Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ГТ курсова.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
5.05 Mб
Скачать

ХАРКІВСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Кафедра туризму та соціальних наук

ГЕОГРАФІЯ ТУРИЗМУ:

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

для студентів напряму підготовки 6.140103 «Туризм»,

галузі знань 1401 «Сфера обслуговування»;

що здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр»

ХАРКІВ РВВ ХТЕІ КНТЕУ

2012

2

УДК 911.3:338.483 ББК 26.8 Г 35

Розпорядження і тиражування без офіційного дозволу ХТЕІ КНТЕУ

заборонено

Затверджено на засіданні вченої ради ХТЕІ КНТЕУ Протокол №7 від 15.02.2012

У п о р я д н и к – к. геогр. наук, О.В. Яковчук

Ре ц е н з е н т и – к. геогр. наук, доцент А.М. Байназаров

к.геогр. наук, О.В. Бабаєва

Г35 Географія туризму: Методичні вказівки для виконання курсової роботи. Для студентів напряму підготовки 6.140103 «Туризм» галузі знань 1401 «Сфера обслуговування» / Автор-упор. Яковчук О.В. – Харків: РВВ ХТЕІ КНТЕУ, 2012. – 52 с.

УДК 911.3:338.483 ББК 26.8

3

ЗМІСТ

Стор. ЗМІСТ…………………………………………………………………….. 3 ВСТУП……………………………………………………………………. 4

1.Загальні положення…………………………………………………. 5

2.Організація виконання курсової роботи…………………………… 7

3.Структура та обсяг курсової роботи……………………………….. 8

4.Тематика і зміст курсових робіт……………………………………. 12

4.1Вимоги до Розділу 1……………………………………………... 12

4.2Вимоги до Розділу 2……………………………………………... 13

4.3Вимоги до Розділу 3……………………………………………... 14

4.4Вимоги до туристичних карт……………………………............. 15

5.Вимоги до оформлення курсової роботи………………………….. 18

6.Захист курсової роботи……………………………………………… 22

7.Критерії оцінювання курсової роботи……………………………… 24 ПЕРЕЛІК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………….. 25 РЕКОМЕНДОВАНІ ІНТРНЕТ-РЕСУРСИ……………………………... 28 ДОДАТКИ………………………………………………………………… 29 А Пропонована тематика курсових робіт…………………………….. 29 Б Зразок форми заяви………………………………………………….. 30

В

Зразок завдання на курсову роботу………………………………… 31

Г

Приклад оформлення титульного аркуша…………………………. 32

Д

Зразок оформлення змісту курсової роботи………………………..

33

Ж Приклад складання реферату українською мовою………………..

34

К

Зразок оформлення переліку умовних позначень………………….. 35

ЛПриклади оформлення бібліографічного опису в списку використаних джерел……………………………………………….. 36

М Зразок форми рецензії на курсову роботу…………………………. 38 Н Контурні карти для виконання картографічного завдання………. 40

4

ВСТУП

Методичні вказівки розроблені відповідно до вимог стандартів вищої освіти з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напряму підготовки 6.140103 «Туризм», галузі знань 1401 «Сфера обслуговування», а також «Положення про організацію виконання та захисту курсових робіт (проектів)», затверджених Вченою радою ХТЕІ КНТЕУ, протокол № 1 від 11 жовтня 2011 р.

Виконання і захист курсової роботи є методом діагностики рівня професійних знань, умінь та навичок студентів на освітньокваліфікаційному рівні «бакалавр».

Завданням даних методичних вказівок є викладення основних положень та вимог до цілей, завдань та змісту курсової роботи, її оформлення, організаційних аспектів виконання, підготовлення до захисту та процедури захисту на кафедрі туризму і соціальних наук ХТЕІ КНТЕУ.

Специфіка навчальної дисципліни «Географія туризму» вимагає від студентів певного наявного і достатнього рівня оволодіння знаннями і, навиками і уміннями з інших навчальних дисциплін, зокрема: «Туристичні ресурси України», «Рекреаційні комплекси Світу», «Туристичне країнознавство», «Всесвітня історія», «Історія України».

Разом з тим, «Географія туризму» є основною і базовою взагалі для усієї фахової підготовки бакалаврів напряму підготовки «Туризм», оскільки генетична просторово-географічна сутність такого суспільного феномену як туризм, визначає географію як ключову науку при вивченні основних категорій туристичної діяльності: туристичних ресурсів, туристичних центрів і дестинацій, внутрішніх і міжнародних туристичних потоків саме у географічному (просторовому) контекстіу

Рекомендована тематика курсових робіт спрямована на географічне дослідження певного напряму (виду) туризму як в Україні так і в Світі, акцентуючи основну дослідницьку увагу на просторовій організації ресурсів його розвитку та інфраструктури функціонування.

