Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_7_Groshovii_rinok_i_rinok_bankivskih_pozic....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
269.82 Кб
Скачать
  1. Позики фізичним особам: позики громадянам на отримання освіти, користування платіжними картками.

До позик фізичним особам належать:

  • споживчий кредит;

  • користування платіжними картками;

  • кредит на здобуття освіти.

Згідно з Постановою КМУ від 16.06.2003р. № 916 „Про затвердження Порядку надання цільових пільгових державних кредитів на здобуття вищої освіти” цільовий пільговий державний кредит надається на таких умовах:

  1. для здобуття вищої освіти за денною, вечірньою та заочною формою навчання у вищих навчальних закладах незалежно від форми власності;

  2. молодим громадянам України віком до 28 років, які успішно склали вступні іспити або навчаються на будь-якому курсі вищого навчального закладу;

  3. тільки один раз на навчання за однією і тією ж спеціальністю для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста, магістра у вищому навчальному закладі, що функціонує на території України;

  4. абітурієнти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, інвалідів 1 та 2 групи, малозабезпечених і багатодітних сімей мають переваги за однакових результатів вступних іспитів серед абітурієнтів, які претендують на здобуття вищої освіти за рахунок кредиту;

  5. сума кредиту повертається із сплатою 3% річних протягом 15 років починаючи з 12-го місяця після закінчення навчання у вищому навчальному закладі до Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та інших місцевих бюджетів з виплатою щороку однієї п’ятнадцятої частини загальної суми одержаного кредиту та відсотків за користування ним;

  6. кошти на кредитування закладаються у Державному бюджеті для ВНЗ усіх форм власності, окрім комунальної, а також у місцевих бюджетах для навчання у ВНЗ комінальної форми власності;

  7. розмір кредиту визначається МОН, виходячи з вартості навчання;

  8. для отримання кредиту абітурієнт звертається до обласної державної адміністрації за місцем проживання.

Відраховані з вищого навчального закладу студенти, які навчалися за рахунок кредиту, втрачають на нього право і повертають кошти починаючи з 3-го місяця після відрахування. У разі відрахування студента, який навчався за рахунок кредиту, вищий навчальний заклад у десятиденний строк оголошує конкурс на одержання кредиту серед студентів, які навчаються на платній основі.

Студенти, які перебувають в академічній відпустці, мають право продовжити строк дії угоди про надання кредиту після повернення з академічної відпустки.

Строк повернення кредиту продовжується на період:

  • строкової військової служби одержувача кредиту;

  • перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-го віку.

Одержувач кредиту, який після закінчення вищого навчального закладу пропрацював за фахом не менше ніж 5 років у державному або комунальному закладі чи установі у сільській місцевості, кредит та відсотки за користування ним не повертає, що підтверджується щороку на момент оплати довідкою з місця роботи.

Кредит та відсотки за користування ним не повертаються у разі настання на момент виплати смерті одержувача кредиту або встановлення йому інвалідності 1 групи.

З допомогою банківської платіжної картки та відповідно відкри­того карткового рахунка власник картки може здійснювати операції сплати за товари, послуги та отримувати готівкові кошти. При про­веденні операцій за допомогою платіжної картки на картковому рахунку (картрахунку), відкритому в уповноваженому банку, відбу­вається відповідний рух коштів. Ідентифікування власника картки, що унеможливлює використання картки іншою особою, забезпечується нанесенням на картку номера, терміну дії картки, реквізитів влас­ника тощо.

Банківські платіжні картки можна класифікувати за такими ознаками:

  1. За платіжними системами: міжнародні; національні; локальні.

  2. За схемою розрахунків платіжні картки поділяють на дебетні та кредитні.

  3. За власниками карток: індивідуальні; корпоративні.

Дебетні картки забезпечують власникам доступ до їх депозитних рахунків та списання коштів у межах залишків на цих рахунках, тобто дають змогу розпоряджатися картрахунком у межах залишку коштів на ньому. Доступ до депозит­них рахунків здійснюється через пристрої видачі готівки або спеціальні пристрої в торгових точках. Деякі різновиди дебетних карток дають змогу власникам вносити готівкові кошти на депозитний рахунок. За цією карткою банк може надавати клієнту овердрафт (кредит – сума на поточному рахунку), величина якого залежить від платоспроможності клієнта.

Платою за користування дебетною карткою є відсоток за наданий овердрафт; разова оплата при отриманні картки; комісійна винагорода з торговельних операцій.

За допомогою кредитних карток також здійснюються розрахун­ки за товари та послуги, а також отримання готівки в пристроях видачі готівки, проте кошти не знімаються з депозитного рахунка клієнта, а надаються в кредит. Кредитна картка дає змогу здійснюва­ти операції за дебетом картрахунку в межах установленого банком-емітентом ліміту кредиту, залежно від кредитоспроможності клієнта. Таким чином, банком відкривається кредитна лінія, в межах якої здійснюються платежі і видається готівка. Платою за користування карткою є відсоток при кожному знятті коштів; комісійна винагорода за торговельні операції; разова оплата при відкритті картки.

Щомісяця банк-емітент картки надсилає власнику картки виписку з переліком всіх операцій, здійснених протягом місяця, а також сум і термінів сплати заборгованості. Власник картки може сплатити борг протягом пільгового періоду (25-30 днів) без сплати процентів за користування коштами або продовжити кредит за межі пільгового періоду з нарахуванням про­центів на суму непогашеної заборгованості.

Розрахунок з допомогою кредитних карток проводиться в будь-якій точці, де є пристрій для підготовки торгового чеку, який плат­ник підписує при купівлі. Серед різновидів кредитних карток — цільові картки, призначені для оплати певних послуг чи товарів за рахунок кредиту, який надає компанія — виробник товарів чи по­слуг. Як правило, власник цільової кредитної картки має знижки при розрахунках за допомогою картки. Найбільш поширеними є картки, призначені для розрахунків у готелях, ресторанах, телефонні картки, картки оплати оренди автомобілів, картки для оплати товарів у ви­значених магазинах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]