Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
geografia.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
34.38 Кб
Скачать

Республіка Південна Африка

Розташ. на пд. Африки. Рельєф: центр рівнин. плато На сх. і на пд. Драконовими та Капськими горами.

На пн. пустеля Калахарі. Клімат: тропічний,субтропіки. Липневі темп - +7 +10, Січневі +18- 27. Опади: від 100 мм на заході до 2000 мм на навітряних схилах Драконових гір. Внутр. води: Оранжева з притоком Ваал, Лімпопо.. Н.п. Крюгер, н.п. Калахарі-Гемсбок. н.п. Водоспад Ауграбіс,Маунт Зебра. Південна Африка пропонує мисливство за ліцензією. Важливе значення має рекреація на узбережжі від Дурбана зо порта Елізабет. Екологічний туризм. Активно розвивають туризм в екологічно чистих природоохоронних територіях. діловий та пізнавальний туризм Формув. Держ.: найдавн. є бушмени, готентоти і банту. Перші європейці - 1488 рік. Перші пселення європейців в південній африці - 1652 р. - голандці. Перші голандські переселенці - бури (африканери). У 18 сторіччі розпочинається проникнення Британців. Британці в середині 19 ст проголошують створення 2-х колоній: Капську і Натль. Бури створюють свої незалежні держави - Оранжева вільна держава, Трансвааль. 1899 рік - англо-бурська війна-3 роки-перемога Британії. 1902 рік - всі півд-афт держави перетворилися на колонію Британії. В 1996 році в країні прийнята перша конституція. Перший президент - Нельсон Мандела.

Республіка Південна Африка

Розташована на півдні Африки. Має площу 1 221 000 км`2. Кордони: Ботсвана, Зімбабве, Мозамбік, Свазіденд, Намібія, Королівство Лесото (анклав). Рельєф: центральна частина країна зайнята рівнинними плато (1,5 - 2 тис метрів). На сході і на півдні плато піднімається і представлено в рельєфі Драконовими та Капськими горами.

Драконові гори-3,5 тис метрів, Капські-до 2,5 тис. Драконові гори ще називають великим уступом. Дуже часто в літературі рівнинні плато називають на заході мале, велике або верхнє Карру. На схрді - велд(исокий середній низький та чагарниковий). На півночі представлена пустеля Калахарі. Клімат: тропічний та на південь від 30°пд широти - субтропіки. Липневі темп - +7 +10, Січневі +18-

27. В субтропіках-13, тропіки - близько 21°. Внаслідок високої приподнятості країни середні температури значно нихчі ніж в інших країнах. Опади: від 100 мм на заході до 2000 мм на навітряних схилах Драконових гір. `& країни мають недостатнє зволоження. Часто повторюються засухи. Добре зволожені лише південне та східне узбережжя. Внутрішні води: Оранжева з притоком Ваал, Лімпопо.

Широко використовуються підземні джерела і опріснена морстька вода. Лісами зайнято лише 1% площі країни, в рослинному покриві переважають саван та трав’янистий степ.

Формування державності:

найдавнішими мешканцями пвд иафр є бушмени, готентоти і численні племена банту. Бушмени і готентоти представляють собою

СХІДНА АЗІЯ І ТИХООКЕАНІЯ

КОРОЛІВСТВО ТАЙЛАНД

Назва перекладається як "країна вільних.Займає частину півострова Індокитай та північну частину півострова Малака.Омивається Південнокитайським морем (Сіамськоа затокою і затокоа Бангкок) та Андаманським морем. Держава має площу 513 тис км`2. Кордони:М'янма(Бірма),

Камбоджа, Лаос, Малайзія. До складу тайланду входять і численні острови:Самуй, Пханган, Чан, Пхукет, Крабі. Рельєф:північну і західна частину країни займають гірські масиви: Кхунтхан (найвища точка країни-2576 метрів - Дой-інтанон), Танентаунджи. На пів-ві Малака гірський масив - Білуак-Туанг. Менамська низовина в центральній частині (місчева назва-Чао Прайя). Висота 1,5-2 метри

над рівнем моря. Східна частина країни зайнята плато Корат. Вздовж кордону з Камбоджею - гірські хребти Дангрек. Між плато Корат і Дангреком-Кардамонові гори. Клімат: кдімат топічний мусонний. 2 яскраво виражені сезони-дощовий (5-10 місяці), сухий (листопад-квітень) - період найкращий для туристів. Середньорічна темп-27°. Пляжний сезон-на протязі цілого року. Кількість опадів

розподіляється нерівномірно-4,5 тис мм опадів(всі в дожовий сезон)Найбільш сухий район-плато Корат (400 мм). Багато річок (дощове живлення), характерне коливання рівня води. Найбільш відома річка - Чао Прайя - 1200 км разом з притокою Пінг. Меконг-на кордоні між Лаосом і Тайландом. Річки мають гірський характер. На пів-ві Малака - Набурі, Кірірат. Наійбільше озеро - Тхалалуанг.

Основний тур ресурс Тайланду-море і пляжі. Рекреація на морському узбережжі в сухий сезон. Найбільш відомі тур місцевості: Паттайя та сх узбережжя сіамської затоки. Західне узбережжя сіамської затоки з містами Чіан і Хуа-Хін. Андаманське море, острів Пхукет.

