Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
план-конспект.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
39.78 Кб
Скачать

30

2.2 План-конспект уроку за темою : » Асортимент бавовняних тканин».

Тема уроку: Асортимент бавовняних тканин

Мета уроку: - формувати знання з асортименту тканин

- виховувати дисциплінованість, уважність

- розвивати довготривалу пам’ять, окомір

- звернути увагу на важливість даної теми для швачки 3 розряду

Дидактичні засоби: роздатковий матеріал:»Асортимент бавовняних тканин»

Література: 1. Лазур К.Р.Швейне матеріалознавство/ Клавдія Романівна Лазур. Підручник. - Львів : Світ ,2003.-240 с.,с.124

2. Баженов В. И. Материалы для швейних изделий / Владимир Иванович Баженов: Учебник для сред ,спец учеб. заведений, - 3-е изд.,испр. и доп. – М. : Легкая и пищевая пром-сть ,1982. -312с , ил., с.173

Час: 45хвилин

Тип уроку: комбінований урок

Хід та зміст уроку

1.Організаційна частина – 3 хвилини

  1. перевірка присутності учнів за журналом;

  2. призначення чергових – за графіком;

  3. перевірка підготовленості учнів до уроку (зошит, підручник, зовнішній вигляд)

2.Повторення раніше вивченого матеріалу – 7 хвилин

Актуалізацію опорних знань здійснюватимемо за допомогою методу мозковий штурм. Для цього ставимо питання :

1)Поняття про прейскурант.

2)Артикул тканин.

Учні по черзі відповідають, враховується кожна думка.

3. Вивчення нового навчального матеріалу – 30 хвилин

Повідомляю тему уроку. До уроку вона була написана на дошці.

Тема уроку: Асортимент бавовняних тканин

План викладу нового матеріалу

  1. Асортимент бавовняних тканин.

  2. Погрупування бавовняних тканин по торгівельному прейскуранту.

  3. Коротка характеристика окремих груп і видів бавовняних тканин. 1.

1.Чи знаєте Ви що таке асортимент тканин?

Асортимент тканин – сукупність тканин різноманітних за структурою і зовнішнім виглядом, виготовлених з різної сировини, але призначення яких однакове.

Для того,щоб активізувати увагу учнів, застосовуємо опитування.

1)Чим характеризуються бавовняні тканини?

2) Які недоліки бавовняних тканин?

Бавовняні тканини, що виробляються в нашій країні у великому асортименті, характеризуються різноманітністю ткацьких структур, видів обробки, зовнішнього оформлення і властивостей. Вони відрізняються гарними гігієнічними властивостями, зносостійкістю, легкістю і красивим зовнішнім виглядом, широким діапазоном застосування. Асортимент бавовняних тканин постійно удосконалюються за рахунок впровадження нових видів обробки, застосування яскравих і високоміцних барвників, використання в суміші з бавовною різних хімічних волокон.

Бавовняні тканини характеризуються різноманітністю ткацького переплетення, забарвлення, способом обробки. За способом виробництва бавовняні тканини бувають:

вибілені ,гладко фарбовані ,вибивні, пістряво ткані, меланжеві та меланжево - пістрявоткані.

Недоліками бавовняних тканин є висока зминаємість, що негативно впливає на зовнішній вигляд виробів. Для усунення цих недоліків використовують суміші бавовни з лавсановими та капроновими волокнами у вигляді змішаної пряжі або поєднання бавовняної пряжі однорідної і хімічних ниток (качок) у структурі переплетення, що підвищує зносостійкість, знижує зминаємість і усадку. Разом з тим такі тканини чутливі до теплової обробки і на їх поверхні в процесі носіння утворюється пілінг (закочені в кульки волокна).

Мотивуємо: ця тема є дуже важливою при підготовці швачки 3розряду. До Вас прийде замовник ,який замове спецодяг для медичних працівників. А Ви в свою чергу не зможете прийняти це замовлення,адже не знатимете з якої тканини необхідно шити цей виріб .

2. Погрупування бавовняних тканин по торгівельному прейскуранту.

Прейскурант - це офіційно затверджений, систематизований документ, у якому міститься згрупований за певними ознаками перелік (список) товарів і послуг з обов'язковим зазначенням їх ціни (тарифу). Часто зазначаються групові (оптові) ціни і роздрібні.

У прейскуранті зазначають назву виробу, шифр стандарту, технічних умов, штриховий код, одиницю виміру, вид упаковки і розфасовки, а для технічно складних товарів — комплектацію.

