Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВО.Задачи.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
139.26 Кб
Скачать

1 Зимарин возвращался домой ночью. В это время к нему подошли Кизлов и Димов, раньше осужденные за злостное хулиганство, и попросили закурить. Когда Зимарин отказался дать им сигарет, Кизлов неожиданно нанес ему удар ножом в грудь, от чего Зимарин сразу же умер.

Ответственность Кизлова и Димова.

В этой задаче тип правоотношений регулируется нормами Уголовного кодекса Украины. Так соответственно УКУ статье 115 п.2 Кизлов наказывается лишением свободы на срок от 10 до 15 лет за умышленное убийство гр. Зимарина из хулиганских мотивов. Его соучастник не подлежит уголовной ответственности за действие, содеянное Кизловым, так как оно не охватывалось умыслом Димова, согласно УКУ ст. 29 п. 5.

2

Слюсар Іванов В. прийшов на роботу у нетверезому стані.Директор заводу негайно усунув слюсаря від роботи, а наступного дня слюсар Іванов був звільнений з роботи.

1.Чи може бути прихід на роботу у нетверезому стані підставою для звільнення з роботи?

2.Які юридичні дії потрібно здійснити для доказу нетверезого стану слюсаря Іванова В.?

Рішення.

1.За значенням задачі тип суспільних відносин носить характер трудових і регулюється нормами трудового права.

Згідно ст. 40КЗпП «Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу» трудовий договір укладений на невизначений строк може бути розірваний власником або уповноваженим ним органом за появу на роботі у нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння (пункт7).

2.Щоб юридично довести нетверезий стан слюсаря Іванова В. необхідно звернутися в наркодиспансер, де у робочого візьмуть кров або протестують. Також тестування можна провести в медпункті підприємства, якщо воно обладнане відповідним обладнанням або у крайньому випадку викликати швидку допомогу, щоб провести тест на алкоголь в крові.

3

Мати подарувала своїй дочці золоті прикраси, які дісталися їй свого часу від бабусі. Договір дарування у нотаріусі вона не оформила, навіть думки такої у неї на було. У дочки з чоловіком розпочався шлюборозлучний процес. Чоловік дочки претендує на частину фамільних коштовностей, мотивуючи це відсутністю дарчої, а також тим, що мовляв її надбано за час їхнього спільного сімейного життя. Дайте відповідь, чи обґрунтуйте претензії чоловіка на частину золотих прикрас.

Рішення

За значенням задачі тип суспільних відносин носить характер цивільних і регулюється нормами цивільного права.

Згідно ст.57 Сімейного кодексу України «Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка» особистою приватною власністю дружини, чоловіка є : майно набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування. Згідно цієї ж статті особистою приватною власністю дружини, чоловіка є речі індивідуального користування, в т.ч. коштовності, навіть тоді,коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя.

Тому претензії чоловіка на частину золотих прикрас є не обґрунтовані.

4 15-річний Нестеров і 13-річний Губенко під час літніх канікул розвели перед будинком Остапчука вогнище,від якого загорілися паркан і господарські споруди.До при’їзду пожежників вони були знищені полум’ям.За договором майнового страхування страхова компанія «Меркурій» відшкодувала потерпілому вартість знищеного майна в розмірі 2 тис.грн. і звернулись в суд позовом до батьків Несторова і Губенка.Районний суд поклав відповідальність на батьків неповнолітніх солідарно.Зважаючи на матеріальне становище відповідачів суд зменшив розмір відшкодування і стягнув з кожного на користь «Меркурія» по 100грн.Чи вірне рішення виніс суд?

В этой задаче тип общественных отношений носит имущественный характер и регулируется нормами Гражданского права.Раййонный суд ,положив ответственность на родителей Нестерова и Губенка солидарно взыскавши с каждого в пользу «Меркурия» по 100грн. вынес правильное решение.Согласно статье 540 Гражданского Кодекса Укр.про исполнение обязательства ,в кот.участвуют несколько кредиторов или несколько должников.

Задача №5

Решение

Зазначений тип суспільних відносин носить характер трудових і регулюється нормами трудового права. Так, згідно з КЗпП (ст.47) можна зробити висновок, що діяння адміністрації не правомірні, так як керівництво чи вповноважений ним орган зобов’язано в день звілбнення видати робітнику належним чином оформлену трудову книжку, так як згідно ст. 48 КЗпП трудова книжка являється головним документом про трудову діяльність робітника й заводиться в усіх організаціях строком 5 днів на кожного робітника.

№6

Студент К., якому виповнилося 17 років на отриману стипендію придбав у магазині велосипед, який потім обміняв у П. на мисливську собаку.Батька К. дізнавшись про обмін, вимагав у П. повернення велосипеда. Коли останній відмовився, батько К. звернувся до суду з позовом до П. щодо визнання договору міни недійсним. Одночасно батько К. просив суд надати йому право отримувати стипендію сина та розпоряджатись нею, оскільки син витрачає її не на придбання книг та навчальних посібників, а на купівлю непотрібних речей. У вимогах батьку К. відмовлено.

1.Нормами якої галузі права регулюються вказані відносини?

2.Чи є підстави до оскарження рішення суду?