Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
информ. 1-10.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
37.28 Кб
Скачать
  1. Як виконати операції розгортання, згортання, закриття та відновлення розмірів вікна.

 Відкриваємо папку подвійним клацанням лівою кнопкою мишки (або ж виділити курсором миші, а потім натиснути клавішу Enter) або правою кнопкою мишки виводимо на екран контекстне меню і за допомогою меню «Відкрити» відкриваємо папку.  Переміщати вікна досить просто. Для початку «зачіпаємо» заголовок вікна мишкою (ставимо над ним курсор миші, натискаємо і утримуємо ліву кнопку миші). Потім, переміщаючи курсор миші, перетягували вікно в потрібну область екрану і відпускаємо заголовок вікна (для цього відпускаємо ліву кнопку миші).  Зміна розмірів вікна:  По-перше, можна переводити вікно з повноекранного розміру в звичайний (необхідно скористатися кнопкою з квадратиком / квадратиками в правому верхньому кутку екрану).  Деякі вікна (наприклад, вікна папок) можна розгорнути на весь екран. Для цього клацаємо мишею по кнопці зі значком квадратика, при цьому утримуючи кнопку Ctrl на клавіатурі.  По-друге, можна змінювати розмір вікна більш точно і в трьох напрямках - по горизонталі, по вертикалі і одночасно по горизонталі й вертикалі. Для цього скористаємося рамкою вікна. Зачіпаємо її курсором миші (при цьому курсор перетворитися на двосторонню стрілку) і перетягуємо в потрібну сторону. Зачепивши нижню рамку, можна змінити висоту вікна, бічну - його ширину. Якщо ж змінювати розмір вікна по висоті і ширині одночасно, зачіпаємо кут рамки і перетягуємо його в потрібну сторону. ноді виникає необхідність прибрати вікно з екрана, при цьому, не зупиняючи роботи в ньому. У Windows передбачена можливість згортати і розгортати вікна на панелі завдань. Щоб згорнути вікно, просто клацаємо по кнопці з зображенням горизонтальної межі в правому верхньому куті вікна. Щоб знову відновити вікно на екрані (тобто розгорнути його), клацаємо по відповідній кнопці вікна на панелі завдань. Також можна зробити ці операції за допомогою «Віконного меню», а також за допомогою комбінаціями «гарячих клавіш» клавіатури: WIN + D. Для скасування операції згортання всіх вікон використовуємо іншу комбінацію - Shift + WIN + M.  Для остаточного закриття вікна і зупинки роботи програми, запущеної в ньому, просто клацаємо по кнопці-хрестику, розташованої в правому верхньому кутку вікна або ж скористаємося комбінацією «гарячих клавіш» Alt + F4, або ж за допомогою «Віконного меню» / «Закрити» 

  1. Які бувають типи вікон. Які існують елементи у вікнах. Навести приклад.

Вікно є основним об’єктом Windows.

Розрізняють такі типи вікон:

1. робочий стіл,

2. вікно прикладної програми,

3. вікно відповідного документу,

4. діалогове вікно, 

5. вікно довідки..

На приклады покажемо основні елементи вікна Windows-додатка:

1. Рядок заголовку, який розміщується у верхній частині вікна. В ньому виводиться назва прикладної програми і ім’я відкритого об’єкта (папки, додатка, документа). Зліва виводиться малюнок – кнопка-піктог­рама, що відповідає цій задачі. Цією піктограмою будуть позначатись усі документи, що створені цією задачею. Якщо клацнути мишею по цій кнопці, то відкриєтьсясистемне меню для управління вікном. Це меню використовують, коли бажають управляти вікном за допомогою клавіш клавіатури. При роботі з мишею це меню не використовується. У правій частині рядка  заголовкарозміщені три кнопки управління вікном.

Кнопка Свернуть   ­– якщо клацнути по цій кнопці, то зменшуються розміри вікна, хоча програма залишається завантаженою і може навіть продовжувати обчислення. Ім’я вікна і відповідна піктограма з’являються на панелі задач.

Кнопка Развернуть   розкриває активне вікно до розмірів повного екрана, або до розмірів вікна додатку.

Кнопка Восстановить   з’являється в рядку заголовка замість попередньої кнопки, коли вікно розкрито до максимальних розмірів. При клацанні по ній вікно набуде попередніх розмірів.

Кнопка Закрыть   закриває вікно (додаток). Якщо документи цієї програми ще не збережені, то з’явиться відповідне попередження.

2. Рядок меню. Під рядком заголовка розміщується рядок меню з  назвами пунктів (опцій) меню. Для кожної програми у цьому рядку є свої індивідуальні пункти меню. Але ці чотири – ФайлПравкаВидCправка присутні завжди для будь-якої програми.

Меню Файл використовується для роботи з дисками, папками, файлами, ярликами. Перелік команд цього меню залежить від типу вибра­ного об’єкта.

Меню Правка використовують для вибору об’єкта та його редагуван­ня.

Меню Вид призначено для зміни параметрів перегляду інформації у вікні. Якщо клацнути мишею по пункту меню Вид, то відкриються підпункти цього меню: 1) Крупные значки, 2) Мелкие значки,  3) Список,   4) Таблица,   5)Упорядочить  значки тощо. Перші два пункти забезпечують подачу всіх об’єктів у вигляді піктограм. Команда Список дозволяє розмістити значки об’єктів та їх імена у вигляді списку. Команда Таблица, крім списку об’єктів, виводить повну інформацію: тип, розмір, дата тощо. Команда Упорядочить значкивикористовується для сор­тування об’єктів за іменем, типом, розміром, часом створення (зміни) і т.д.

Меню Cправка використовується для отримання довідкової інформації.

3. Панель інструментів. Під рядком меню розміщена панель інструментів. На панелі інструментів є кнопки-піктограми, які дублюють основні команди меню. Клацання мишкою по кнопці забезпечує вико­нання відповідної команди. Кнопки панелі інструментів використовують для відкриття списку, вибору диска, вибору папки тощо.

Якщо двічі клацнути лівою клавішею миші по значку папки у вікні, то можна відкрити для вибраної папки окреме вікно, яке розміщене над основним. Попереднє вікно залишається в пам’яті.

4. Рядок стану. Внизу вікна розміщено рядок стану, що містить інформацію про об’єкти у вікні, або довідкову інформацію про вибрану команду меню.

  Панель інструментів і рядок стану можна усунути, якщо зняти мітки з відповідних пунктів меню Вид.

5. Смуги прокрутки. Якщо інформація, яка виводиться на екран, не може поміститись у вікні, то автоматично з’являються смуги прокрутки з кнопками управління. За допомогою цих кнопок забезпечується пере­міщення інформації у вертикальному та горизонтальному напрямках.

 Крім кнопок-стрілок, у смузі прокрутки є ще повзунок для більш швид­кого пересування по зображенню у вікні. Для цього потрібно пересувати повзунок за допомогою миші при натиснутій лівій клавіші.