції плода.

А. Перша позиція, передній вид.

В. Перша позиція, задній вид.

С. Друга позиція, передній вид.

D. Друга позиція, задній вид.

Е. I позиція плоду. Вид за вказаними даними визначити неможливо.

107.Зовнішня кон'югата-це відстань між:

А.Надкрижовою ямкою і серединою лона.

В.Надкрижовою ямкою і нижнім краєм лона.

С.Надкрижовою ямкою і верхнім краєм лона.

D.Передніми верхніми остями клубових кісток.

Е.Передньою верхньою та задньою верхньою остями клубової кістки.

108. Перейми переходять в потуги. Зовнішніми прийомами голівки плода не визначається. При внутрішньому досліджені: вся порожнина тазу виповнена голівкою плода, стрілоподібний шов в прямому розмірі виходу, мале тім'ячко під лоном. Нижній полюс голівки розташований нижче площини, що проходить через нижній край лона, куприк і сідничні горби. Яку площину тазу займає голівка плода?

А. Площину входу в малий таз.

В. Площину виходу малого тазу.

С. Площину широкої частини порожнини малого тазу.

D. Площину вузької частини порожнини малого тазу.

Е. Над входом у малий таз.

109. Визначте очікувану дату пологів, якщо перший день останньої менструації був :

А. 08.01.2009 р.

В. 08.11.2008 р.

С. 15.12.2008 р.

D. 08.12.2008 р.

Е. 11.11. 2008 р

110. До полового будинку поступила роділля з вагітністю 36 -37 тижнів і активною пологовою діяльністю, 2 години тому відійшла світла амніотична рідина. Пологі перші, двійня, перший плід заходиться у тазовому передлежанні, другий плід в головному передлежанні. При піхвову дослідженні: шийка матки згладжена, відкриття 6 см, передлежать сідниці. Які з перерахованих ускладнень не належать до багатоплідної вагітності?

А Передчасні пологи.

В. Слабкість пологової діяльності.

С. Колізія близнюків.

D. Коагулопатична кровотеча.

Е. Гіпотонічна кровотеча.

111. Дитина народилась в стані важкої асфіксії. Дихання аритмічне, поодинокі дихальні рухи, серцебиття 80 уд/хв., ціаноз шкіри, знижений тонус м'язів. Лікар вирішив провести реанімаційні заходи. Яке положення голівки новонародженого повинно бути при наданні первинної реанімаційної допомоги?

А. Голівка сильно закинута назад.

В. Голівка нахилена вперед.

С. Голівка злегка закинута назад.

D. Голівка повернена вліво.

Е. Голівка повернена вправо

112. У першовагітної 24-х років з початку регулярних перейм минуло 4 години. АТ - 120/80 мм рт.ст. Положення плоду поздовжнє, головне передлежання, серцебиття плоду 130/хв. Піхвове дослідження: шийка матки скорочена до 0,5 см, відкриття 3 см. Плідний міхур цілий, напружений. Голівка плоду притиснута до входу у малий таз. У якому періоді пологів знаходиться роділля?

A. I період пологів

B. Передвісники пологів

C. Прелімінарний період

D. III період пологів

E. Початок II періоду пологів

113. Пацієнтка, 22 років, звернулась до лікаря ЖК зі скаргами на відсутність менструації протягом місяців, нудоту, відчуття напруження молочних залоз. Порушень менструацій не було. Одружена 6 місяців, від вагітності не застерігається. Гінекологічне дослідження: зовнішні статеві органи без особливостей, слизова піхви та шийки матки ціанотична, тіло матки 10х6х5см, м'якої консистенції, перешийок розм'якшений. Додатки не визначаються. Діагноз?

А. Міома матки.

В. Маткова вагітність.

С. Позаматкова вагітність.

D. Порушення менструальної функції.

Е. Дисфункція яєчників.

114. Обстежуючи вагітну в жіночій консультації, лікар виявив, що матка збільшена до 5-6 тижнів вагітності, асиметрична, в лівому куті матки пальпується випинання. Матка м’якої консистенції, але під час дослідження скоротилася. Після припинення подразнення знову стала м’якою.. Які ознаки вагітності виявив лікар?

А. Горвіца-Гегара.

В. Піскачека і Снегірьова.

С. Гентера і Піскачека.

D. Губарева і Гауса.

Е. Снегірьова і Гентера..

115. У роділлі з доношеною вагітністю при зовнішньому акушерському дослідженні діагностовано повздожне положення плоду, головне передлежання. При вагінальному дослідженні: шийка матки згладжена, відкриття 8 см, сагітальний шов у лівому косому розмірі, мале тім’ячко праворуч біля лона. Визначте позицію, вид передлежання плоду.

А. I позиція, задній вид, потиличне передлежання

В. II позиція, передній вид, потиличне передлежання.

С. II позиція, задній вид, потиличне передлежання.

D. I позиція, передній вид, потиличне передлежання.

Е. I позиція, високе стояння стрілоподібного шва..

116. 38-річна роділля доставлена в пологовий будинок машиною швидкої допомоги. Вагітність 4-а, пологи треті. У пологах 8 годин. Навколоплідні води відійшли у машині швидкої допомоги - світлі. Загальний стан задовільний. АТ - 120/70 мм рт. ст. Ps - 72 уд в 1 хвилину. Серцебиття плода ритмічне, 128 уд/хв... Голівка плоду визначається відразу у площині виходу з малого тазу і на висоті потуги з'являється із статевої щілини. Промежина випинається, не напружена. Який період пологів у роділлі?

A. Прелімінарний період

B Латентна фаза першого періоду нормальних пологів

C Активна фаза першого періоду нормальних пологів

D Стрімкі пологи

E Другий період нормальних пологів

117. У роділлі 26 років ,народилась жива дитина вагою 4000г, довжиною 54 см. Шкіра обличчя та кінцівок ціанотична, тіло рожеве. дитина дихає, крик середньої сили, серцебиття 100 уд/хв... переважає тонус згинальних м’язів. На подразнення відповідає гримасою. Якою має бути оцінка новонародженного за шкалою Апгар?

А. 9 балів..

В. 6 балів.

С. 7 балів.

D. 8 балів.

Е. 5 балів.

118. У роділлі 25 років перші пологи, які тривають 15 годин. При зовнішньому акушерськомудослідженні голівка плода над входом в малий таз не визначається. При внутрішньомуакушерському дослідженні розкриття шийки матки повне, плодовий міхур відсутній. Передлежитьголівка, яка виповнює крижову впадину. Де знаходиться голівка?

А. Голівка займає площину входу в малий таз.

В. Голівка у широкій частині порожнини малого тазу.

С. Голівка у вузькій частині порожнини малого тазу.

D. Голівка у площині виходу з малого тазу.

Е. Голівка над входом у малий таз.

119. Вагітна, 19 років, знаходиться на стаціонарному лікуванні у відділенні патології вагітності з приводу вагітності 36 тижнів,. тазове передлежання, тяжка форма цукрового діабету. На КТГ у плода зареєстровані брадикардія до 100 уд/хв.. та глибокі децелерації. Пологової діяльності немає. Яка тактика ведення вагітності?

А. Виведення плоду за тазовий кінець.

В. Пологовирішення скрізь природні полові шляхи.

С. Родостимуляція.

D. Кесарів розтин.

Е. Подальше консервативне введення вагітності.

120. У новонародженого від першої доношеної вагітності, яка протікала на фоні хронічної фетоплацентарної недостатності, при народженні відсутнє дихання, частота серцевих скорочень 60 уд/хв. Вкажіть найбільш доцільну послідовність реанімаційних дій.

А. Санація верхніх дихальних шляхів, штучна вентиляція легенів.

В. Штучна вентиляція легенів, непрямий масаж серця.

С. Санація верхніх дихальних шляхів, штучна вентиляція легенів, довенне введення адреналіну.

D. Непрямий масаж серця, оксигенотерапія.

Е. Довенне введення адреналіну, оксигенотерапія

121. У новонародженого на першій добі життя з'явилась жовтушність шкіри, склер, слизових оболонок. На другу добу приєдналися млявість, адинамія, гіпорефлексія, гепатоспленомегалія. Аналіз крові: гемоглобін - 90 г/л, білірубін - 348 мкмоль/л, погодинний приріст білірубіну 8 мкмоль/л. Вкажіть найбільш доцільну лікувальну тактику.

А. Фенобарбітал.

В. Фототерапія.

С. Замінне переливання крові.

D. Панкреатин.

Е. Карболен.

