Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26-42 волошин.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
645.89 Кб
Скачать

38.Контроль зручності програмного забезпечення

Найбільш широко для контролю зручності використання ПЗ застосовуються різні види інспектування.

Евристичне інспектування [7] організується як систематична оцінка різних елементів і аспектів інтерфейсу з точки зору певних евристик. В якості таких евристик можна використовувати зазначені вище правила і принципи побудови зручних у використанні інтерфейсів, або будь-яку іншу досить повну систему евристик, що приводяться в інструкціях по зручності використання ПЗ.

У рамках одного сеансу інспектування оцінка інтерфейсу проводиться кількома спеціалістами, які мають досвід у діяльності такого роду. Число оцінювачів варіюється від 3 до 5. Їх результати об'єднуються в загальну картину. У процесі інспектування розробники повинні відповідати на питання, що стосуються різних аспектів як предметної області, так і роботи перевіряється.

Оцінка проводиться в два етапи. На першому досліджується архітектура інтерфейсу в цілому, на другому - окремі контексти взаємодії і елементи інтерфейсу. В цілому оцінка займає 1-3 години, після чого проводиться аналіз отриманих результатів, під час якого оцінювачі описують виявлені ними проблеми та пропонують способи їх усунення.

При інших видах інспектування можуть використовуватися різні ролі в групі оцінювачів (оцінювачі, ведучий, літописець, користувачі, розробники, експерти в предметної області), різні шкали серйозності виявлених дефектів (не більше 3-4 рівнів).

Як метрик зручності використання застосовуються, наприклад, такі показники (вибрані одні з найпростіших і застосовні в рамках описаного вище проектування, орієнтованого на зручність використання).

• Сутнісна ефективність показує ступінь наближення продуктивності користувачів при роботі з даним інтерфейсом до деякої ідеальної. Визначається вона як процентне відношення кількості дій, виконуваних користувачем в ідеалі - в рамках сутнісного варіанту використання, - до кількості дій користувача у відповідному сценарії роботи з даними ПЗ.

• Кількість дій користувача сутнісному варіанті використання

• Кількість дій користувача у відповідному реальному сценарії

Як елементарних дій користувача враховуються концептуально цілісні одиниці взаємодії, такі як:

o Введення даних в одне поле разом з натисканням перекладу рядка або табуляції.

o Вибір поля, об'єкта чи групи об'єктів (подвійним або звичайним) клацанням миші або за допомогою клавіатури.

o Перехід від миші до клавіатури або назад.

o Виконання дії (подвійним або звичайним) клацанням миші на якомусь об'єкті, за допомогою меню або клавіатуру.

o Перетягування об'єкта.

Сутнісна ефективність Інтерфейсу, призначеного для вирішення багатьох завдань, визначається як сума творів сутнісних ефективностей виконання окремих завдань на частоти їх виконання:

EE = pi * EEi

• Узгодженість завдань показує відповідність між частотами виконання завдань і швидкістю їх виконання в даному інтерфейсі. Обчислюється вона в такий спосіб:

o Завдання розташовуються в порядку убування частоти їх виникнення на практиці.

o Оцінюється кількість дій користувача, необхідне для виконання кожного завдання.

o Обчислюється індекс узгодженості: для кожної пари завдань, якщо порядок в цій парі, відповідно до трудомісткістю їх виконання, збігається з їх порядком за частотою використання, до індексу додається 1, інакше - з індексу віднімається 1.

o Підсумкова узгодженість завдань оцінюється як процентне відношення індексу узгодженості до загальної кількості різних пар завдань, тобто до n (n-1) / 2, де n - число різних завдань.

Значення цієї метрики коливається від -100% (повна неузгодженість) через 0% (відсутність кореляції) до 100% (повна узгодженість).

Для контролю ефективності роботи користувача з даним інтерфейсом часто використовується метод кількісної оцінки, заснований на виділенні цілей користувача, операторів, методів і правил їх вибору, як назва якого використовується абревіатура GOMS (Goals, Operators, Methods, and Selection Rules) [8,9 ].

Цей метод можна застосовувати для оцінки ефективності роботи тільки досить досвідчених користувачів і не враховує виникають по ходу роботи помилок. Крім того, він спирається на оцінки часу реакції системи, які дуже складно отримати для деяких видів ПО, наприклад, Web-додатків.

Заснований GOMS на правилах розбиття завдань на окремі дії користувача і на таблиці заздалегідь визначених длительностей виконання цих дій. В якості таких дій розглядаються такі:

• Натиснення на будь-яку клавішу на клавіатурі, оцінюється в 0,28 с.

• Натиснення на кнопку миші, оцінюється в 0,1 с.

• Переміщення покажчика миші, оцінюється в 1,1 с.

• Перехід від використання клавіатури до миші або назад, оцінюється в 0.4 с.

• Вибір чергового дії, оцінюється в 1,2 с.

Зазвичай вважається, що вибір відбувається при кожному переході фокусу дій користувача від одного елемента інтерфейсу до іншого.

• Час реакції системи оцінюється, залежно від наявних даних, як мінімум в 0,1 с.

Час реакції системи при виборі пункту меню або елемента списку зазвичай не враховується, але враховується час відкриття вікон.

Крім перерахованих оціночних методів використовується і тестування зручності використання, але, у порівнянні з ними, воно може застосовуватися тільки на пізніх етапах розробки і, виявляючи окремі проблеми, не дає вказівок на можливі виправлення або більш важливі недоліки проекту в цілому.

Тестування проводиться зазвичай в окремому приміщенні, в якому користувач може цілком зосередитися на роботі з програмою. Крім того, всі дії користувача, відповідні реакції системи і реакції користувача на те, що він бачить, протоколюються. Для цього зручно використовувати зйомку на відеокамеру зі спини користувача, так, щоб було видно його дії і відбувається на екрані. Для фіксації реакцій користувача можна встановити дзеркало, за допомогою якого та ж камера може знімати вираз його обличчя. Це допомагає користувачеві згодом пояснити, чим саме були викликані його труднощі в даному місці. Крім того, для протоколювання подій, які відеокамера може і не зафіксувати, необхідна присутність спостерігачів-людей, які, однак, ніяк не повинні впливати на дії користувача (навіть похмиківаніем, зітханнями або човганням на стільці, що користувач може витлумачити, часто обгрунтовано, як якісь натяки на "неправильність" його дій, або навпаки, схвалення).

Користувач, що бере участь у тестуванні, повинен відчувати себе розкуто і розуміти, що проведене захід ніяк не пов'язано з оцінкою його професіоналізму, знань чи навичок. Це необхідно пояснювати, оскільки більшість людей в такій ситуації так чи інакше пов'язують свої дії з їх можливою оцінкою оточуючими, що шкодить адекватності тестування.

Про зручність використання можна говорити ще дуже довго, наприклад, розповісти про проектування та застосування окремих елементів інтерфейсу, а також про особливості проектування інтерфейсу різних видів ПЗ. Через обмеженість обсягу лекції ми зупинимося тут, а читачам, що цікавляться цими питаннями, рекомендуємо звернутися до спеціальної літератури по зручності використання ПЗ [3,4,7,10,11,12,13].

Мова UML

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]