Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
план - конспект.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
32.65 Кб
Скачать

Міністерство науки і освіти, молоді та спорту України

Глухівський національний педагогічний університет

імені Олександра Довженка

Кафедра теорії та методики

викладання природознавства

План-конспект залікового уроку з біології проведеного у 8-А класі загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 6

студенткою ІV курсу І групи факультету

природничої і фізико-математичної освіти

Глухівського національного педагогічного університету

імені Олександра Довженка

Павлик Мариною Сергіївною

І консультація вчителя ________________________

І консультація методиста_______________________

ІІ консультація вчителя ________________________

ІІ консультація методиста ______________________

План – конспект затверджений___________________

Оцінка за проведення уроку_____________________

Тема: Загальна характеристика класу Плазуни. Спосіб життя і будова тіла плазунів. Системи внутрішніх органів. Розмноження і розвиток.

Мета:

Навчальна: ознайомити учнів із загальною характеристикою класу Плазуни; розкрити особливості зовнішньої і внутрішньої будови, які дозволили їм повністю позбутися залежності від водного середовища, з особливостями розмноження та розвитку і поведінки.

Розвиваюча: розвивати уміння порівнювати будову і життєдіяльність плазунів з раніше вивченими тваринами; уміння спостерігати, аналізувати та робити висновки.

Виховна: виховувати бережливе ставлення тварин, формувати екологічну культуру учнів.

Обладнання:

Основні терміни й поняття: клас Плазуни, або Рептилії, рогові луски, щитки, кільця, автотомія, грудний, тулубово-поперековий, хвостовий відділи хребта, грудна клітка, міжреберні м’язи, тазові нирки, сечоводи, сечовипускальний канал, гортань, бронхи, якобсонів орган, живородіння, жовток, шкарлупна оболонка.

Тип уроку: формування нових знань

План уроку :

I. Організаційний етап

II. Актуалізація опорних знань

III. Мотивація навчальної діяльності

IV. Формування нових знань

V. Узагальнення та систематизація знань

VI. Підведення підсумків уроку

VII. Визначення домашнього завдання

Хід уроку

I. Організаційний етап

1. Привітання

- Добрий день! Сьогодні урок біології проведу у вас я. Мене звати Марина Сергіївна. Перевірте, чи наявні на вашому робочому місці підручники, зошити та ручки.

2. Фіксування відсутніх

- Чергові, назвіть будь ласка відсутніх!

II. Актуалізація опорних знань (бесіда)

Отож, давайте пригадаємо, який клас тварин ми вивчали на попередньому уроці? (Земноводні)

Чому цей клас так називається? (Представники даного класу мешкають як на суші, так і у водному середовищі)

Назвіть представників класу Земноводні. (велетенська саламандра, тритони звичайний, карпатський, альпійський, гребінчастий, саламандра вогняна, жаба ставкова, ропуха зелена, квакша, жаба голіаф, трав’яна і гостро морда жаба,зелені жаби озерна і ставкова, ропухи, часничниця звичайна, кумки червоночеревна і жовточерева, квакша звичайна (деревна жаба))

До якого типу належать ці тварини? (Хордові)

Які основні особливості хордових тварин ви знаєте? (у зародковому стані наявна хорда, яка змінюється на хребет)

III. Мотивація навчальної діяльності

Сьогодні ми вивчимо наступний клас типу Хордові – клас Плазуни.

  1. Чому цей клас має таку назву?(Переміщуються плазуванням)

  2. Яких плазунів ви знаєте?

Ще є такі плазуни, як гекони, варани, оцинки та інші

IV. Формування нових знань (розповідь з елементами бесіди)

1) Повідомлення теми уроку

Сьогодні ми з вами познайомимося з загальною характеристикою класу Плазуни, з особливостями їхньої будови та процесами життєдіяльності. На сьогодні нам відомо близько 8 000 видів плазунів. Представники групи — холоднокровні тварини з розмірами тіла від декількох сантиметрів до 10 м.

Пригадайте які тварини є холоднокровними? (ті, що нездатні підтримувати постійну температуру тіла)

Плазуни в порівнянні із земноводними є наступним етапом пристосування хребетних тварин до життя на суші.

А чи знаєте ви який розділ зоології вивчає плазунів? (Герпетологія).

Давайте звернемося до зошита сторінка 84. Дійсно,ви праві.

Зовнішня будова. Тіло плазунів складається з таких відділів, як голова, шия, тулуб, хвіст, кінцівки.