122. Головка новонародженого має доліхоцефалітіческую форму, витягнута спереду назад. При огляді головки на потиличній частині визначається родова пухлина, розташована на середині між великим і малим тім’ячком. При якому передлежанні голівки плоду відбулися описані пологи?

A. При задньому вигляді потиличного передлежання.

B. При передньому вигляді потиличного передлежання.

C. При передньо-тім'яної передлежанні.

D. При лобному передлежанні.

E. При лицевому передлежанні.

1 23. У пологовий блок поступила жінка з активною пологовою діяльністю. Вагітність перша. ОЖ – 90см , ВДМ - 35см . Розміри таза:26-29-32-20см. Положення плоду повздовжнє. Перша позиція, передній вид. При внутрішньому дослідженні: шийка матки згладжена, відкриття 4см, плодовий міхур цілий. Передлежать сіднички плоду. Визначити провідну точку при тазовому передлежанні?

А. Мале тим’ячко.

В. Велике тим’ячко.

С. Сідниця, розташована попереду.

D. Сідниця, розташована позаду.

Е. Куприк.

.

124. Другі термінові роди у вагітної 27 років. Роди тривають 8 годин. Навколоплодові води не відходили. При зовнішньому дослідженні: матка продольної форми, передлегла частина голівка. Серцебиття плода вислуховується в ділянці пупка, ритмічне, 140 уд/хв. При внутрішньому дослідженні: піхва вільна, шийка матки згладжена, розкриття вічка повне, плодовий міхур цілий, передлегла частина не визначається. Мис не досягається. Визначте період родів:

А. Період зганання.

В. Передвісники родів.

С. Кінець періоду розкриття.

D. Послідовний період.

Е Ознаки родів відсутні.

125.Породілля 23 років, народила живого, доношеного хлопчика, масою 3200 г, довжиною 52 см. Якадопустима крововтрата, якщо маса жінки 72 кг?

А. 350 г.

В. 360 г.

С. 370 г.

D. 400 г.

Е. 550 г

126.Для визначення величини справжньої кон'югати необхідно:

А. До величини діагональної кон'югати додати 1,5 см.

В. Від величини діагональної кон'югати відняти 1,5 см.

С. Від величини зовнішньої кон'югати відняти величину діагональної кон'югати.

D. До величини зовнішньої кон'югати додати величину діагональної кон'югати.

Е. Справжня кон'югата дорівнює діагональній.

127. У доношеної новонародженої дитини був поставлений діагноз гемолітична хвороба новонароджених за резус -фактором. Цифри білірубіну крові більше 100 мкмоль/л, погодинний приріст рівня білірубінубільше 10 мкмоль/л. Група крові дитини В (III), матері А (II). Показано замінне переливання крові.

Який добір донорської крові необхідний для цього?

А. Група крові А(П), Rh (-).

В. Група крові 0(1), Rh (-).

С. Група крові А(ІІ), Rh (+).

D. Група крові В(Ш), Rh (-).

Е. Група крові В(Ш), Rh (+).

128. Породілля A. друга доба після пологів. Загальний стан задовільний, t=36,6°C, Ps=80 уд/хв. З боку внутрішніх органів патологічних змін не виявлено. Молочні залози трохи збільшені, гіперемії немає, при натисненні із соска з'являється густа, жовта рідина. Який характер секрету молочних залоз?

A. Молозиво.

B..Молоко.

C. Гній

D. Сукровичні.

E..Кров’яні.

.

129. У породіллі 22 років вігою 80 кг через 10 хвилин після народження плоду вагою 4100г довжиною 53см самостійно виділився послід та 100мл крові. Матка коротилась. Через 10 хвилин кровотеча з’явилася знову, кровотеча вважається припустимою у даної пацієнтки?

А. 1000мл.

В. 400мл.

С. 500мл..

D. 650мл.

Е. 300мл.

.

130. При зовнішньому акушерському дослідженні живіт поперечно-овальну форму, у лівій бічній стороні матки пальпується кругла, щільна частина плоду, що балотує, в правій – об’ємиста м’якувата частина плоду, що не балотує. Серцебиття плоду прослуховується на рівні пупка. Яке положення , позиція і передлежання плоду?

А. Поперечне положення, I позиція, передлегла частина відсутня.

В. Повздовжнє положення, I позиція, головне передлежання.

С. Повздовжнє положення, II позиція, тазове передлежання

D. Косе положення, I позиція, передлегла частина відсутня.

Е. Поперечне положення, II позиція, передлегла частина відсутня.

131. У породіллі перші пологи при вагітності 39 -40 тижнів, народився плід масою 4000,0, довжиною 57 см. Стан новонародженого за шкалою Апгар – 3 бали. Дитина народилась з подвійним тугим обвиттям пуповини навколо шиї. Чим зумовлена асфіксія новонародженого?

А. Вродженими вадами розвитку.

В. Істинно короткою пуповиною.

С. Справжнім вузлом пуповини.

D. Великим плодом.

Е. Відносно короткою пуповиною

132. Новонароджений від других запізнілих родів. Задні води з великими домішками меконію. Закричав відразу, але через 2 хвилини з'явився напад асфіксії, тахіпноє, парадоксальне дихання. В легенях на всьому протязі велика кількість вологих хрипів. Яке ускладнення зумовило таке порушення дихання?

А. Ателектаз легень.

В. Асфіксія.

С. Меконіальна аспірація.

D. Хвороба гіалінових мембрам.

Е. Вторинна асфіксія.

133. Вагітна 33 років, палить, в шлюбі не зареєстрована. Соматичний анамнез обтяжений – в дитинстві хворіла пієлонефритом. В 16 тижнів вагітності були ознаки загрозливого аборту, лікувалась у стаціонарі 2 тижні. Термін вагітності 33 тижні, останні 2 тижня рухи плода відчуває слабо. Для оцінки стану фетоплацентарного комплексу вагітній рекомендовано УЗД.

Які з наведених ознак характерні для фетоплацентарної недостатності ?

A. Ступінь зрілості плаценти ІІІ.

B.Маловоддя.

C.Потовщення плаценти більше 50 мм.

D.Виявлення асциту у плода.

E.Багатоводдя.

134 Перші роди у жінки 25 років. Перейми розпочались 9 годин тому. Серцебиття плода ритмічне,132 уд/хв. При внутрішньому акушерському досліджені встановлено, що полюс голівки знаходиться на рівні інтерспінальної лінії. Яка ступень вставлення голівки?

А. Голівка над входом в талий таз.

В. Голівка великим сегментом у вході в малий таз.

С.. Голівка малим сегментом у вході в малий таз

D. Голівка в порожнині малого тазу.

Е. Голівка в площині вихода з малого тазу.

135. В пологове відділення каретою швидкої допомоги доставлена першовагітна з доношеною вагітністю та регулярною пологовою діяльністю протягом 4 годин води не відходили. При огляді встановлено, що вагітність двійнею, перший плід заходиться у тазовому передлежанні, другий плід в головному передлежанні. При піхвову дослідженні: шийка матки згладжена, відкриття 4 см, передлежать сідниці плоду. Яка акушерська тактика?

А Кесарив розтин.

В. Амніотомія.

С. Провести амніотомію, почати стимуляцію родової діяльності.

D. Вичікувальна тактика..

Е. Визначитись при повному розкритті шийки матки

136. У новонародженої дитини в кінці четвертої доби життя збільшився рівень білірубіну до 430 мкмоль/л за рахунок прямого, ACT - 0,1 мкмоль/л, АЛТ - 0,21 мкмоль/л. Дитина від першої вагітності, що ускладнилась анемією II ступеню в третьому триместрі. У матері група крові О(І)Rh(-), у дитини A(II)Rh(+). Під час вагітності антирезусні антитіла не виявлялись. Об'єктивно: температура тіла 39,2 С, блювота, відмова від їжі, руховий неспокій, м'язева гіпотонія, ригідність потиличних м'язів, гіперестезія, пронизливий крик, симптом "заходячого сонця". Печінка і селезінка не збільшені. Якому ускладненню відповідає приведена вище симптоматика?

А. Печінковій комі.

В. Нейротоксикозу.

С. Печінковій енцефалопатії.

D. Ядерній жовтяниці на грунті АВО - конфлікту.

Е. Тиреотоксикоз.

137. У доношеної новонародженої дитини від перших нормальних пологів через годину після народження з'явилася жовтяниця. У матері група крові О (І) Rh(-), у дитини А (II) Rh(+).Загальний білірубін крові - 61,3 мкмоль/л, непрямий - 61,3 мкмоль, прямий - 0. Через годину відзначено наростання жовтяниці, непрямий білірубін - 85,3 мкмоль, прямий - 0. Вкажіть лікарську тактику щодо лікування гемолітичної хвороби:

А. Фототерапія.

