Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
205.82 Кб
Скачать

Розділ 2. Емпіричне дослідження гендерних розбіжностей прояву негативних психічних станів студентської молоді

2.1. Опис використаних методик для дослідження гендерних відмінностей.

Серед поставлених нами завдань були наступні:

  • Визначити статеву ідентичність досліджених у вибірці.

  • Дослідити рівені прояву таких негативних емоційних станів як: тривожність, депресивність і агресивність.

  • Виявити чи є взаємозв’язок між гендерною принадлежністю і вищезазначиними негативними емоційними станами.

● Для визначення статевої індифікації реципієнтів у виборці, нами було використано «Мінісотський багато профільний особистісний опитувальник ММРІ». Який був запропонований американськими психологоми Дж. Мак-Кінлі та С. Хатуейом в 1940-50 рр. Адаптація цієї методики на російську мову, була проведена в СРСР в 60-х роках в інституті ім. Бєхтерева, Ф.Б. Березинім та М.П. Мірошниковим. Опитувальник складається з 566-и тверджень, які в свою чергу поділяються на 10 шкал, але нами було використано лише 5-ту шкалу (яка містить у собі 60 тверджень), яка призначена для визначення вираженісті чоловічих чи жіночих рис характеру (дивись у додатку А) [8,с.132].

Наступним поставленим нами завданням було дослідити рівні прояву негативних психічних станів, а саме тривожності, депресивності та агресивності.

● Для дослідження рівня тривожності у виборці нами було використано методику вимірювання рівня тривожності Тейлора (адаптація Т.А.Немчинова).

Методика призначена для вимірювання проявів тривожності, була опублікована Дж. Тейлором в 1953 р.

Розглянута нами шкала складається з 50 тверджень, на які обстежуваний повинен відповісти «так» чи «ні». Твердження відбиралися з набору тверджень Міннесотського багатоаспектного особистісного опитувальника (MMPI). Вибір пунктів для тесту. здійснювався на основі аналізу їх здатності розрізняти особи з «хронічними реакціями тривоги». Тестування триває від 15 до 30 хвилин.

Нами було використано більш відомий варіанти методики в адаптації Т.А. Немчинова, який адаптував методику в 1975 р. Опитувальник використовуються при індивідуальному і груповому обстеженні, здатний вирішувати як теоретичні, так і практичні завдання і може бути додатково включений в батарею інших тестів (дивись додаток Г).

● Для визначеня рівня депресивності нами було викорастена методика диференціальної діагностики депресивних станів В. Зунг (дивись додаток Д).

Тест адаптований у відділенні наркології НДІ ім. Бехтерева - Т. І. Балашової. Заснований на опитувальнику В. Зунга (The Zung self-rating depression scale). Шкала Зунга для самооцінки депресії була опублікована в 1965 р. у Великобританії.

Опитувальник розроблений для диференційної діагностики депресивних стані і станів близьких до депресії. Повне тестування з обробкою займає 20-30 хв. Випробуваний відзначає відповіді на бланку.

Оптувальник містить в собі 20 тверджень, на які піддослідний має обрати одну із заготовлених відповідей, яка дорівнює певному балу. При підрахунках отриманні бали додаються, і в залежності від їх набраної кількості визначається рівень депресії.

- Якщо рівень депресії (РД) не більше 50 балів, то діагностується стан без депресії, тобто,особи які діагностуються не мають у момент досліду зниженого настрою.

- Якщо РД більше 50 балів і менше 59, то робиться висновок про легку депресію ситуативного чи невротичного генезу; незначне, але чітко виражене зниження настрою.

-При показнику РД від 60 до 69 балів стан визначається як субдепрессивний стан або маскована депресія; значне зниження настрою.

- При РД більш ніж 70 балів діагностується як справжній депресивний стан; глибоке зниження настрою.

● Для того, щоб визначити рівень агрессивності досліджених у виборці, нами було викорастано методику діагностики агресивності А.Ассінгера (дивись додаток Е).

Методика А. Ассінгера дозволяє діагностувати агресивність особистості стосовно оточуючих.

Обробка даних відбувається шляхом додавання балів відповідей.

Інтерпретація отриманих результатів відповідає наступним категоріям:

-35 і менше балів - людина надмірно миролюбна, що зумовлено недостатньою впевненістю у власних силах і можливостях.

- 36-44 бали - особистість помірно агресивна, але це не заважає успішній діяльності у соціальному житті.

- 45 і більше балів - людина буває неврівноваженою і надмірно жорсткою по відношенню до інших людей.

- Якщо по семи і більше питаннях набрано по три бали і менше, то вибухи агресивності носять скоріше руйнівний, ніж конструктивний характер. особистість схильна до непродуманих вчинків і запеклим дискусіям. - Якщо ж по семи і більше питанням отримано по одному балу і менш, то це свідчить про надмірну замкнутість. Це не означає, що людині не притаманні спалахи агресивності,просто вони пригнічуються аж надто ретельно.

Отже, з вищенаведеної інформації можна зробити висновок, що обрані нами методики повністю відповідають поставленим нами завданням, та визначають саме ті параметри, які нам потрібно отримати в нашому дослідженні.