Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Качка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

Мозок підлітка – будівельний майданчик

Вчені давно вивчають мозок людини, в основному спостерігаючи різноманітні аномалії в розвитку, або травми мозку, які приводять до зміни функції, що проявляються в характерних клінічних картинах. Але справжній прогрес почався з застосуванням технології магнітно-резонансної томографії. Ця технологія дозволяє візуалізувати активні ділянки мозку, які називають функціональними. Мова не просто про визначення ділянки, а про визначення саме тих ділянок, які активізуються у відповідь на стимул. В американському NationalInstitute of Mental Health під керівництвом Dr. Jay Giedd розпочався масштабний проект по дослідженню мозку підлітків. Мозок 145 нормальних дітей сканували з інтервалом в два роки і досліджували, які ділянки мозку обробляють інформацію і чи змінюється топографія функціональних ділянок в порівнянні з такими у вже дорослих людей. Що ж виявили вчені?

Префронтальний кортекс

Перше відкриття стосувалось серйозної перебудови префронтального кортексу. Giedd і його колеги знайшли, що в області, що називається лобовою корою (префрональним кортексом), мозок, здається, зростає знову якраз перед статевою зрілістю. Префрональний кортекс - ділянка, що розташована одразу за лобними кістками черепа. Перебудова цієї ділянки викликає особливий інтерес, оскільки саме вона виступає як CEO мозку, відповідаючи за планування, робочу пам’ять, організацію і настрій людини. Щойно префронтальний кортекс «дозріває», підлітки починають міркувати краще і розвивають більше контролю над імпульсами. Префронтальний кортекс – регіон «тверезої оцінки рішень». Поки не дозрів префронтальний кортекс, обробка емоційної інформації залишається незрілою і здійснюють її інші ділянки мозку, менш заточені під таку роботу. Саме тому підлітки схильні до невиправданих ризиків, загалом, погано розрізняють різні емоційні стани інших людей. Не знаю, як вам, а мені, як матері підлітка, це відкриття багато чого пояснює.

Use It or Lose It

Якщо у віці до трьох років розвиток нейрональних шляхів можна порівняти з ростом гілок у дерева, то у підлітковому віці мають місце два протилежних процеса – додатковий ріст нових шляхів і одночасна обрізка старих. Хоча, можливо, здається, що наявність багатьох синапсів – річ корисна, мозок вважає інакше, і в процесі навчання скорочує довгі синапси, при цьому біла речовина (мієлін) йде на стабілізацію і підсилення тих зв’язків, які активно використовувалися. Відбір проходить за принципом use it or lose it : «Використовуємо? Залишаємо! Не використовуємо? Позбавляємося!». Відповідно, зайняття музикою, спортом і загалом будь-яке навчанням спонукають до формування і збереження одних зв’язків, а лежання на дивані, споглядання MTV і грання в компьютерні ігри – інших.

Це саме стостується і вивчення іноземних мов. Якщо дитина вивчила другу мову до наступання статевої зрілості, але під час великої «підліткової» перебудови її не використовує, то нейронні зв’язки, що її обслуговують, руйнуються. Відповідно мова, що вивчалась після перебудови мозку, займе особливе місце в мовному центрі і буде використовувати зовсім інші зв’язки, ніж рідна мова.