В. Інфузійна терапія.

С. Операція замінного переливання крові.

D. Індуктування ферментних систем печінки, фенобарбітал, зіксерин.

Е. Ентеросорбенти.

138.Пацієнтка 22 років, скарги на затримку менструації протягом 2 місяців. Пологів - 0, абортів – 0. Піхвове дослідження: слизова оболонка піхви та шийки матки –ціанотична, матка кулястої форми, збільшена до 11 – 12 тижнів вагітності, м’якуватої консистенції. Придатки без особливостей. Склепіння матки вільні. Який діагноз найбільш імовірний?

А. Міома матки..

В. Порушення менструального циклу.

С. Хоріонепітеліома.

D. Пухирний занесок.

Е. Маткова вагітність.

139. Першородяча, 25 років. Перший період термінових родів. Перейми з'явились 8 годин тому. Відмічається наростання інтенсивності родової діяльності. При обстеженні: зріст 158 см, маса 70 кг, висота стояння дна матки над лоном 40 см, обвід живота - 115 см. Таз: 25-28-31-20 см, мис недосягається. Перейми часті, болючі. Відмічається значне розтягнення нижнього сегменту матки. Конракційне кільце посередині між лоном і пупком. Голівка плода притиснена до входу в малий таз і виступає над лоном. Дві години тому відійшли чисті навколоплодові води. З чим зв'язана відсутність просування голівки?

А. Функціонально вузьким тазом.

В, Анатомічно вузьким тазом.

С, Аномалією вставлення голівки.

D. Аномалією родової діяльності.

Е. Відсутністю конфігурації голівки.

140. Роділля з активною пологовою діяльністю. Вагітність 1-а. ОЖ — ПО см, ВДМ — 40 см. Розміри тазу: 26-29-32-20 см. Положення плода поздовжнє, 1-а позиція, передній вид, в області дна маткивизначається велика щільна частина плода. При внутрішньому дослідженні: шийка маткизгладжена, відкриття 4 см, плодовий міхур цілий, передлежить ніжка плода. Яку тактику веденняпологів слід призначити?

А. Класична ручна допомога.

В. Консервативне ведення пологів за Цов'яновим.

С. Родостимуляція.

D. Амніотомія.

Е. Кесарев розтин

141.Роділля 23 років. При внутрішньому акушерському дослідженні розкриття шийки матки повне. Плідний міхур відсутній. Передлежить голівка, в площині виходу з малого тазу. Стріловидний шов в прямому розмірі виходу з тазу, мале тім`ячко ближче до лона. Яким розміром голівки народиться плід при даному варіанті передлежання?

A. Великим косим

B. Прямим

C. Поперечним

D. Середнім косим

E. Малим косим

142. Вагітна 20 років. Вагітність перша, 37 тижнів. При черговому відвідуванні лікаря встановлено поздовжнє положення плода, перша позиція, передній вид. Третім прийомом Леопольда симптом “балотування” не визначається. Серцебиття плода вище пупка, зліва, без особливостей. Який діагноз імовірний?

А. Поздовжнє положення плода, головне передлежання.

В. Косе положення плода, головне передлежання.

С. Косе положення плода, тазове передлежання.

D. Поперечне положення плода.

Е. Поздовжнє положення плода, тазове передлежання.

143. У першовагітної, 25 років, при терміні вагітності 39 тижнів без родової діяльності відійшли навколоплодові води дві години тому. Плід живий, таз нормальних розмірів. Якою повинна бути подальша тактика ведення вагітності?

А. Пролонгувати вагітність при відповідному спостереженні та призначенні антибіотиків.

В. Очікувати спонтанної появи родової діяльності на протязі 24 годин та профілактичне призначення антибіотиків.

С, Провести стимуляцію родової діяльності крапельним введенням окситоцину.

D. Накласти шкірно-головні щипці за Уілт-Івановим.

Е. Провести операцію кесаревого розтину.

144. Повторнородяча 20 років. 4 години від початку пологів. Перейми через кожні 3 хвилини по 35-40 секунд, середноьїї сили, помірно болісні. Навколоплідні води не відходили. Положення плоду поздовжнє. Голівка плоду притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плода ясне, ритмічне, 136 уд. в 1 хв. При піхвовому дослідженні: шийка матки згладжена, відкриття маткового зіва 6 см, плодовий міхур цілий, наливається під час перейми. Стрілоподібний шов у лівому косому розмірі, мале тім'ячко справа у лона. Головка фіксована у площині входу в малий таз. Яка подальша тактика ведення пологів?

A Ургентний кесарів розтин.

B Консервативне ведення пологів.

C Накладення акушерських щипців

D Стимуляція пологової діяльності окситоцином

E Вакуум-екстракція плоду.

145. Пренатальний скринінг в І триместрі вагітності включає, крім:

А. Товщина задньої шийної складки плода.

В. УЗД 10 - 12 тиж.

С. Плазмовий протеїн А.

D. Стан матки та шийки матки.

Е. Вивчення анамнезу родини

146.Першовагітна віком 21 рік знаходиться в першому періоді пологів. При піхвовому дослідженні: шийка матки згладжена, відкриття маткового вічка на 4 см. Плодового міхура не має. Передлежать сідниці і стопи плода. Яке передлежання плода? А. Неповне ніжне.

В. Чисто сідничне.

С. Змішане сідничне.

D. Повне ніжне.

Е. Колінне.

147. У жінки регулярний 28-деннийменструальний цикл. Остання менструація була з 8 по 12 квітня 2004р. Який очікувальний термін родів?

А. 22 січня 2005 р.

В. 01 січня 2005 р.

С. 08 січня 2005 р.

D. 13 січня 2005 р.

Е. 20 січня 2005 р.

148. Повторновагіна 20 років. 4 години від початку пологів. Перейми через кожні 3 хвилини по 35-40 секунд, середньої сили, помірно болісні. Навколоплідні води не відходили. Положення плоду поздовжнє. Голівка плоду притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плода ритмічне, 136 уд./хв. При піхвовому дослідженні: шийка матки згладжена, відкриття маткового вічка 6 см, плодовий міхур цілий, наливається під час перейми. Стрілоподібний шов у лівому косому розмірі, мале тім'ячко справа у лона. Який період пологів у роділлі?

A. Другий період нормальних пологів

B. Латентна фаза першого періоду нормальних пологів

C. Активна фаза першого періоду нормальних пологів

D. Передвісники пологів

E. Прелімінарний період.

149. Першородяча, 24 роки, поступила в родильне відділення з регулярною родовою діяльністю. Через 9 годин від початку перейм народила живого доношеного хлопчика з оцінкою за шкалою Апгар 9 балів. В даний час судини пуповини не пульсують, пуповина пересічена між затискачами. Кров'янистих виділень з піхви немає. Вкажіть період родів.

А.Період розкриття.

В.Період зганяння.

С.Послідовий період.

D.Ранній післяродовий період.

Е.Пізній післяродовий період.

150. Роділля 24 років, знаходиться у пологах 14 годин. Положення плоду повздовжнє, голівка щільно притиснута до входу в малий таз. При вагінальному дослідженні: відкриття шийки повне, плідного міхура немає. Стріловидний шов у правому косому розмірі, мале тім'ячко нижче та попереду. Яке передлежання?

А. Головне, II позиція, задній вид

В. Головне, І позиція, задній вид

С. Головне, І позиція, передній вид

D. Головне, II позиція, передній вид

Е. Лобне передлежання, II позиція, задній вид

151. Впершевагітна 24 років, поступила у пологове відділення через 4 години після початку регулярних схваток. АТ 120/80 мм..рт.ст. Положення плоду поздовжнє, головне передлежання, серцебиття плоду ритмічне, 130 уд/хв. При внутрішньому акушерському дослідженні: шийка матки скорочена до 0,5 см, маточний зів пропускає 1 п/палець. Плідний міхур цілий, напружений. Голівка плоду притиснута до входу в малий таз. У якому періоді пологів знаходиться породілля?

А. Передвісники пологів

В. Прелімінарний період

С. III період пологів

D. Початок II періоду пологів

Е. I період пологів

152. У роділлі 26 років ,народилась жива дитина вагою 4000г, довжиною 54 см. Шкіра обличчя та кінцівок ціанотична, тіло рожеве. дитина дихає, крик слабкий, серцебиття 100 уд/хв... переважає тонус згинальних м’язів. На подразнення відповідає гримасою. Назавіть ознаки, не враховані в оцінюванні новородженог за шкалою Апгар.

А. Тонус.

В. Рефлекси.