5

1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Увідповідності до навчальних планів студенти виконують курсову роботу з дисципліни «Географія туризму». Написання курсової роботи є необхідним етапом для: закріплення теоретичних та практичних знань, здобутих студентами на лекціях та під час практичних занять; здобуття навиків самостійної роботи з елементами творчого пошуку, ініціативності; вироблення вміння узагальнювати теоретичні матеріали, аналізувати практичну інформацію, працювати зі спеціальною літературою, довідковими виданнями тощо; розвитку навиків формулювання власних висновків, чіткої аргументації, обґрунтування рекомендацій та пропозицій.

Виконуючи курсову роботу, студент повинен:

-поглибити, систематизувати і закріпити теоретичні знання з дисципліни;

-відпрацювати навики самостійної роботи з елементами творчого пошуку, ініціативності;

-виробити вміння узагальнювати теоретичні матеріали, аналізувати практичну інформацію, працювати зі спеціальною літературою, довідковими виданнями тощо;

-розвинути навики формулювання власних висновків, чіткої аргументації, обґрунтування рекомендацій і конкретних пропозицій щодо вдосконалення системи менеджменту на реальному досліджуваному підприємстві.

Уразі вдалого вибору тематики створюється єдиний цикл наукових досліджень навчального характеру, завершальним етапом якого є дипломна робота.

Орієнтовну тематику курсових робіт і регламент їх виконання встановлюють на початку навчального семестру. Студент самостійно вибирає тему курсової роботи і погоджує її з науковим керівником. Виконання кількома студентами курсової роботи з однієї теми є неможливим.

Процес виконання курсової роботи студентом складається з ряду послідовних етапів:

1.Вибір теми курсової роботи, ознайомлення з проблематикою теми, обґрунтування її актуальності;

2.Закріплення теми курсової роботи, визначення термінів подання роботи та захисту;

6

3.Вивчення спеціальної літератури та визначення об’єкта, предмета, мети, завдань, методів дослідження;

4.Складання плану роботи, узгодження його з керівником;

5.Збір вихідної інформації у спеціальній науковій літературі, підприємствах туристичної індустрії;

6.Викладення змісту роботи за планом, оформлення списку джерел;

7.Формулювання висновків та рекомендацій;

8. Подання роботи науковому керівникові для перевірки та рецензування;

9.Доопрацювання роботи в разі потреби з урахуванням зауважень наукового керівника;

10.Подання роботи на захист;

11.Захист курсової роботи.

При написанні роботи студент повинен обов'язково посилатися на джерела (літературу), з яких запозичені матеріали або окремі результати.

Роботу подають у вигляді спеціально підготовленого документу, який повинен бути зброшурованим.

Курсові роботи, які не відповідають вищеперерахованим вимогам, затвердженому плану, а також не містять необхідних змістовних матеріалів, до захисту не допускаються і повертаються студенту на доопрацювання.

Студентів, які порушили строки подання курсової роботи до кафедри туризму і соціальних наук, до екзаменаційної сесії не допускають.

7

2. ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Вибір теми є першим етапом курсової роботи і має важливе значення для її успішного виконання. Науковий керівник разом зі студентом вибирають тему курсової роботи із запропонованої кафедрою тематики курсових робіт із дисципліни «Географія туризму» (Додаток А). У виборі теми слід врахувати наукову та практичну актуальність, перспективність, відповідність профілю навчання студента, наявність потрібних матеріалів для написання роботи, можливість самостійної роботи студента, а також тему його майбутньої дипломної роботи.

Обравши тему курсової роботи, студент подає заяву (Додаток Б) на ім'я завідувача кафедри з проханням затвердити відповідну тему курсового дослідження в терміни: другий тиждень семестру з початку вивчення дисципліни (для студентів денної форми навчання), перший тиждень сесії (для студентів заочної форми навчання). Заява зберігається на кафедрі протягом семестру, в якому проводиться захист курсових робіт.

Тематика курсової роботи охоплює вузлові елементи географії туристичних ресурсів Світу та України.

Зміст курсової роботи повинен мати такі обов’язкові елементи: вступ, теоретичний розділ, аналітичний розділ, обґрунтування пропозицій, висновки, список використаних джерел, додатки.

