Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
план-конспект 16.01.12..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
155.65 Кб
Скачать

Координаційний центр Євроклубів «Pu-Re»

Кролевецький районний Будинок дітей та юнацтва

16.01.12., Понеділок.

План-конспект заняття

«Мистецтво публічного виступу»

Підтема: Впевненість в собі під час публічного виступу

обумовлена якісною підготовкою.

(За мотивами творів Дейла Карнегі (США).

Повторимо: той, хто знайомий з курсом «Інтуїція» бізнес-тренера Костянтина Бордуноса, пам’ятає два яскравих приклади зі світу тварин. Перший: від рисі по глибокому снігу тікає заєць. В якійсь момент рись зупиняється. Чому?

Двоє левів в спекотний день охороняють здобич від зграї гієн. Спека посилюється і леви йдуть, немов би говорячи: «Свою долю ми вже з’їли…». Чому так відбувається? Тому, що енергія невідповідна енергії, яку хижак отримає за здобуття добичі. Агресивність дає результат, який з часом потребує макіяжу.

Це прямо стосується методики навчання вмінню публічно виступати (бути оратором). Методика Дейла Карнегі універсальна, тобто – вона може бути освоєна людиною не залежно від рівня знань, місця та часу проживання. Сьогодні, в час революційного розвитку інформаційних технологій, вміння публічно виступати не втрачають свого значення як складова комплексу успішної особистості. Без такого вміння успіху не досягнути в житті! Не вірите? Спробуйте! Будемо робити це разом! Так ефективніше.

Дейл Карнегі на своїх курсах ораторського мистецтва (починаючи з 1912 року до початку 50-х років ХХ століття) навчив правилам публічного виступу понад півмільйона осіб.

Чи можна собі уявити шість тисяч публічних виступів на рік? А як щодо того, аби проаналізувати їх? Але ж виступи бувають коротенькі, такі, які під силу й вам, якщо ви того забажаєте. Потрібно лише трішки підготуватись і протягом 180 секунд впевнено проголосити тему виступу.

Головний висновок, який зробив Дейл Карнегі – публічний виступ лише тоді успішний, коли він якісно підготовлений. Потрібно чітко уявляти перед тим як вийти на публіку: про що і як ви будете говорити. Насправді нас притягує оратор, який вражає своєю відданістю темі, про яку говорить! Він – просто актор! Більше того – він віртуоз!

Авраам Лінкольн (1809 – 1865), будучи президентом США, сказав: «Сподіваюсь, що я ніколи не буду на стільки старим, щоб виступати без сором’язливості тоді, коли мені нічого сказати.»

Досконале кохання перемагає страх. Перефразовуючи цю фразу можна сказати: «Досконала підготовка до виступу перемагає страх перед аудиторією!»

Практика. Приклади помилок. Якщо ви отримали завдання підготуватись до публічного виступу (від 3-х хвилин на довільну тему), то не сподівайтесь на успіх лише на тій підставі, що ви взяли якийсь журнал та прочитали цікаву (на вашу думку) статтю. Щось подібне сталось з одним банкіром, який відвідував курси Д.К. Тема статті в журналі, який він купив за 30 хвилин до заняття «У вас всього десять років аби досягти успіху».

Зрозуміло, що банкір намагався передати зміст статті, але й тільки, оскільки не «жив» темою. В його виступі було дуже багато журналу, в якому надрукували вище згадану статтю, та дуже мало власне його, містера Джексона (умовно).

Висновок: прочитана стаття могла стати лише відправним пунктом виступу банкіра. Не більше. А решта 95% - досвід власного шляху до успіху, його думки та ідеї з цього приводу.

Аналізуйте, дискутуйте, не погоджуйтесь, відстоюйте власну позицію!

Щось подібне трапилось на заняттях в Вашингтоні, коли містер Фліннан (умовно) спробував розповісти про столицю США, опираючись на путівник та статтю в ньому. Його промова виглядала незв’язною та нудною. Вона не надихала слухачів…

А через тиждень Фліннан знову виступав, але базуючись на власному досвіді, який він отримав як людина, у якої вкрали авто. Його просто обурила поліція! Він вказував на те, що у поліцейських вистачає часу на те, щоб штрафувати за незначні порушення правил дорожнього руху і не вистачає сил для того, аби знайти крадіїв! Він просто кипів від емоцій! Ото був виступ! В кінці містер Ф. зробив власні (не нав’язані будь-ким) висновки та провів аналіз перспективи пошуку та взаємодії з поліцією. Такий виступ не міг залишитись не поміченим аудиторією.