С. Колір шкіри..

D. Довжина тіла

Е. Серцебиття.

153.Найбільш сприятливим для родів через природні родові шляхи є:

А.Чисто сідничне передлежання.

В.Змішане сідничне передлежання неповне.

С.Змішане сідничне передлежання повне.

D.Ніжне передлежання неповне.

Е.Ніжне передлежання повне.

154.Перша вагітність. Остання менструація 29 травня, перше ворушіння плоду 20 жовтня. При першому зверненні в жіночу консультацію 24 липня була виявлена вагітність 7 тижнів. Передбачається, що пологи можуть настати:

А. 17 квітня.

В. 15 березня

С. 29 березня

D. 5 березня

Е. 17 лютого

155.Вагітність 38 тижнів. При зовнішньому акушерському обстеженні встановлено форма матки витягнута у поперечному напрямку. В праві боковій стороні матки палькується голівка. В лівій – тазовий кінець плода. Серцебиття плоду найвиразніше прослуховується на рівні пупка. Яке положення і позиція плода?

А. Повздовжнє положення, II позиція.

В. Повздовжнє положення, I позиція.

С. Поперечне положення, I позиція.

D. Навкісне положення, II позиція.

Е. Поперечне положення, II позиція.

156.У новонародженої дитини в кінці четвертої доби життя збільшився рівень білірубіну до 430 мкмоль/л за рахунок прямого, ACT - 0,1 мкмоль/л, АЛТ - 0,21 мкмоль/л. Дитина від першої вагітності, що ускладнилась анемією II ступеню в третьому триместрі. У матері група крові О(І)Rh(-), у дитини A(II)Rh(+). Під час вагітності антирезусні антитіла не виявлялись. Об'єктивно: температура тіла 39,2 С, блювота, відмова від їжі, руховий неспокій, м'язева гіпотонія, ригідність потиличних м'язів, гіперестезія, пронизливий крик, симптом "заходячого сонця". Печінка і селезінка не збільшені. Вкажіть найбільш ефективний метод лікування

А. Фототерапія.

В. Замінне переливання крові з інфузійною та фототерапією.

С. Дезінтоксикаційна, інфузійна та фототерапія.

D. Інфузійна та дезінтоксикаційна терапія.

Е. Фенобарбітал та фототерапія.

157.Для визначення величини справжньої кон'югати необхідно:

А.Від величини зовнішньої кон'югати відняти 11 см.

В.Від величини зовнішньої кон'югати відняти 9 см.

С До величини зовнішньої кон'югати додати 9 см.

D.До величини зовнішньої кон'югати додати 11 см.

Е. Справжня кон'югата дорівнює зовнішній.

158. 38-річна роділля доставлена в пологовий будинок машиною швидкої допомоги. Вагітність 4-а, пологи треті. У пологах 8 годин. Навколоплідні води відійшли у машині швидкої допомоги - світлі.. Загальний стан задовільний. АТ - 120/70 мм рт. ст. Ps - 72 уд / хв. Серцебиття плода ритмічне, 128 уд/хв... Голівка плоду визначається відразу у площині виходу з малого тазу і на висоті потуги з'являється із статевої щілини. Промежина випинається, не напружена. Яка подальша тактика ведення пологів?

A Захист промежини.

В. Ургентний кесарів розтин

C. Накладення вихідних акушерських щипців

D Епізіотомія

E Закінчити пологи консервативно.

159. Дитина від перших термінових родів, що ускладнились слабістю родової діяльності, масою 4000 г., довжиною 54 см. Проводилась родостимуляція. Задні води зі значними домішками меконію. Не виключається можливість аспірації новонародженим меконіальних навколоплідних вод. Який із реанімаційних заходів повинен бути застосований першим?

А. Киснева допомога.

В. Непрямий масаж серця.

С. Тактильна стимуляція.

D. Санація дихальних шляхів від меконіального вмісту.

Е. Корекція гіповолемії.

160. Першовагітна 30 років. У пологах 8 годин. Потуги через кожну хвилину по 50 секунд, активні. Серцебиття плоду ритмічне 156 уд/хв. При зовнішньому дослідженні голівка над входом в таз не визначається. При піхвовому дослідженні: відкриття шийки матки повне, визначаються сідничні ости, крижово-куприкове зчленування вільне, дві верхні третини передньої поверхні крижів і вся задня поверхня симфізу зайняті голівкою. Стрілоподібний шов у косому розмірі, мале тім'ячко справа у лона. Який період пологів у роділлі?

А. Активна фаза першого періоду нормальних пологів

B Латентна фаза першого періоду нормальних пологів

C Другий період нормальних пологів

D Стрімкі пологи

E Прелімінарного період.

161. У пологовий блок поступила жінка з активною пологовою діяльністю. Вагітність перша. ОЖ – 90см , ВДМ - 35см . Розміри таза:26-29-32-20см. Положення плоду повздовжнє. Перша позиція, передній вид. При внутрішньому дослідженні: шийка матки згладжена, відкриття 4см, плодовий міхур цілий. Передлежать сіднички плоду. Визначити провідну точку при тазовому передлежанні?

А. Мале тимячко.

В. Велике тимячко.

С. Сідниця, розташована попереду.

D. Сідниця, розташована позаду.

Е. Куприк.

.

162. 5. На прийом до лікаря жіночої консультації звернулась породілля. Загальний стан задовільний. Скарг немає, t=36,6°C, Ps=70 уд/хв, AТ=120/80 мм рт. ст. З боку внутрішніх органів патологічних змін не виявлено. Молочні залози м'які, безболісні, соски чисті. Піхвове дослідження: піхва жінки, що народжувала, склепіння вільні, глибокі, шийка матки циліндричної форми, зовнішній отвір закрит. Матка нормальних розмірів, щільна, безболісна. Піхвові виділення слизові (lochia alba). Якій добі післяпологового періоду відповідає дана клінічна ситуація?

A. 3-4 доба

B. 1-2 доба

C. 10-12 добі.

D. 2 тижня

E. 6 тижнів

163.Другі термінові роди у вагітної 27 років. Роди тривають 8 годин. Навколоплодові води не відходили. При зовнішньому дослідженні: матка у формі поперечного овалу, зліва визначається округла, щільна частина плода, справа велика частина без чітких контурів, передлегла частина відсутня. Серцебиття плода вислуховується в ділянці пупка, ритмічне, 140 уд/хв. При внутрішньому дослідженні: піхва вільна, шийка матки згладжена, розкриття вічка повне, плодовий міхур цілий, передлегла частина не визначається. Мис не досягається. Визначте період родів:

А. Період зганання.

В. Передвісники родів

С. Період розкриття.

Послідовний період.

Е. Ознаки родів відсутні.

164. Вагітна 24 роки, термін вагітності 37 тижнів. Другі пологи, двійня. Перший плід народився в головному передлежанні, другий плід - в головному передлежанні. Серцебиття плоду 164 уд/хв. Плодовий міхур цілий. Якщо після народження першого плода другий плід не народився протягом 15 хвилин, показано:

А Накласти акушерські щипці.

В. Провести кесарив розтин..

С. Провести амніотомію.

D. Здійснити поворот плода на ніжку..

Е. Вичікувальна тактика.

165.При піхвовому дослідженні зліва пальпує передній кут великого тім’ячка, справа – надбрівні дуги і корінь ніса. Лобовий щов у поперечному розмірі входа у малий таз. Яке передлежання плоду?

А Задній вид лицевого.

В. Лобове...

С. Передньоголовне

D. Передній вид ліцевого

Е. Задній вид лицевого

166.При піхвовому дослідженні через 6 годин після початку родової діяльності визначається: відкриття шийки матки до 5 см, передлежить головка плоду, притиснута до входу в малий таз. Стрілоподібний шов у поперечному розмірі входу в малий таз, мале тим’ячко ліворуч, збоку. Про який момент біомеханізму пологів йде мова?

A. Додаткове згинання голівки.

B. Розгинання голівки.

C. Внутрішній поворот голівки.

D. Згинання голівки.

E. Внутрішній поворот плечиків

.

167.Для визначення положення плоду направлена пацієнтка Н. 32 років зі скроком вагітності 28 тижнів. Який із методів дослідження слід використовувати в данному випадку?.

А Термографічний

В. Рентгеноскопічний

С. Радіонуклідний

D. Ультразвуковий

Е. Рентгенографічний

168.У вагітної Р. в терміну гестації 35-36 тиж. діагностована затримка внутрішньоутробного розвитку плода ІІ-ІІІ ст. Після проведеної терапії фетоплацентарної недостатності протягом 7 днів динаміка фетометричних показників відсутня. При кардіомоніторінгу плода: ЧСС - 180 уд / хв, монотонність ритму вище 50,0 % записів, у відповідь на рідкісні руху плоду реєструються децелерації амплітудою до 15-20 уд / хв. Яка найбільш обгрунтована акушерська тактика в даній ситуації?

