Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод курс робота Фінобл 3к ОА.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать
  1. Методичні вказівки

Перед вищою школою стоїть завдання підвищити рівень професійної підготовки спеціалістів у відповідності з вимогами переходу до ринкових відносин і різних методів господарювання. В нових умовах, бухгалтер на підприємстві повинен знати свою справу, не зважаючи специфіку тих чи інших фактів господарського життя. В зв’язку з цим інтенсифікація навчального процесу, підвищення якості підготовки спеціалістів для обліково-контрольних підрозділів підприємств потребують від студентів уміння користуватися методикою самоосвіти, творчо мислити, чітко орієнтуватися в стрімкому потоці науково-технічної та нормативної інформації.

    1. Мета курсової роботи

Важливе місце у вирішенні поставлених задач відводиться курсовій роботі, при виконанні якої студенти на основі попереднього досвіду та літературних джерел закріплюють теоретичні знання, придбавають творчі навики роботи за спеціальністю.

Курсова робота є заключним етапом теоретичного вивчення спецкурсу і надається студентам всіх форм навчання в VI семестрі. Виконання курсової роботи має наступну мету:

  • систематизація та розширення теоретичних знань по досліджуваному питанню;

  • розробку питань щодо удосконалення організації та методики обліку;

  • вміння узагальнювати матеріали за даними бухгалтерського обліку та звітності.

Для студентів заочної форми навчання доцільним є вибір тем курсових робіт, що відповідають актуальним проблемам та практичним інтересам тих підприємств, на яких вони працюють.

    1. Підготовка до написання роботи

Тему курсової роботи студент обирає самостійно з урахуванням рекомендацій керівника курсу з тематики, що затверджена кафедрою. В курсовій роботі можуть бути використані матеріали кафедральної науково-дослідної роботи, якщо студент приймає в ній участь.

На весь період роботи над темою студенту назначається науковий керівник, який зобов’язаний систематично (згідно затвердженого графіку) консультувати студента, а також виконання робіт по частинах і в цілому.

Разом з керівником студент уточнює план роботи та графік її виконання.

    1. Виконання курсової роботи

Після затвердження теми курсової роботи студент самостійно підбирає літературу, вивчає Закони України, постанови Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Укази Президента України, Положення (стандарти) бухгалтерського обліку та інші нормативні документи й відомчі інструкції, складає конспект джерел з урахуванням передбаченого плану. Це дає чітке уявлення про коло питань, охоплених темою.

При вивченні нормативної бази та підборі літератури необхідно звертатися до предметних каталогів та бібліографічних довідників бібліотеки інституту, центральної міської та обласної бібліотеки. Перш за все слід ознайомитися з такими періодичними спеціалізованими економічними виданнями як «Баланс», «Бизнес-Бухгалтерия», «Бухгалтер», «Бухгалтерский учет и аудит», «Вестник налоговой службы Украины», «Все о бухгалтерском учете», «Главбух», «Дебет-Кредит», «Экспресс-анализ», «Налоги и бухгалтерский учет» та ін. Крім того, в останніх номерах цих видань кварталу (року), як правило, даються посилання останніх нормативних документів та статей, опублікованих в них за цей період. Багато питань, а також останні нормативні документи висвітлюються в періодичних виданнях, наприклад, в газетах «Урядовий кур’єр», «Закон і бізнес», «Галицькі контракти», «Бизнес», «Труд і праця» та ін., а також в галузевих журналах.

Під час роботи з предметно-тематичним каталогом необхідно продивитися не лише розділи, що чітко співпадають з темою курсової роботи, але і розділи за темами, близькими до обраної. При цьому слід підбирати літературу, яка висвітлює практику обліку.

Підбираючи літературу, необхідно звертатися до видань останніх років, так як в них найбільш повно відображена діюча практика обліку, показано все нове, прогресивне в економічній роботі підприємств.

При вивченні літератури рекомендується дотримуватися певної послідовності. Починати слід з літератури, що розкриває економічний зміст питання для того, щоб отримати загальне уявлення щодо основних теоретичних проблем теми. Після цього слід переглянути підручники та навчальні посібники, а також інструктивні матеріали. Потім перейти до монографій та журнальних статей. Така послідовність у вивченні літературних джерел дозволяє поступово накопичувати та поглиблювати знання, йти від простого до складного.

При вивченні літератури необхідно робити виписки визначень, положень, записувати власні думки або критичні зауваження по прочитаному матеріалу. Виписки слід робити на окремих листах або картках у вигляді цитат або у формі переказу прочитаного матеріалу своїми словами. Зроблені записи доцільно групувати за окремими розділами та параграфами плану роботи, для висвітлення яких вони призначені.

Студент повинен глибоко осмислити думки авторів, які стоять на різних теоретичних позиціях, і довести, які з них являються, з його точки зору, більш вірними. Обґрунтовуючи положення, студент може прийняти їх повністю або частково зі своїми доповненнями або поправками. У випадках неузгодженості з викладеними точками зору, слід довести їх невідповідність, викласти свою думку, аргументуючи її конкретними розрахунками, взятими з практики, і т. і.

При виконанні курсової роботи слід дотримуватись Загальних вимог щодо оформлення кваліфікаційних робіт, затверджених рішенням методичної ради ХІФ УДУФМТ № 3 від 27.12.2010 р.