Покриви тіла. Шкіра звільнилася від функції дихання, тому верхні шари епідермісу (окрім водних м'якотілих черепах) покриті роговими лусками або щитками, пластинками, які перешкоджають випаровуванню води та проникненню мікроорганізмів під шкіру. Шкірні залози у плазунів відсутні, оскільки необхідність в змочуванні шкіри відпала. Випаровування вологи з поверхні тіла зменшилося, оскільки все тіло цих тварин покрите роговими лусками. Давайте виконаємо завдання 2 у зошиті на сторінці 84. Користуючись підручником, малюнком на дошці підпишіть відділи тіла. Дайте відповіді на запитання.

Скелет майже повністю окостенілий. Складається з таких відділів: скелет голови (череп), скелет тулуба (хребет), скелет кінцівок та їх поясів. Звернемося до зошиту завдання 3 підпишіть відділи скелету, користуючись підручником, малюнком на дошці.

Череп практично повністю костеніє. Він складається з невеликої кількості кісток, що полегшує його вагу. Які особливості будови черепу земноводних?(Череп сплющений, широкий, з великими очними ямками, зберігає велику кількість хрящових структур)

Початково, так само як у вимерлих земноводних, череп плазунів мав вид суцільного кісткового утворення з численних покривних кісток. Залишалися тільки отвори для очей, ніздрів і тім'яного органу. Такий тип черепа з невеликими змінами зберігся у сучасних черепах.

Хребет складається з п'яти відділів: шийного, грудного, поперекового, крижового та хвостового (тулубовий відділ хребта розділяється у плазунів вже на два відділи: грудний і поперековий). Загальна кількість хребців різна у різних видів (50—80, у змій зростає до 140—435). Подовжується шийний відділ (від 7 до 10 хребців), і змінюється будова двох перших шийних хребців. Перший з них набуває форми кільця, а другою забезпечений зубоподібним відростком, що входить в кільце.

Пригадайте як рухає головою жаба? (у вертикальній площині).

Завдяки такій особливості будови шийного відділу голова набуває здатності не тільки рухатися у вертикальній площині щодо першого шийного хребця, але і повертатися.

Кінцівки (як і у всіх наземних хребетних) п'ятипалого типу (у деяких групах спостерігається редукція пальців або всієї кінцівки).

Назвіть кістки поясу передніх кінцівок земноводних.(грудина, ключиця, воронячі кістки, лопатки)

Назвіть кістки поясу задніх кінцівок земноводних.(тазові кістки)

Пояс передніх та задніх кінцівок плазунів мають аналогічну будову. План будови вільних кінцівок у плазунів подібний до земноводних. Подовження кінцівок, зменшення їх площі опори і зміна положення окремих частин по відношенню до тіла і один до одного сприяли переходу від повзання до ходіння та бігу.

Крім того, у плазунів з’являються ребра, які зростаються з грудиною, що значно укріплює пояс передніх кінцівок. Тазовий пояс плазунів у порівнянні з таким у земноводних також більше укріплений, оскільки зростається не з одним, а з двома крижовими хребцями. Тазовий пояс складається з трьох пар зрослих кісток (клубової, сідничної та лобкової).

М'язова система плазунів представлена жувальною, шийною мускулатурою, мускулатурою черевного пресу, а також мускулатурою згиначів та розгиначів. Присутні міжреберні м'язи, що грають важливу роль при акті дихання. Підшкірна мускулатура дозволяє змінювати положення рогових лусок.

Травна система

Зуби не диферененційовані. У змій з'являються отруйні зуби, що мають борозни або канали для відтоку отрути з отруйної залози. Язик і його мускулатура розвинені добре. З ротової порожнини їжа потрапляє в стравохід, потім до шлунка й у відносно довгий кишечник, який відкривається в клоаку. Печінка та підшлункова залоза розвинені добре.

Видільна система

Пригадайте, які нирки у земноводних. (тулубні)

Видільна система ящірки представлена невеликими бобоподібними нирками, які за місцем їх розташування називають тазовими нирками. Від них відходять сечоводи, які відкриваються в сечовий міхур, звідки сеча сечовипускальним каналом через клоаку виводиться з організму.

Дихальна система

Розглянемо мал. 104 у підручнику. Прудка ящірка дихає лише легенями. Повітря надходить до легенів внаслідок звуження-розширення грудної клітки міжреберними м’язами.