А. Розродження шляхом кесаревого розтину в термін 38-39 тиж. вагітності

B Продовжувати терапію фетоплацентарної недостатності в умовах стаціонару;

C Продовжувати терапію фетоплацентарної недостатності в умовах РК;

D Дострокове розродження через природні статеві шляхи.

E Дострокове розродження шляхом кесаревого розтину

169. Доношена дитина від III вагітності, II родів, масою 3800,0, довжиною 54 см з оцінкою за шкалою Апгар 8 балів. На другу добу з'явилась жовтушність шкіри та слизових оболонок, відмічається збільшення печінки на 3 см. Дитина в'яла, відмовляється від грудей. При обстеженні встановлено: група крові матері O(I)Rh(+), дитини B(III)Rh(+). Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

А. Фізіологічна жовтяниця новонародженого.

В. Атрезія жовчовивідних протоків.

С. Жовтянична форма гемолітичної хвороби новонароджених на ґрунті конфлікту за системою АВО.

D. Фетальний гепатит.

Е. Гемолітична хвороба новонародженого на грунті конфлікту по системі Rh.

170. Вагітна К., 19 років. Вагітність І, терміном 36 тижнів. Протягом двох років хворіє цукровий діабет. Останніх три дні гірше відчуває рухи плода. З метою діагностики стану внутрішньоутробного плоду проведена кардіотокографія. Про наявність пролонгованої внутрішньоутробної гіпоксії плода за даними кардіотокографії свідчить:

A Монотонність серцевого ритму

B Базальна частота серцевих скорочень 120-160 уд. / хв.

C Позитивний нестрессовий тест

D Наявність більше п'яти акцелерацій за 30 хвилин запису

E Відсутність децелерацій

171. При першій вагітності, що ускладнилася фетоплацентарною недостатністю, народилась дівчинка, стан якої був оцінений за шкалою Апгар 4 бали. При огляді: шкіра різко ціанотична, реакції слабо виражені, є гримаса, м’язів тонус знижений, кінцівкі зігнуті, крик слабкий, дихання аритмічне, ослаблене, частота серцевих скорочень менше 100 уд/хв. Яке ускладнення наступило у новонародженого?

А. Кардіореспіраторна депресія.

В. Асфікція.

С. Родова травма.

D. Внутрішньоутробна інфекція.

Е. Вроджена вада серця.

172. Перші термінові роди. Перейми переходять в потуги. Навколоплодові води відійшли 30 хвилин тому. Зовнішніми прийомами голівки плода не визначається. При потугах зі статевої щілини показується волосиста частина голівки. При внутрішньому досліджені: шийка матки не визначається, вся порожнина тазу виповнена голівкою плода, стрілоподібний шов в прямому розмірі виходу, мале тім'ячко під лоном. Нижній полюс голівки розташований нижче площини, що проходить через нижній край лона, куприк і сідничні горби. Яку площину тазу займає голівка плода?

А. Площину виходу малого тазу.

В, Притиснена до входу в малий таз.

С. Площину входу в малий таз.

D.Площину широкої частини порожнини малого тазу.

Е. Площину вузької частини порожнини малого тазу.

173. Доношена дитина від III вагітності, II родів, масою 3800,0, довжиною 54 см з оцінкою за шкалою Апгар 8 балів. На другу добу з'явилась жовтушність шкіри та слизових оболонок, відмічається збільшення печінки на 3 см. Дитина в'яла, відмовляється від грудей. При обстеженні встановлено: група крові матері O(I)Rh(+), дитини B(III)Rh(+). Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

А. Фізіологічна жовтяниця новонародженого.

В. Атрезія жовчовивідних протоків.

С. Жовтянична форма гемолітичної хвороби новонароджених на ґрунті конфлікту за системою АВО.

D. Фетальний гепатит.

Е. Гемолітична хвороба новонародженого на грунті конфлікту по системі Rh.

174.Перші термінові роди, І період родів. Положення плода поздовжнє, голівка плода великим сегментом у вході в малий таз. Серцебиття плода ясне, ритмічне, 140 уд/хв., справа нижче пупка. Відійшли навколоплодові води. При внутрішньому дослідженні: шийка матки згладжена, розкриття бічка 7-8 см, плодовий міхур відсутній. Стрілоподібний шов в лівому косому розмірі, мале тім'ячко зліва ближче до крижової кістки. Нижній полюс голівки сягає площини широкої частини порожнини малого тазу. Вкажіть позицію та вид позиції плода.

А.Друга позиція, задній вид.

В.Друга позиція, передній вид

С.Перша позиція, передній вид.

D.Перша позиція, задній вид.

Е.Високе пряме стояння стрілоподібного шва.

175.Перші пологи, 32 роки. Доношена вагітність. Вага тіла 62 кг. Плід розміщений вздовж, голівка прижата до входу в малий таз. Довжина круга живота - 100 см. Висота дна матки - 35 см. Яка орієнтовно вага плоду?

А.З 000г.

В. 4 000 г.

С. 2 500 г

D. 3 500г

Е. 4 500 г

176. Великий поперечний розмір голівки плода - це відстань між:

А. Переднім кутом великого тім'ячка і підпотиличною ямкою.

В. Найбільш віддаленими точками вінцевого шва.

С. Тім'яними горбами.

D. Переніссям і потиличним горбом.

Е. Межею волосистої частини лоба і підпотиличною ямкою.

177.Доношена вагітність, двійня. 1-й плід в тазовому передлежанні, 2-й — в головному. Початок періоду пологів. Яка тактика ведення найбільш доцільна?

А. Очікувальна.

В. Родостимуляція.

С. Вскрити плодовий міхур, очикувальна иактика

D Кесаревий розтин.

Е. Вскрити плодовий міхур і провести екстракцію 1-го плода за тазовий кінець.

178.Дородову відпустку надають при вагітності:

А.26 тижнів.

В. 28 тижнів.

С. 30 тижнів.

D.32 тижні.

Е. 34 тижні

179. Обстежуючи вагітну в жіночій консультації, лікар виявив, що матка збільшена до 6-7 тижнів вагітності. Матка м’якої консистенції, але під час дослідження кінчики пальців обох рук легко зближуються в області перешийка. Які ознаки вагітності виявив лікар?

А. Горвіца-Гегара.

В. Піскачека і Снегірьова.

С. Гентера і Піскачека.

D. Губарева і Гауса.

Е. Снегірьова і Гентера..

180. У жінки з групою крові А (ІІ) Rh (-) при першій доношеній вагітності народився живої доношена хлопчик масою 3400,0, довжиною 52 см, за Апгар 8-8 балів з групою крові А (ІІ) Rh (+). Протягом вагітності антірезусні антитіла не були виявлені. З метою профілактики імуноконфлікту при наступній вагітності необхідно:

A Ввести антірезусний D-гамма-глобулін у перші 72 години після пологів.

B Проводити динамічне спостереження на наявність антирезус антитіл.

C Провести переливання матері Т-лімфоцитів чоловіка.

D Провести пересадку матері шкірного клаптя чоловіка.

E Виписати під спостереження жіночої консультації.

181. В пологовий будинок поступила жінка зі скаргами на пологову діяльність. Срок вагітності 37 тижнів. Об’єктивно: розміри таза нормальні. ОЖ –100см, ВДМ,- 38см. Над входом в таз знаходиться велика м’яка частина плода, в дні матки більш щільна округлої форми. Серцебиття плоду до 160/хв.., вище пупка зіва. Піхвове дослідження: шийка матки щільна, відкрита на 5 см, визначається навколоплідний міхур, передлежить тазовий кінець? Як називають жінку. В якої розпочалися роди?

А. Вагітна..

В. Хвора.

С. Породілля.

D. Роділля.

Е. Пацієнтка.

182. Після народження немовляти, в третьому періоді пологів, лікарем при натискання ребром долоні над лоном відмічене втягування пуповини у піхву. Яку ознаку використав лікар для визначення відокремлення плаценти?

А. Чукалова-Кюстнера.

В. Альфельда.

С. Шредера.

D. Креде -Лазаревича.

Е. Гентера.

183. Роділля 20 років, перші своєчасні пологи. При внутрішньому акушерському дослідженні: шийка матки згладжена, розкриття шийки матки повне, плідний міхур відсутній, перележить голівка плода, великим сегментом у площині входу в малий таз. Мале тім’ячко зліва ближче до лона. Стрілоподібний шов у правому косому розмірі площини входу в малий таз. Яка позиція і вид позиції плоду?