ТАЙЛАНД Займає част. п-ва Індокитай та пн.част п-ва Малака.Омивається Південнокитайським морем (Сіамськоа затокою і затокоа Бангкок) та Андаманським морем.острови:Самуй, Пханган, Чан, Пхукет, Крабі. Рельєф:північну і західна частину країни займають гірські масиви: Кхунтхан (найвища точка Дой-інтанон), Танентаунджи. На пів-ві Малака гірський масив - Білуак-Туанг. Менамська низовина ,плато Корат. Вздовж кордону з Камбоджею - гірські хребти Дангрек. Між плато Корат і Дангреком-Кардамонові гори. Клімат: тропічний мусонний. 2 яскраво виражені сезони-дощовий (5-10 місяці), сухий (листопад-квітень) Середньорічна темп-27°. Найбільш відома річка - Чао Прайя - 1200 км разом з притокою Пінг. Меконг-на кордоні між Лаосом і Тайландом. Річки мають гірський характер. На пів-ві Малака - Набурі, Кірірат. Наійбільше озеро - Тхалалуанг.

Основний тур ресурс Тайланду-море і пляжі. Рекреація на морському узбережжі в сухий сезон. Найбільш відомі тур місцевості: Паттайя та сх узбережжя сіамської затоки. Західне узбережжя сіамської затоки з містами Чіан і Хуа-Хін. Андаманське море, острів Пхукет.

Китай

Країна має більше 270 природоохорон територій. Національні парки мають як правило комплексний характер. НП Озеро Сіху - комплекс гір, озеро, музеї, храми. НП Ван’ян - охороняє бамбуковий ліс і панд. Визнацною прир аттракцією є китайські парки. Південна частина Китаю та остпів Хайнань що розташ в тропіках мають можливість для розвитку рекреації.

Формування державності:

Китай-це країна що має одну з найдавніших цівілізацій(писемність-4000 р). Найдавн поселення - в провінції Юньнань(1.7 млн років). 6-7 тис років тому в Китаї існувала Яншаоська культура, 5 тис років тому-Луншанська. Одна з пергих династій-21-16 ст до н-е - династія Ся. Держава Ся існувала на терит провінцій Хенань і Шансі. Дуже відомою була держава Цинь-221-207 рр до н.е. - перша феодальна держава. Цинь Шихуан - засновник династії. Створення багатонаціональної держави.

При владі залиш кмпартія китаю-почала проводити курс економічних реформ - країна була відкрита для іноземних інвестицій. Приватизуються підприємства. Китай є Республікою.Згідно констит вищий орган держ влади є Всекитайстке зібрання народнихпредставників - обир на 5 років, обирає постійний комітет, обирає председателя КНР, затверджує деж ріду КНР. Основною політ сиою є Компартія Китаю. Президент країни з 93 року - Цзянь Цземінь.

Населення:

1.2 млрд. Щроічно нас Китаю збільшується на 14 млн (кожень день народжується 60 000 чоловік). Багатонаціональна країна - 56 різних народностей. 94% - хань(китайці), пуйгури, монголи, тібетці, мяо, ліцзу, чь жуани. Ержавна мова-китайська. 7 діалектів. З 55 року за основу взяті північні діалекти і стандартною вваж Пекінська вимова. 50 000 знаків-ієрогліфічне письмо. Населення кита важко назвати релігіозним, але населення країни часто сповідують 2 або більше релігій (даосизм, конфуціанство, буддизм). Буддизм виник в 5-6 ст до н-е, проник в китай в 1 ст не. Перший храм-храм білого коня. До наших часів дійшли багато буддистських храмів. До нашого часу дійшли печерні монастирі Могао. Ламаізм. Центром тібетського ламаїзму є місто Лхаса. Далій Лама імігрував з Тібету і імігрував в Індію. Палац Далай Лами - Потала. Рівень урбанізації-22%. більше 40 міст-міліонерів. Населення сконцентровано у приморських рівнинах і в долинах великих річок.

Господарство: інд-аграрна, економічні реформи, динамічний розвиток. Китай вийшов на 1 місце в світі за виробництвом зерна,бавовни, вугілля... Промисловість: розвинена енергетика. Цукор з цукрової тростини, чай, тютюн. С/г-самі забезпечує потреби в харчах. Рис, пшениця, картопля, чай. Шовківництво. Транспорт-залізниця-60 000 км(8 000 км-електро). Цивільна авіація-526 маршрутів(50-міжнар). Країна в 2000 році прийняла 27 млн. Середньорічний приріст-12-14% Відкриття залізного занавесу в Китаї в 1979 році сприяло розвитку туризму. 1979-0,5 млн туристів. Для туризму характерна велика кількість компатріотів (туристи, що є етнічними китайцями). 80% туристів-компатріоти. Велике значення мають як країни постачальники Японія, Британія, США, країни СНД. Існують основні фірми туроператори:Люйсінше (1954 рік)-прийом і обслуговування іноземних туристів. Сhinа Intеrnаtiоnаl Тrаvеl Sеrviсе - для китайців за походженням. В китаї фрми туоператори поділяються на 3 категорії:

А-прийом і обслуг всіх типів туристів.

В-виключно турсти китайського походження

С-тільки внутрішній туризм.

Дуже великий внутрішній турпотік. Найбільш розвинені східний та південний регіон.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]