За прейскурантом бавовняні тканини об'єднані в 17 груп:

Перші 8 груп – тканини побутового призначення.

1група-ситці

2група-бязі

3група -сатин

4група-білизняні тканини

5група-платтєві тканини

6група-одягові тканини

7група-прокладочні і підкладочні тканини

8група-ворсові тканини

Далі йдуть декоративні тканини.

За оздобленням тканини бувають сурові, відбілені , пістряво-тканні і з друкованим малюнком, дуже рідко меланжеві і муліновані . Ці тканини виробляють всіх видів переплетень.

Тканини можуть мати спеціальні види оздоблень, протизминальні водовідвідні та водонепроникні, ефекти тиснення та інші спеціальні оздоблення.

Білизняні тканини застосовують для пошиття постільної, столової,натільної білизни,спецодягу для медичних працівників. Вони повинні мати високий ступінь білизни, міцне забарвлення,високу гігроскопічність,гладку поверхню. Виробляються здебільшого полотняним переплетенням, незначна їх частина-атласним, дрібновізерунчастим та жакардовим переплетеннями. (Додаток А)

Платтяно-сорочкові тканини за будовою, волокнистим складом,характером обробки та властивостями дуже різноманітні і становлять найбільшу частину в асортименті бавовняних. Їх виготовляють з бавовняної або змішаної пряжі, іноді використовують віскозні комплексні нитки. За способом обробки вони бувають вибіленими, гладко фарбованими, меланжевими, пістрявотканними.

Костюмно-пальтові тканини порівняно з платтяно-сорочковими важчі,щільніші й виробляються здебільшого з товстої кардної крученої та одиничної пряжі. Ці тканини використовують для пошиття пальт,костюмів,плащів,спортивного та робочого одягу. (Додаток Б)

Підкладкові бавовняні тканини виготовляють в обмеженій кількості, оскільки в швейному виробництві здебільшого застосовують різні види шовкових підкладочних тканин. (Додаток В)

Меблево-декоративні тканини – це різні за волокнистим складом, будовою та художньо-колористичним оформленням тканини, виготовлені простим,

Дрібно візерунчастим, жакардовим та складним переплетенням. Для їх виробництва використовують пряжу одиничну,кручену, гребінну та кардну.

За обробкою ці тканини пістряво ткані , гладко фарбовані ,вибивні. За призначенням їх поділяють на меблеві, драпірувальні,портьєрні, декоративні,тканини для фіранок,скатертин ,простирадл,чохлів. (Додаток Г)

3.Коротка характеристика окремих груп і видів бавовняних тканин.

Розглянемо коротку характеристику асортименту бавовняних тканин, згрупованих за призначенням.

Білизняні тканини.

У цю групу входять три підгрупи: бязі, міткалі і спеціальні тканини. Білизняні тканини виготовляють в основному полотняним переплетенням. Вони володіють високою гігроскопічністю, повітропроникністю, міцністю, стійкістю до прання і прасування. Ступінь їх білизни становить не менше 80%, а білизняних тканин вищої категорії - не менше 82%. Тканини білизняної групи призначені для виготовлення постільної білизни та спецодягу. Бязеві підгрупа об'єднує бязі і полотна, вироблені полотняним переплетенням, вибілені і середньої товщини. Ширина бязей від 62 до 112 см і вище, ширина полотен 125-150 см. Міткалеві підгрупа включає тканини полотняного переплетення з кардна і гребінної пряжі, вибілені або гладкофарбовані . Залежно від оздоблення міткалі мають назви: з м'якою обробкою - муслін, з жорсткою обробкою - міткаль.

Платтяно-сорочкові тканини.

Ці тканини займають перше місце за метражем серед бавовняних тканин. Їх випускають в самому широкому асортименті. Вони поєднують кілька прейскурантних груп: ситцю, бязі, сатину, платтяні і ворсові тканини. Ситець - тканини полотняного переплетення, що виробляються з кардна пряжі середньої товщини; по обробці можуть бути гладкофарбовані , набивні, з обробкою гофре, тисненням, лощінням, жорстким апретом. Ширина їх від 61 до 90 см. Бязі - тканини полотняного переплетення, одержувані з більш товстої пряжі, ніж ситцю; по обробці можуть бути гладкофарбовані, набивні, іноді з тисненням, лощінням, жорстким апретом. Вони мають велику щільність по качку. Ширина - від 62 до 90см. Сатин об'єднують тканини сатинового і атласного переплетення, що виробляються з гребінної і кардної пряжі; по обробці можуть бути гладко фарбовані , рідше вибілені. Вони відрізняються гладкою, блискучою поверхнею. Ширина 60 - 90 см. Деякі сатини піддають мерсеризації, тисненню, лощену.