До початку курсової роботи студент, за допомогою наукового керівника, розробляє її план. Після цього слід заповнити спеціальний бланк завдання (Додаток В), в якому зазначити реквізити автора, тему і план роботи, а також термін подання готової роботи на кафедру. Завдання підписують науковий керівник і студент.

Закріплення тем курсових робіт за студентами, визначення термінів захисту та наукових керівників здійснюється рішенням засідання кафедри.

У процесі підготовки до написання курсової роботи студент підбирає та вивчає літературні й електронні джерела, складає бібліографію.

Виконання курсової роботи передбачає обов'язкове вивчення чинного законодавства України, міжнародних угод і конвенцій з питань, пов'язаних із темою курсової роботи. Особливу увагу належить звернути на вивчення опублікованих у періодичній пресі матеріалів із теми. Бажано під час вивчення літературних та електронних джерел ознайомитись із зарубіжним досвідом. Згідно з обраною темою курсової

8

роботи студент самостійно підбирає літературні джерела (книги, брошури, статті), офіційні документи, а також статистичні матеріали Державного комітету статистики України та Всесвітньої туристичної організації, статистичні дані, що опубліковано у періодичній пресі та інтернеті.

Дієву допомогу студенту у вивченні спеціальної літератури та електронних ресурсів надає науковий керівник. У самостійному пошуку літературних джерел допомагають бібліотечні каталоги (систематичний, алфавітний), реферативні журнали, бібліографічні довідники.

9

3. СТРУКТУРА ТА ОБСЯГ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Зміст курсової роботи визначається її тематикою. При цьому необхідно виходити з переліку питань, зазначених в завданні на курсову роботу, яке повинне бути обговорене з науковим керівником.

Виклад змісту курсової роботи має бути доказовим, поясненим та науково аргументованим. Теоретичні положення повинні ґрунтуватись на конкретних матеріалах реальної дійсності, приклади повинні бути типовими.

Курсової робота за обсягом повинна бути в межах 50–60 рукописних сторінок, не враховуючи Списку використаних джерел та інших документів, що винесені в додатки.

За структурою курсова робота повинна містити:

Титульний лист,

Реферат,

Зміст,

Перелік умовних позначень (за необхідності),

Вступ,

Основна частина,

Список використаних джерел,

Додатки.

Бланк завдання – заповнюється студентом, підписується керівником, затверджується завідувачем кафедрою (див. додавток В).

Титульний лист курсової роботи оформляється згідно зі зразком, наведеним у додатку Г.

Зміст подається на початку виконання курсової роботи. Він містить назву структурних частин роботи і нумерацію сторінок, з яких вони починаються, зокрема вступ, розділи, підрозділи, висновки та пропозиції, список використаних джерел, додатки. Зміст може займати 1-1,5 сторінки. Зміст роботи має відображати сутність проблеми, її складність і чітку логіку дослідження теми і поєднання теоретико-методичної, аналітичної та конструктивної частин. Назви розділів і підрозділів повинні бути стислими та зрозумілими, грамотними, тісно пов'язаними з назвою роботи, але не повторювати її. Орієнтований варіант змісту курсовї роботи наведено у додатку Д.

Реферат.

Роботі передує реферат (додаток Ж). Реферат призначений для попереднього ознайомлення з роботою. Він в стислій, інформативній

10

формі повинен відображати суть виконаного дослідження та містити конкретні відомості про одержані результати і висновки відносно можливих областей їх застосування.

Реферат повинен містити (в послідовності):

відомості про обсяг роботи, кількість ілюстрацій, таблиць, додатків та джерел згідно з переліком посилань (включаючи і дані додатків);

текст реферату;

перелік ключових слів.

Текст реферату повинен відбивати подану в роботі інформацію і, як правило, у такій послідовності:

об’єкт дослідження або розроблення;

предмет дослідження;

мета роботи;

методи дослідження;

результати досліджень (результати розробок) та їх новизна;

значення роботи та висновки.

Перелік ключових слів містить від 5 до 10 слів (словосполучень), надрукованих великими літерами в називному відмінку в рядок через коми.

Реферат складається автором державною, російською і однією з іноземних мов (зазвичай англійською), обсяг кожного з трьох ідентичних текстів у межах 150 слів. Реферат повинен розміщуватися на одній сторінці.

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів.

Якщо в роботі вжито специфічну термінологію, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення тощо, то їх перелік може бути поданий у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом. Перелік треба друкувати двома колонками, в яких зліва наводять скорочення, справа - їх детальне розшифрування. Приклад оформлення переліку наведено в додатку К.

Вступ.