А. II позиція плоду, переній вид.

В. I позиція плоду.Вид за вказаними даними визначити неможливо.

С. I позиція плоду, передній вид.

D. I позиція плоду, задній вид.

.Е. II позиція плоду, задній вид.

184. У пологовий будинок поступила повторновагітна в 37 тижнів вагітності, яка скаржиться, що погано відчуває рухи дитини. З анамнезу відомо, що в 11-12, 16-18 тижнів лікувалась в стаціонарі з приводу загрози переривання вагітності. В 32 тижні діагностовано плацентарну недостатність за допомогою УЗД. При аускультації –серцебиття приглушене, до 100 в хвилину. Виконали амніоскопію – навколоплідні води зеленуваті. Визначити тактику лікаря:

A Пролонгувати вагітність і визначити біофізичний профіль плоду

B.Пролонгувати вагітність та проводити антигіпоксичну терапію

C.Термінове пологовирішення

D.Кардіомоніторний контроль в динаміці на протязі тижня

E.Проводити амніоскопію 1 раз в 3 дні.

185. У породіллі, вагою 80 кг, треті вчасні пологи. Народився хлопчик, вагою 4.200, довжиною 50 см. Загальна крововтрата – 450,0 мл. Фізіологічний об’єм крововтрати у даної породіллі?

А. 700 мл.

В. 500 мл.

С. 600 мл..

D. 400 мл.

Е. 800 мл.

186. На прийом до лікаря жіночої консультації звернулась породілля. Загальний стан задовільний. Скарг немає, t=36,6°C, Ps=70 уд/хв, AТ=120/80 мм рт. ст. З боку внутрішніх органів патологічних змін не виявлено. Молочні залози м'які, безболісні, соски чисті. Піхвове дослідження: піхва жінки, що народжувала, склепіння вільні, глибокі, шийка матки циліндричної форми, зовнішній отвір закрит. Матка нормальних розмірів, щільна, безболісна. Піхвові виділення слизові (lochia alba). Якій добі післяпологового періоду відповідає дана клінічна ситуація?

A. 3-4 доба

B. 1-2 доба

C. 10-12 добі.

D. 2 тижня

E. 6 тижнів

187. У жінки 30 років при других пологах народилась дитина з анемично-жовтяничною формой гемолітичної хвороби. Група крові у жінки А(II) Rh(-), група крові у новонародженого В(III) Rh(+), у батька новонародженого В(III) Rh(+). Яка найбільш імовірна причина імуноконфлікту?

А. Конфлікт по антигену А..

В. Резус - конфлікт.

С. Конфлікт по антигену В.

D. Конфлікт по антигену АВ.

Е. Конфлікт по АВ0

188. У новонародженого від першої доношеної вагітності, яка протікала на фоні хронічної фетоплацентарної недостатності, при народженні відсутнє дихання, частота серцевих скорочень 60 уд/хв. Вкажіть найбільш доцільну послідовність реанімаційних дій.

А. Санація верхніх дихальних шляхів, штучна вентиляція легенів.

В. Штучна вентиляція легенів, непрямий масаж серця.

С. Санація верхніх дихальних шляхів, штучна вентиляція легенів, довенне введення адреналіну.

D. Непрямий масаж серця, оксигенотерапія.

Е. Довенне введення адреналіну, оксигенотерапія.

189. Повторновагітна 32 років поступила в акушерське відділення в терміну 40 тижнів, двійня. Розміри тазу нормальні. Перейми через по 3 - 4 хвилини через 30 -35 сек. При піхвову дослідженні: шийка матки згладжена, відкриття 4 см, плодовий міхур цілий. Передлежать сідниці першого плоду. Навколоплідні води не відходили. У який термін вагітності показана госпіталізація вагітної при багатоплідні?

А 30 тижнів.

В. 36 тижнів.

С. 38 тижнів.

D. 40 тижнів.

Е. 37 тижнів

190 Першородяча, 25 років. Перший період термінових родів. Перейми з'явились 8 годин тому. Відмічається наростання інтенсивності родової діяльності. При обстеженні: зріст 158 см, маса 70 кг, висота стояння дна матки над лоном 40 см, обвід живота - 115 см. Таз: 25-28-31-20 см, мис недосягається. Перейми часті, болючі. Відмічається значне розтягнення нижнього сегменту матки. Конракційне кільце посередині між лоном і пупком. Голівка плода притиснена до входу в малий таз і виступає над лоном. Дві години тому відійшли чисті навколоплодові води. З чим зв'язана відсутність просування голівки?

А. Функціонально вузьким тазом.

В, Анатомічно вузьким тазом.

С, Аномалією вставлення голівки.

D.Аномалією родової діяльності.

Е. Відсутністю конфігурації голівки.

191. Першородка, 21 року знаходиться в першому періоді полгів. При піхвовому дослідженні: шийка матки згладжена, краї м’якої консистенції, відкриття маткового вічка на 4 см. Плодового міхура немає. Передлежать сідниці і стопи плоду. Назавіть озаки, які не використовують при оцінюванні зрілості шийки матки.

А. Розкриття каналу шийки матки..

В. Консистенція шийки матки.

С. Розташування вісі шийки матки.

D. Згладжування шийки матки.

Е. Стан епітелію шийки матки.

192. Голівка новонародженого має доліхоцефалічну форму, витягнута спереду назад. При огляді голівки плоду на потиличній частині визначається родова пухлина, розташована на середині між великим і малим тім’ячком. При якому передлежанні голівки плоду відбулися описані пологи?

A. При задньому вигляді потиличного передлежання.

B. При передньому вигляді потиличного передлежання.

C. При передньо-тім'яному передлежанні.

D. При лобному передлежанні.

E. При лицевому передлежанні.

193. В пологовий будинок поступила вагітна зі скаргами на ниючий біль в попереку та мажучі кров’яністі виділення з піхви. Строк вагітності 37 тижнів. Об’єктивно: розміри таза нормальні, ОЖ – 102см, ВДМ – 38см.Над входом в таз знаходиться м’яка частина плода, в дні матки більш щільна округлої форми. Серцебиття плоду до 160 уд/хв., вище пупка зліва. Піхвове дослідження: шийка матки згладжена., відкрита на 5 см, визначається навколоплідний міхур, край плаценти, передлежить тазовий кінець. Яка акушерська тактика в подальшому веденні вагітної?

А. Пологи через природні шляхи.

В. Кесарський розтин.

С. Екстракція плоду за тазовий кінець.

D. Пролонгування вагітності.

Е. Накладання акушерських щипців.

194. У повторнородячої, 23 років при плановому огляді у ЖК в 32 тижні вагітності встановленосідничне передлежання плода. Матка в нормальному тонусі, аномалії розвитку плода невизначаються. Таз нормальних розмірів. Якою повинна бути тактика лікаря щодо корекціїпередлежання плода?

А. Провести зовнішній профілактичний поворот плода на голівку.

В. Використати корегуючу гімнастику за методом Грищенко та Шулешової.

С. Провести дотермінове розродження.

D. Продовжувати спостереження за вагітною.

Е. Рекомендувати вагітній з'явитися для проведення повороту плода у 36 тижнів вагітності.

195. Дитина народилась з масою тіла 1200 г шляхом операції кесаревого розтину у зв'язку з передчасним відшаруванням нормально розташованої плаценти. Проведена інтубація трахеї та розпочата штучна вентиляція легень 100% киснем. Через 30 секунд частота серцевих скорочень зменшилась до 50 уд/хв. Якими повинні бути подальші дії лікаря?

А. Ввести адреналін.

В. Розпочати непрямий масаж серця.

С. Розпочати інфузію фізіологічного розчину.

D. Ввести розчин соди.

Е. Розпочати інфузію дофаміну.

196. При внутрішньому акушерському дослідженні у першовагітної встановлено: розкриття шийки матки до 6.0 см, передлежить голівка плоду, стріловидний шов у поперечному розмірі, розташований ближче до крижів, велике і мале тим’ячки визначаються на одному рівні. Яке вставляння голівки плоду має місце в даному випадку?

A. Середнє поперечне стояння головки.

B. Задній асінклітізм.

C. Висока пряме стояння голівки.

D. Передній асінклітізм.

E. Низьке поперечне стояння головки.

197. На першу добу у дитини від фізіологічних термінових пологів з'явилася іктерічність шкіри і слизових оболонок. Непрямий білірубін - 152 мкмоль / л. У матері група крові О (І) Rh-, у дитини - А (ІІ) Rh +. Механізм виникнення жовтяниці?

