Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВО.Задачи.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
139.26 Кб
Скачать

Рішення.

Зазначений у задачі тип суспільних відносин носить характер трудових і регулюється нормами трудового права.Так, згідно з ст.147 КЗпП за порушення трудової дисципліни до робітника може бути притінено тільки один з таких заходів стягнення: 1)догана; 2)звільнення.

22 В правилах внутрішнього трудового розпорядку установи за погодженням адміністрації з профспілковим комітетом був включений пункт про можливість адміністрації звільняти з роботи службовців за перше,але грубе порушення трудової дисципліни.Так,в пункті 20 Правил передбачалось,що за непред"явлений в строк квартальний звіт службовець звільнявся з роботи.Чи законне таке доповнення цих правил?

В этой задаче тип общественных отношений носит трудовой характер и регулируется нормами трудового права.В соответствии с КЗоТ статьи 40 п.3 про систематическое нарушение дополнение Правил внутреннего распорядка учреждения является незаконным,а ссылаясь на статью 41 п.1 про одноразовое грубое нарушение главного бухгалтера,то такое дополнение является законным.

23 Водій службової автомашини районної державної адміністрації Смолій працював на автомашині 9 годин поспіль,після чого йому було наказано працювати ще три години.Смолій відмовився виконати це розпорядження,посилаючись на те,що у зв’язку з втомою він не зможе безпечно для життя людей вести машину.За це Смолію була оголошена догана.Який порядок винесення стягнень передбачений Кзпп Укр..?Чи правомірні дії адміністрації?Обгрунтуйте свою відповідь Кзпп Укр..

В этой задаче тип общественных отношений носит трудовой характер и регулируется нормами трудового права. Стаття 147. Стягнення за порушення трудової дисципліни

За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення:

1) догана;

2) звільнення.

Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення.

Стаття 149. Порядок застосування дисциплінарних стягнень

До застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення.

За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення.

При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника.

Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку.

Можна зробити висновок, що дії адміністрації були неправомірними, і Смолій повинен звернутися до КТС з вимогою зняття з нього догани.

24 Інженер електронних машин інформаційно-обчислювального центру Рябченко запізнився на роботу на 30 хв.У зв’язку з цим завідувач центру через півтора місяця оголосив Рябченко догану.В розпорядженні догана оголошувалась за запізнення на роботу.Рябченко зверенувся до КТС із заявою ,в якій просив догану з нього зняти,оскільки запізнився тому,що йому довелося чекати на прийомі у лікаря,про що є реєстраційний талон до лікаря, пояснювальну записку у нього ніхто не вимагав і в суті справи адміністрація не розібралася. чи порушений порядок накладення стягнень згідно КЗпП України? дайте правову оцінку діям адміністрації, обгрунтуйте свою відповідь посиланням на КЗпП України.

В этой задаче тип общественных отношений носит трудовой характер и регулируется нормами трудового права.В соответствии со статей 149 КЗоТ про порядок применения дисциплинарного взыскания этот порядок был нарушен,т.к. работодатель не потреб овал от Рябченка письменного объяснения и согласно статьи 148 КЗоТ про срок применения дисциплінарного взыскания действия администрации были не правомерными,т.к.дисциплинарное взыскание применяется не пожже 1месяца со дня выявления этого проступка.

№25

Оператор Зінченко був переведений на іншу работу на тому ж підприємстві строком на 2 місяця у зв’язку з простоєм. Зінченко відмовився від нової роботи і зауважив,що він оператор,а йому запропонували роботу техніка і що на такий строк адміністрація не має право переводити.За вдмову від вокинання від нової роботи Зінченку була оголошена догана

1.Чи правомірні дії адміністрації підприємства?

2,Чи може Зінченко оскаржити рішення адміністрації?Відповідь підтвердити посиланням на необхідні статті КЗпП Укріїни