Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Качка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

Мозолисте тіло і мозочок

Ще одне відкриття прояснює інші підліткові особливості. Мова про активну перебудову в мозолистому тілі, що відповідає за комунікацію між великими півкулями мозку і, як наслідок, пов’язана з вивченням мов й асоціативним мисленням. Порівняння розвитку цієї ділянки у близнюків засвідчило, що воно лише у незначній мірі визначене генетично і переважно формується під впливом зовнішнього середовища.

Крім мозолистого тіла, серйозної перебудови зазнає також мозочок, при чому таке переналаштування триває аж до дорослого віку. Досі вважалось, що функція мозочка обмежується координацією рухів, проте результати магнітно-резонансної томографії довели, що він також задіяний в обробці розумових завдань. Мозочок не відіграє критичної ролі у реалізації цих завдань, скорше, виконує функцію копроцесора. Все, що ми називаєм високим мишленням – математика, музика, філософія, ухвалення рішення, соціальні навики, – проходить через мозочок.

Висновки:

Не дивлячись на серйозність проведених дослідження, вчені продовжують стверджувати, що вони все ще мало знають про зв’язок структури і функції мозку, а також розвиток поведінки. Так само мало відомо, які фактори є найбільш вагомими для оптимального розвитку і які резерви для розвитку ми потенційно маємо. Втім можна впевнено стверджувати, що нормальна людина з моменту народження і до смерті потребує уваги, спілкування, нормального живого оточення й щирого інтересу до себе. Це, власне, і є головним стимулом для оптимального розвитку мозку.

18.Лімбічна система є морфологічним субстратом, контролюючим емоційну поведінку людини, керуючим його загальним пристосуванням до умов зовнішнього середовища. Усі сигнали, що надходять від аналізаторів, на шляху у відповідні центри кори головного мозку проходять через одну або кілька структур лімбічної системи. Спадні сигнали, що йдуть від кори великого мозку, також проходять через лімбічні структури.