Пригадайте як дихає жаба?(опускається дно ротоглоткової порожнини, в ній створюється розріджений простір, і повітря надходить крізь відкриті ніздрі. Далі ніздрі закриваються спеціальними клапанами, і дно порожнини піднімається, проштовхуючи повітря в легені.)

Органи дихання ящірки представлені гортанню і трахеєю, яка розгалужується на дві гілки бронхів, а також легенями. Будова легенів складніша, ніж в амфібій: вони поділяються на внутрішні комірки.

Кровоносна система рептилій.

Знову звернемося до мал. 104. Серце ящірки трикамерне і складається з двох передсердь і одного шлуночка з неповною перегородкою. У рептилій артеріальна і венозна кров змішуються. Недосконалість кровоносної системи і уповільнений обмін речовин перешкоджають підтримці сталої високої температури тіла рептилій.

Виконайте завдання 4 на сторінці 85 у зошиті.

Нервова система плазунів принципово не відрізняється від нервової системи амфібій.

Які відділи нервової системи є у земноводних? (центральна і периферійна) Розглянемо на малюнку будову центрального відділу нервової системи. (Учень порівнює будову)

Органи чуття плазунів досконаліші, ніж органи чуття амфібій. Їхні очі мають м’язи, які переміщують кришталик і змінюють його форму, сприяючи створенню чіткого зображення об’єкта. Крім того, ящірки здатні вільно водити очима на всі боки, не повертаючи голови.

Плазуни мають особливий орган смаку. Донедавна вважали, що змія обмацує язиком навколишні предмети так, як це робить людина пальцями, а тому її язик визнали органом дотику. Проте, як з’ясувалося, змія язиком неначе злизує найдрібніші порошинки або крапельки і переносить їх на якобсонів орган — специфічний орган чуття плазунів, що визначає смак. Змія куштує все, що її оточує, навіть повітря,— а раптом трапиться щось їстівне!

Статева система

Статеві органи самок рептилій пристосовані до продукування й відкладання незначної кількості великих яєць. Парні статеві органи самців — сім’яники, всередині яких відбувається визрівання сперматозоїдів, містяться в порожнині тіла.

Пригадай, який спосіб розмноження називається партеногенезом.(дозрівання й розвиток яєць — без запліднення)

Розмноження і розвиток

Розмноження плазунів відбувається на суходолі. Запліднення в них внутрішнє. Плазуни відтворюють потомство трьома способами:

— яйцеродінням, тобто самка відкладає яйця;

— яйцеживородінням, коли зародок розвивається в яйці у статевих шляхах організму матері, живиться поживними речовинами яйця, з якого вилуплюється невдовзі після його відкладання.

— живородінням, за якого зародок розвивається в материнському організмі й одержує з нього поживні речовини. За такого способу відтворення самка народжує малят. Цей тип розмноження притаманний лише деяким морським зміям.

Від температури інкубації яєць рептилій залежить стать потомства, яке з’явиться на світ. У крокодилів і черепах при температурі інкубації, вищій від +30 С, народжуються лише самки, а якщо температура нижча від цього показника,— лише самці.

У травні-червні самка прудкої ящірки відкладає в неглибоку ямку або нірку від 6 до 16 великих яєць, що містять запас поживних речовин — жовток. Він необхідний, аби зародок мав змогу розвиватися протягом тривалого часу і з’явитися на світ у вигляді маленької ящірки. Яйця ящірки завжди вкриті м’якою шкірястою шкаралупною оболонкою (оболонка яєць черепах і крокодилів тверда). Шкаралупна оболонка запобігає пошкодженню і висиханню яйця. Проте в надто сухому середовищі яйця можуть висохнути, тому необхідною умовою нормального розвитку зародка є достатня вологість.

Розвиток зародків у яйцях триває протягом двох місяців. Наприкінці літа з них з’являються молоді ящірки завдовжки 4—5 см, які одразу розпочинають самостійне життя, живлячись найдрібнішими комахами. У жовтні молодняк ховається на зимівлю. Ящірка росте протягом усього життя, її довжина може становити близько 25 сантиметрів. На другому-третьому році життя, маючи довжину до 10 см, вона стає статевозрілою.

Тривалість життя плазунів найбільша серед усіх хребетних тварин. Ящірки живуть до 20 років, змії — до 60, а крокодили і черепахи можуть дожити і до 100. Найдовше живе слонова черепаха — понад 150 років.