Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВО.Задачи.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
139.26 Кб
Скачать

Решение

Тип сусп.відносин-трудовий і регулюється нормами трудового права.

Відповідно до КЗпП якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, власник або уповноважений ним орган не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

Можна зробити висновок, що дії адміністріції не правомірні, і Доброщук Має право бути поновленим на роботу.

16 Уночі Іванов і Павлов в одному з вагонів електропоїзда знайшли самотнього пасажира Петренко і,загрожуючи ножами,вимагали віддати грощі та годинник.Петренко вчинив опір.Тоді Іванов і Павлов нанесли йому кілька ножових поранень у груди і шию і,забравши грощі і годинник,сховалися.Від ушкоджень потерпілий помер наступного дня в лікарні.Відповідальність Іванова і Павлова.

В этой задаче тип общественных отношений носит криминал.характер и регулируется нормами кримінального права.Согласно статье 121 ККУ про умышленное тяжёлое телесное повреждение Иванов и Павлов несут наказание в виде лишения свободы на срок от 7 до 10 лет.

17 Андрієнко М.П. працював на заводі.Наказом №150 від 10 лютого 1997 року він був звільнений за відсутність на роботі більше 3годин протягом робочого дня без поважних причин,згідно з нормами Кзпп Укр..Звільнення Андрієнко М.П.вважає незаконним.Він проживав за межами міста,на роботу добирався на власній автомашині.9лютого 1997 року через сильну ожеледицю на дорогах Андрієнко став учасником ДТП,внаслідок чого запізнився на роботу на 3 год15хв,а попередити про запізнення адміністрацію заводу не було можливості.Таким чином,Андрієнко не був на роботі з поважних причин.З 10 лютого він не працює.Чи може Андрієнко бути поновлений на роботі?Що для цього він повинен зробити?

В этой задаче тип общественных отношений носит трудовой характер и регулируется нормами трудового права.В соответствии с КЗо Т(ст..40) Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.В соответствии с данной статьёй работодатель может уволить работника за отсутствии на раб.месте больше 3часов на протяжении раб.дня без уваж.причин.Так как у Андриенка М.П. была уваж.причина про что свидетельствует справка с ГАИ,про которую он не мог сообщить вовремя администрации ,по-этому увольнение Андриенка является незаконным.И он должен быть восстановлен на своё раб.место.За защитой своих нарушенных прав Андриенко может обратиться в Комиссию по трудовым спорам и в суд.

18 Макаренко Л.О.працював бухгалтером фінансове-планового відділу ВО»Електропобутприлад»з 1979р.Наказом №95 від 10червня 1996р.вона була звільнена за п.1ст.40 КЗпП Укр..у зв’язку із скороченням штату.Звільнення Макаренко вважає незаконним,оскільки у неї на утриманні троє неповнолітніх дітей,і тому вона має переважне право на залишеня на роботі.

1.Чи має Макаренко переважне право на залишення на роботі?2.Що має робити вона у разі неможливості залишитися на попередній роботі?3.Чи захищає трудове законодавство Укр..Макаренко,звільнену у зв’язку із скороченням штату?

В этой задаче тип общественных отношений носит трудовой характер и регулируется нормами трудового права.1.Да,согласно статье 42 КЗоТ о преобладающем праве на сохранение раб.места в святи с содержанием 3неполнолетних детей 2.В случаи невозможности остаться на предыдущей работе Макаренко Л.О. может обратиться в комисию по трудовым спорам или в суд.3.Да,трудовое законодавство Укр.. защищает Макаренко обязуясь выплатить ей выходное пособие в раз мере не менше среднемесячной зар.платы согласно статье 44 КЗоТ.

19 Поулян у відношенні якого була порушена кримінальна справа за ухиляння від сплати податків,прийшов у кабінет слідчого Назарова і запропонував йому хабар у розмірі 300у.е.за припинення справи у зв’язку з «відсутністю складу злочину».Назаров ужив заходів до затримки Поуляна і доповів про те,що трапилося,прокурору.На якій стадії перерване здійснення злочину?Відповідальність Поуляна.

В этой задаче тип общественных отношений носит криминально-правовой характер и регулируется нормами криминального права.В соответствии с Криминальным Кодексом Укр.осуществление преступления было прервано на стадии покушения на преступление согласно п.2.ст.15.И согласно статье 16 ККУ про криминальную ответственность Поуляну может бать назначено наказание за статьей 369 ККУпро дачу взятки.

20 Кравченко – заступник завідувача фінансового відділу районної державної адміністрації – був звільнений за появу на роботі у нетверезому стані за пунктом статті 40 КЗпП України. Кравченко звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі, посилаючись на те, що в нетверезому стані він находився після закінчення робочого дня.

1. Який порядок звільнення з роботи державних службовців і який порядок накладання стягнень по КЗпП України і Закону України «Про державну службу»?

2. Яке рішення повинен винести суд?

У цій задачі правовідносини регулюються нормами Трудового права.

1. а) Згідно до Закону України «Про державну службу» крім загальних підстав, передбачених статтею 40 Кодексом законів про працю України (…), державна служба припиняється у разі:

1) порушення умов реалізації права на державну службу;

2) недотримання пов'язаних із проходженням державної служби вимог, передбачених статтею 16 цього Закону;

3) досягнення державним службовцем граничного віку проходження державної служби;

4) відставки державних службовців, які займають посади першої або другої категорії;

5) виявлення або виникнення обставин, що перешкоджають перебуванню державного службовця на державній службі;

6) відмови державного службовця від прийняття або порушення Присяги, передбаченої статтею 17 цього Закону;

7) неподання або подання державним службовцем неправдивих відомостей щодо його доходів, передбачених статтею 13 цього Закону.

б) Згідно до статті 14 Закону України «Про державну службу» дисциплінарні стягнення застосовуються до державного службовця за невиконання чи неналежне виконання службових обов'язків, перевищення своїх повноважень, порушення обмежень, пов'язаних з проходженням державної служби, а також за вчинок, який порочить його як державного службовця або дискредитує державний орган, в якому він працює.

До службовців, крім дисциплінарних стягнень, передбачених чинним законодавством про працю України, можуть застосовуватися такі заходи дисциплінарного впливу:

- попередження про неповну службову відповідність;

- затримка до одного року у присвоєнні чергового рангу або у

призначенні на вищу посаду.

2. Поява на роботі у нетверезому стані після закінчення робочого дня непередбачено статтею 40 КЗпП України, за якою був звільнений гр. Кравченко. Тому, якщо він доведе, що він був у нетверезому стані на справді після робочого дня, то його звільнення буде незаконним, що передбачає негайного поновлення на робочому місці.

Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках:

1) змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників;

2) виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи, а так само в разі скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов’язків вимагає доступу до державної таємниці;

3) систематичного невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення;

4) прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин;

5) нез’явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності і родах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

6) поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

7) появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;

8) вчинення за місцем роботи розкрадання (в тому числі дрібного) майна власника, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу.

21Провідний спеціаліст Бородько був звільнений з роботи 15 серпня 1999 року за пунктом 3 ст.40 КЗпП України за систематичне невиконання обов’язків, покладених на нього трудовим договором. Про розгляд позову, про поновлення на роботі в суді з’ясувалося, що за час роботи в установі він дійсно порушував трудову дисципліну, за що адміністрація оголосила йому догану в жовтні 1997 року, а 25 липня 1998 року він був попереджений за неповну службову відповідальність,а 30 червня Бородько спізнився на роботу, за що і був звільнений .

Які дисциплінарні стягнення згідно з КЗпП України правомочна застосовувати адміністрація?