Платтяні тканини.

Це найбільш численна група тканин, яка включає такі підгрупи: літню, зимову, демісезонний і тканини з штучними нитками.(Додаток Д)

Літня підгрупа об'єднує легкі і тонкі платтяні і сорочкові тканини з малою щільністю. Вони можуть бути набивні, рідше гладкофарбовані і вибілені, полотняного, дрібновізерунчастого переплетення. Виробляють їх з тонкої гребінної і кардної пряжі, шириною від 75 до 132 см.

Демісезонна підгрупа включає тканини більшої щільності і маси, з полотняним, саржевим або дрібновізерунчастим переплетеннями з кардної і гребінної пряжі.

Зимова підгрупа об'єднує бумазею, фланель і байку - вибілені, гладко фарбовані і набивні тканини з кардна апаратної пряжі з начосом. Бумазея - тканина саржевого переплетення, з одностороннім начосом; фланель - саржевого і полотняного переплетення, з двостороннім начосом, більш легка, ніж бумазея; байка нагадує фланель, але товщі її.

Ворсові тканини. Ця група включає вельвет-корд, вельвет-рубчик, полубархат . Їх виготовляють з гребінної і кардної пряжі.

Підкладкові тканини.

Використовуємо метод «мікрофон».

Чим характеризуються підкладкові бавовняні тканини?

Підкладкові бавовняні тканини характеризуються темним кольором і високим вмістом апрету, який робить їх поверхню гладкою, що має важливе практичне значення для підкладки. До них відносяться: коленкор , саржа рукавна, тканина бортівка, тканина кишенькова. Тканина бортова виготовляється полотняним переплетенням з товстої пряжі, гладко фарбовані, з великим вмістом апрету. Тканина кишенькова випускається гладкофарбованою. Отримують її переплетенням «ламана саржа» або полотняним з одиночної пряжі.

Костюмно – пальтові тканини. Ці тканини в прейскуранті об'єднані в одежну групу. Виробляють їх переважно з товстої кардної пряжі, полотняним, саржевим, сатиновим (атласним), дрібно візерунчастим переплетеннями. Можуть бути гладкофарбовані. Вони більш важкі в порівнянні з тканинами, розглянутими вище.

Гладкофарбовані тканини виготовляють з однониткової або крученої кардної пряжі, іноді з гребенної пряжі. Найпоширеніші з них діагональ, Молескін, саржа, полотна плащові та інші. Діагональ - тканина саржевого переплетення, гладко фарбовані, шириною від 62 до 85 см. Саржа плащова виробляється з гребенної крученої пряжі, саржевим переплетенням, з водовідштовхувальним просоченням. Плащові тканини виготовляють з гребенної крученої пряжі полотняним, саржевим,дрібно візерунчастим переплетенням.

Меланжеві і пістрявотканні тканини виготовляють з кардна пряжі в основному саржевим переплетенням. Їх асортимент включає трико, коверкот, діагоналі і джинсові тканини. Тріко випускають з крученої пряжі по основі, саржевим або комбінованим переплетеннями, іноді із застосуванням віскозного волокна. Для трико характерний ткацький малюнок у вигляді клітки, смужки, ялинки. Ширина тканини - 66 - 150 см. Коверкот - тканина діагоналевого переплетення, з крученої пряжі муліне по основі і гладкофарбовані по утку. Ширина 150 см.

Зимові тканини характеризуються більшою щільністю і масою, наявністю одностороннього ворсу. Сукно - найбільш тонка і пухка тканина зимового асортименту, має густий добре запресованих ворс. Ширина 61 - 145см.

Вельвет виготовляють з крученої пряжі по основі і одиночної по утку. Ширина 59 - 70 см.

4.Закріплення нового навчального матеріалу-4 хвилини

Використовуємо метод мікрофон. Учні швидко по черзі висловлюються передаючи уявний мікрофон.

5.Завдання додому-1 хвилина

Вивчити конспект, опрацювати с.124-134 підручника Лазур К.Р. Швейне матеріалознавство .