A. Фетоплацентарна недостатность

B Порушення відтоку жовчі.

C Порушення обміну білірубіну.

D Гемоліз еритроцитів.

E Внутрішньоутробне інфікування.

198. У жіночу консультацію на чергове відвідування звернулась жінка Вагітність перша, 32 тижня.. Розміри таза:26-29-32-20см. Положення плоду повздовжнє. Перша позиція,. При Визначте розташування дна матки в 32 тижня вагітності?

А. На рівні пупка.

В. Під мечоподібним відростком.

С. На 4 см нижче мечоподібного відростка.

D. Посередині між мечоподібним відростком та пупком.

Е. Посередині між пупком та лобком.

199. При обстеженні вагітної у терміні гестації 30 тижнів виявлено: вагітність друга (в анамнезі 1 штучний аборт), група крові А (II), Rh — негативна; під час проведення ультразвукового сканування визначено наявність гепатоспленомегалії, кардіомегалії, асцита і гідроторакса у плода, потовщення плаценти. Якій діагноз

найбільш імовірний?

А. Гемолітична хвороба плода.

В. Загроза передчасних пологів.

С. Материнсько - плодова інфекція.

D. Плацентарна дисфункція.

Е. Гостра гіпоксія плода

200. Юна першовагітна 16 років, у терміні 31 тиждень, вагітність перебігає на фоні залізодефіцитної анемії І-ІІступеня тяжкості, лікувалась не системно. Під час проведення ультразвукового дослідження визначена наявністьплацентарної дисфункції. Який метод обстеження дозволить найбільш достовірно оцінить стан внутрішньоутробного плоду?

А. Доплерокардіографія плода.

В. Визначення біофізичного профілю плода.

С. Амніоскопія.

D Електрокардіографія плоду.

Е. Кардіотокографія.

201. У новонародженого на першій добі життя з'явилась жовтушність шкіри, склер, слизових оболонок. На другу добу приєдналися млявість, адинамія, гіпорефлексія, гепатоспленомегалія. Аналіз крові: гемоглобін - 90 г/л, білірубін - 348 мкмоль/л, погодинний приріст білірубіну 8 мкмоль/л. Вкажіть найбільш доцільну лікувальну тактику.

А. Фенобарбітал.

В. Фототерапія.

С. Замінне переливання крові.

D. Панкреатин.

Е. Карболен.

202. Доношена дитина народилась в стані асфіксії середнього ступеню важкості. Після проведення первинної реанімаційної допомоги дихає самостійно, серцебиття 120 уд/хв., спостерігається ціаноз шкіри. Якою повинна бути подальша тактика лікаря?

А. Провести інтубацію.

В. Провести додаткову оксигенацію.

С. Провести непрямий масаж серця.

D. Відсмоктати слиз із верхніх дихальних шляхів.

Е. Провести допоміжну вентиляцію легенів.

203. Вагітна 24 роки, термін вагітності 37 тижнів. Другі пологи, двійня. Перший плід народився в головному передлежанні, другий плід - в головному передлежанні. Серцебиття плоду 164 уд/хв. Плодовий міхур цілий. Після народження першого плода потрібно розірвати плодовий міхур другого плода:

А Негайно.

В. Через 15 хвилин.

С. Вичікувальна тактика.

D. Через 5 хвилин.

Е. Через одну годину.

204. Другий період пологів. Змішане сідничне передлежання, передній вид. Передбачувана маса плода - 3200. Серцебиття плоду ясне, ритмічне - 136 уд/хв. Розміри тазу: 25-28-31-21. Яка найбільш раціональна тактика ведення пологів?

A. Класична ручна допомога.

B. Кесарський розтин.

С. Метод Цов’янова І.

D. Екстракція плода за тазовий кінець.

E. Поворот плода на голівку.

205.Основною метою проведення антенатальної кардіотокографії є:

А.Діагностика порушень серцевого ритму плода.

В.Виявлення та визначення ступеню важкості гіпоксії плода за частотою серцевих скорочень.

С.Визначення скоротливої активності міометрію.

D.Оцінка біофізичного профілю плода.

Е.Виявлення вад розвитку серця плода.

206. У жінки =- лаборанта рентгенологічного відділення народилась дитина з природженою вадою серця (тетрода Фалло). У який термін вагітності сталася дія пошкоджую чого фактора, що призвела до вказаної патології?

А 8 – 10 тижнів.

В. 4 - 6 тижнів.

С. 12 – 14 тижнів.

D. 18 – 20 тижнів.

Е. 9 – 11 тижнів

207. У вагітної розміри таза 23-25-27-18. При піхвовому дослідженні діагональна кон’югата 10,5см. Окружність променевозап’ясткового суглоба 14см.Чому дорівнює істинна кон’югата?

А. 8,5 см.

В. 11 см.

С. 10 см.

D. 9 см.

Е. 12 см.

208. В пологовий будинок поступила вагітна зі скаргами на ниючий біль в попереку та мажучі кров’сті виділення з піхви. Строк вагітності 36-37 тижнів. Об’єктивно: розміри таза нормальні, ОЖ – 102см, ВДМ – 38см.Над входом в таз знаходиться велика м’яка частина плода, в дні матки більш щільна округлої форми. Серцебиття плоду до 160/хв., вище пупка зліва. Піхвове дослідження: шийка матки щільна., відкрита на 5 см, визначається навколоплідний міхур, край плаценти, передлежить тазовий кінець. Яка акушерська тактика в подальшому веденні вагітної?

А. Пологи через природні шляхи.

В. Кесарський розтин.

С. Екстракція плоду за тазовий кінець.

D. Пролонгування вагітності.

Е. Накладання акушерських щипців.

209. При третіх пологах народилася жива дівчинка масою 3200 г, довжиною 50 см з жовтяничною формою гемолітичної хвороби на ґрунті імуноконфлікту за системою АВО. Черговим лікарем вирішено провести замінне переливання крові. Для виконання цієї операції у повному об'ємі необхідна еритромаса у кількості:

А. 150 мл.

В. 200 мл.

С. 300 мл.

D. 400мл.

Е. 150 мл на 1 кг маси тіла.

210. До жіночої консультації звернулась вагітна віком 40 років вагітність перша терміном 10 тижнів. В анамнезі первинне безпліддя, призначене повторне обстеження.. Під час отримання результатів лабораторних досліджень привернуло увагу значне підвищення рівня ХГЧ у сироватці крові. Яку патологію плода слід запідозрити?

А Синдром Едварса.

В. Синдром Клайнфельтера.

С. Синдром Дауна.

D. Синдром Патау.

Е. Синдром затримки розвитку плода

211 . У вагітної при пологах, що перебігали без ускладнень, народився живий хлопчик масою 3400 г, довжиною 52 см. При народженні: Серцебиття ясне, ритмічне до 136 уд./хв, дихання самостійне, шкіра тіла рожева, акроціаноз, рухи активні, здійснює опір при витягуванні кінцівок, при подразненні стопи хлопчик забрав ніжку, закричав. Оцініть стан новонародженого за шкалою Апгар.

А. 10 балів.

В. 9 балів.

С. 8 балів.

D. 7 балів.

Е. 6 балів.

212. Породілля A. друга доба після пологів. Загальний стан задовільний, t=36,6°C, Ps=80 уд/хв. З боку внутрішніх органів патологічних змін не виявлено. Молочні залози трохи збільшені, гіперемії немає, при натисненні із соска з'являється густа, жовта рідина. Який характер секрету молочних залоз?

A..Молозиво.

B. Молоко.

C. Гній

D. Сукровичні.

E. Кров’яні.

213. У породіллі при вагінальному обстеженні відкриття маткового зіва до 2 см, плодовий міхур цілий. Крижова западина вільна, до мису можна підійти зігнутим пальцем, внутрішня поверхня зчленування доступна обстеженню. Передлежить голівка плода. Стрілоподібний шов у поперечному розмірі, мале тим’ячко зліва збоку. Який період пологів?

А. Послідовий період.

В. Прелімінарний період.

С. Передвісники пологів.

D. Період зганяння плоду.

Е. Період розкриття шийки матки.

214. У жіночу консультацію на чергове відвідування звернулась жінка Вагітність перша, 32 тижня.. Розміри таза:26-29-32-20см. Положення плоду повздовжнє. Перша позиція,. При Визначте розташування дна матки в 32 тижня вагітності?

А. На рівні пупка.

В. Під мечоподібним відростком.

С. На 4 см нижче мечоподібного відростка.

D. Посередині між мечоподібним відростком та пупком.

Е. Посередині між пупком та лобком.

