Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
информ. 1-10.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
37.28 Кб
Скачать
  1. Призначення та можливості ос Windows. Призвести приклад.

Операційна система ОС Windows призначена для керування:

  • ресурсами комп'ютера (оперативною пам'яттю, дисковою пам'яттю вінчестера),

  • зовнішніми пристроями (принтером, дисководом гнучкого диска),

  • додатками (запуск на виконання),

  • файлами (розміщення, пошук, знищення).

Операційна система забезпечує діалогу комп'ютера з користувачем (інтерфейс).

Фізично вона являє собою сукупність файлів (керуючих програм, драйверів, таблиць), що знаходитися на вінчестері. При вмиканні, найбільше інтенсивно використовувані компоненти (ядро ОС) завантажуються в ОЗП і знаходяться там увесь час, інші для економії пам'яті завантажуються в міру необхідності, а після використання звільняють пам'ять. За аналогією з пасажирами, що знаходяться на залізничній станції проїздом, такі програми називають транзитними.

Windows надає наступні можливості:

  • Одночасна робота з декількома додатками. Ви можете завантажити в комп'ютер текстовий редактор, електронний калькулятор, словник і лазерний програвач. Після цього можна набирати текст документа, робити за допомогою калькулятора допоміжні розрахунки при заповненні граф таблиць, звертати до словника для вибору синонімів слова. І все це робити під тихий музичний супровід.

  • Обмін даними між додатками через буферна область (clipboard). Ви можете намалювати схему за допомогою графічного редактора, підготувати діаграму табличним процесором і переслати ці компоненти в документ, підготовлений текстовим редактором.

  • Графічний інтерфейс користувача простий і зрозумілий у застосуванні. Всі діалоги додатків, розроблені для Windows, зовнішньо схожі один на одного: містять рядки заголовків, меню, піктограми, найчастіше в різноманітних додатках збігаються навіть команди. Крім того, у додатках Windows прийняті схожі операції виділення об'єктів і вибору команд за допомогою клавіатури і миші. Тому, освоївши один додаток, ви зможете працювати і з всіма іншими, тому що швидко навчитеся будувати правильні догадки у відношенні подальших дій.

  1. Основні елементи робочого столу Windows. Як відкрити програму Word за допомогою кнопки “Пуск”, ярлика або панелі інструментів “ms Office”.

Робочий стіл - це фон, на якому відображені об'єкти, за допомогою яких можна запускати додатки, управляти файлами, відправляти й одержувати електронну пошту і виконувати на комп'ютері протягом дня безліч інших задач.

Спочатку на екрані монітора видні панель задач, безліч піктограм і покажчик миші.

Піктограми. Піктограми - це маленькі картинки, що представляють програми (Internet Explorer, Microsoft Word, Outlook Express, Microsoft Excel і т.д.), папки, файли, принтер, самий комп'ютер, як в ОС, так і в додатках.

Панель задач. Панель задач містить кнопку Пуск, кнопки усіх відкритих додатків або вікон, а також індикатор поточного часу.

Кнопка Пуск призначена для відображення меню, обираючи пункти якого ви можете запустити додаток, відчинити документ, настроїти параметри Windows, знайти файл або папку, одержати довідку або завершити програму Windows.

Пуск→Усі програми→ Microsoft Office → Microsoft Word

Подвійне натискання лівої кнопки миші на ярлику, або за допомогою контекстного меню вибираючи функцію «відкрити».