215. У першовагітної відмічаються перейми протягом 4 годин. Навколоплодові води не відходили. При вагінальному дослідженні: піхва вільна, шийка матки згладжена, розкриття вічка 4 см, плодовий міхур цілий. Голівка плода притиснена до входу в малий таз, стрілоподібний шов в правому косому розмірі, мале тім'ячко зліва блище до лона. Мис не досягається. Вкажіть період пологів: І А. Прелімінарний період. | В.Період розкриття шийки матки.

С. Період згнання. D. Послідовий період.

Е. Передвісники пологів

216. Перші термінові роди. Перейми переходять в потуги. Навколоплодові води відійшли 30 хвилин тому. Зовнішніми прийомами голівки плода не визначається. При потугах зі статевої щілини показується волосиста частина голівки. При внутрішньому досліджені: шийка матки не визначається, вся порожнина тазу виповнена голівкою плода, стрілоподібний шов в прямому розмірі виходу, мале тім'ячко під лоном. Нижній полюс голівки розташований нижче площини, що проходить через нижній край лона, куприк і сідничні горби. Яку площину тазу займає голівка плода?

А. Площину виходу малого тазу.

В, Притиснена до входу в малий таз.

С. Площину входу в малий таз.

D.Площину широкої частини порожнини малого тазу.

Е. Площину вузької частини порожнини малого тазу.

217. Положення плоду поздовжнє, голівка малим сегментом у вході у малий таз. Серцебиття плоду ясне, ритмічне,140/хв.., зліва нижче пупка. Стрілоподібний шов у правому косому розмірі, мале тім’ячко зліва ближче до лона. Вкажіть позицію та вид позиції плоду?

А. Перша позиція, задній вид.

В. Перша позиція, передній вид

С. Друга позиція, задній вид

D. Друга позиція, передній вид.

Е. Високе пряме стояння стрілоподібного шва.

218. У пологовий блок поступила жінка з активною пологовою діяльністю. Вагітність перша. ОЖ – 90см , ВДМ - 35см . Розміри таза:26-29-32-20см. Положення плоду повздовжнє. Перша позиція, передній вид. При внутрішньому дослідженні: шийка матки згладжена, відкриття 4см, плодовий міхур цілий. Передлежать сіднички плоду. Визначити провідну точку при тазовому передлежанні?

А. Мале тимячко.

В. Велике тимячко.

С. Сідниця, розташована попереду.

D. Сідниця, розташована позаду.

Е. Куприк.

219.Роділля 20 років, перші своєчасні пологи. При внутрішньому акушерському дослідженні: шийка матки згладжена, розкриття шийки матки повне, плідний міхур відсутній, перележить голівка плода, великим сегментом у площині входу в малий таз. Мале тім’ячко зліва ближче до лона. Стрілоподібний шов у правому косому розмірі площини входу в малий таз. Яка позиція і вид позиції плоду?

А. II позиція плоду, переній вид.

В. I позиція плоду.Вид за вказаними даними визначити неможливо.

С. I позиція плоду, передній вид.

D. I позиція плоду, задній вид.

Е. II позиція плоду, задній вид.

220. Через 30 хвилин після народження плоду в породіллі зі статевих шляхів з’явилися помірні кров’янисті виділення. Крововтрата склала 150мл. Яку крововтрату можна припустити?

А. 2,0% від маси тіла породіллі.

В. 0,7% від маси тіла породіллі.

С. 1,0% від маси тіла породіллі.

D. 1,5% від маси тіла породіллі

Е. 0,5% від маси тіла породіллі

221. У повторнагітної з групою крові В (ІІІ) Rh (-) в 24 тижні вагітності виявлено титр резус-антитіл 1:8. Перша вагітність закінчилась антенатальною смертю плода у зв’язку з резус-конфліктом. Загальний стан задовільний. Матка в нормотонусі. Положення плода поздовжнє, передлежить голівка. Серцебиття плода ритмічне – 146 уд/хв. Ваша тактика?

A Направити в стаціонар для лікування резус-конфлікту.

B.Провести термінове пологовирішення.

C.Призначити консультацію терапевта.

D.Призначити консультацію імунолога.

E. Динамічне спостереження в жіночій консультації

222. Вагітна, 19 років, знаходиться на стаціонарному лікуванні у відділенні патології вагітності з приводу вагітності 36 тижнів,. тазове передлежання, тяжка форма цукрового діабету. На КТГ у плода зареєстровані брадикардія до 100 уд/хв.. та глибокі децелерації. Пологової діяльності немає. Яка тактика ведення вагітності?

А. Виведення плоду за тазовий кінець.

В. Пологовирішення скрізь природні полові шляхи.

С. Родостимуляція.

D. Кесарів розтин.

Е. Подальше консервативне введення вагітності.

223.У породіллі при внутрішньому акушерському дослідженні мале та велике тім’ячко визначаються на одному рівні. Стрілоподібний шов у поперечному розмірі площини входу в малий таз.Про яке передлежання плода йде мова ?

А. Лобове.

B. Передньоголовне.

C.Задній вид ліцквого

D.Передній вид ліцквого

E. Задній вид потилочного

224.Породілля С, загальний стан задовільний, 1=36,6°С, Рз=70 уд/хв, АТ=120/80 мм рт. ст. З боку внутрішніх органів патологічних змін не виявлено. Молочні залози м'які, безболісні, соски чисті. Матка скорочена, безболісна, дно її визначається посередині відстані між пупком і верхнім краєм лобка. Які виділення відповідають зазначеній добі

післяпологового періоду?

А Лохії серозно-кров'янисті

В Лохії кров'янисті

С Лохії серозні

D Лохії серозно-слизуваті

Е Гнійні

225.У роділлі 25 років другі термінові пологи. Перейми по 20-25 сек через 5-6 хвилин. Положення плода поздовжнє, предлежить голівка, притиснута до входу в малий таз. Який із періодів пологів?

А .Період розкриття шейки матки

В .Період вигнання плоду

С. Послідовий період

D. Прелімінарний період

Е Післяпологовий період

226. Вагітна, 19 років, знаходиться на стаціонарному лікуванні у відділенні патології вагітності з приводу вагітності 36 тижнів,. тазове передлежання, тяжка форма цукрового діабету. На КТГ у плода зареєстровані брадикардія до 100 уд/хв.. та глибокі децелерації. Пологової діяльності немає. Яка тактика ведення вагітності?

А. Виведення плоду за тазовий кінець.

В. Пологовирішення скрізь природні полові шляхи.

С. Родостимуляція.

D. Кесарів розтин.

Е. Подальше консервативне введення вагітності.

227. Доношена вагітність. Маса тіла вагітної – 62 кг. Повз дожне положення плода, Голівка плоду притиснута до входу в малий таз. Обхват живота – 100см. Висота дна маки – 35см. Яка орієнтована вага плода?

А. 4000 г.

В. 3500г

С. 2500г

D. 3000 г

Е. 4500кг

228. При третіх родах народилась жива дівчинка масою 3000,0, довжиною 49 см з анемічно-жовтяничною формою гемолітичної хвороби на ґрунті імуноконфлікту по системі АВО (у матері O(I)Rh(+), у плода B(III)Rh(+), титр анти-В-аглютинінів - 1:8 - 1:16). При других родах дитині двічі проводилось замінне переливання крові. При обстеженні: еритроцити – 4,8x1012/л, гемоглобін 146 г/л, білірубін пуповинної крові - 86 мкмоль/л. Вкажіть найбільш раціональну тактику лікування.

А. Проводити динамічне спостереження.

В. Провести гемотрансфузію.

С. Провести замінне переливання крові в повному об'ємі.

D. Провести інфузійну терапію - альбумін, 5% розчин глюкози.

Е. Провести фототерапію.

229. Першородяча, 25 років. Перший період термінових родів. Перейми з'явились 8 годин тому. Відмічається наростання інтенсивності родової діяльності. При обстеженні: зріст 158 см, маса 70 кг, висота стояння дна матки над лоном 40 см, обвід живота - 115 см. Таз: 25-28-31-20 см, мис недосягається. Перейми часті, болючі. Відмічається значне розтягнення нижнього сегменту матки. Конракційне кільце посередині між лоном і пупком. Голівка плода притиснена до входу в малий таз і виступає над лоном. Дві години тому відійшли чисті навколоплодові води. З чим зв'язана відсутність просування голівки?

А. Функціонально вузьким тазом.

В, Анатомічно вузьким тазом.

С, Аномалією вставлення голівки.

D.Аномалією родової діяльності.

Е. Відсутністю конфігурації голівки.

.