У вступі обґрунтовується актуальність вибраної теми, дається характеристика сучасного стану досліджуваної проблеми, визначається предмет і об’єкт дослідження, формулюються мета і завдання курсової роботи. Рекомендований обсяг вступу 2-5 сторінок. Далі подається загальна характеристика роботи в рекомендованій нижче послідовності.

11

Актуальність теми подається у вигляді критичного аналізу та шляхів розв’язання проблеми, обґрунтовуючи значення роботи для розвитку певної галузі знань, діяльності. Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Достатньо кількома реченнями висловити головне - сутність проблеми або наукового завдання.

Історіографічний огляд джерел. З досліджуваної проблеми робиться огляд літературних та електронних джерел, проводиться їх наукова класифікація.

Об'єкт дослідження — це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію й обране для вивчення, - це те, на що направлена дослідницька увага автора. Предмет дослідження міститься в межах об'єкта, - це більш конкретна категорія курсової роботи, тобто певний аспект, змістовна сторона досліджуваного об’єкту, на якій зконцентрована увага.

Мета і завдання дослідження. Формулюють мету роботи та завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Мета досліджень повинна бути узгоджена з предметом і об’єктом, а також передбачати очікувані результати досліджень. Не слід формулювати мету як “Дослідження...”, “Вивчення...”, оскільки ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету.

Методи дослідження. Наявність теми та завдань стає передумовою для обґрунтованого вибору загальнонаукових (спостереження, порівняння, експеримент, аналіз, синтез, моделювання тощо) та конкретних (математичний, статистичний, картографічний, географічний) методів дослідження, потрібних для дослідження, а також засобів і методів обробки результатів дослідження і, нарешті, способів, за допомогою яких результати дослідження будуть інтерпретовані і відповідальним чином оформлені. Перераховувати методи треба не відірвано від змісту роботи, а коротко й змістовно визначаючи, що саме досліджувалось тим чи іншим методом. Це дасть змогу пересвідчитися в логічності й прийнятності вибору саме цих методів.

Практичне значення одержаних результатів. Відзначаючи практичну цінність здобутих результатів, необхідно подати інформацію про ступінь їх готовності до використання або масштабів використання. Необхідно також надати пропозиції щодо впровадження результатів досліджень із зазначенням установ та організацій, в яких здійснена (або може бути здійснена) реалізація а також форми реалізації.

Основна частина.

12

Основна частина роботи складається з трьох розділів: теоретичного, світознавчого та українознавчого. У кінці кожного розділу формулюють короткі висновки зі стислим викладенням наведених у розділі наукових і практичних результатів, що дає змогу вивільнити загальні висновки від другорядних подробиць. Глибоке вивчення матеріалів різних джерел інформації дає змогу студенту усвідомити сучасний стан питань, що відносяться до теми, визначити обсяг і характер матеріалів, необхідних для виконання курсової роботи.

Теоретичне обгрунтування, суть, значення, класифікаційні характеристики, історія та сучасні тенденції предмету дослідження, методичні підходи повинні мати певні елементи полемічності, ствердженої власної позиції щодо обраних методів дослідження, що дає змогу провести конкретне аналітичне дослідження за певною вузькою темою.

Висновки.

Увисновках викладають найважливіші наукові та практичні результати, одержані в роботі, які повинні містити формулювання розв'язаної наукової проблеми (завдання), її значення для науки та практики. У першому пункті висновків коротко оцінюють стан питання. Далі у висновках розкривають методи вирішення поставленої в роботі наукової проблеми (завдання), їх практичний аналіз та порівняння з відомими розв'язаннями. У висновках необхідно наголосити також на якісних і кількісних показниках здобутих результатів, обґрунтувати достовірність результатів, викласти рекомендації щодо їх використання.

По суті, у висновках потрібно дати обгрунтовану відповідь щодо того, як були виконані поставлені у ВСТУПІ завдання курсової роботи, відповідно рівень досягнення поставленої мети.

Список використаних джерел наводять у кінці роботи, починаючи

знової сторінки, під назвою «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ».

Додатки.

Удодатках наводяться допоміжні матеріали у вигляді: копій документів, витягів зі звітів, виробничих планів і протоколів, окремих положень з інструкцій і правил, результатів соціологічних опитувань, громіздких таблиць, рисунків, реальні документи підприємств, рекламні матеріали, проміжні математичні доведення, формули, розрахунки, опис алгоритмів і програм вирішення задач на ПЕОМ, що розроблені в процесі виконання курсової роботи; ілюстрації (фотозображення) допоміжного характеру тощо.

13

4. ТЕМАТИКА І ЗМІСТ КУРСОВИХ РОБІТ

Тематика курсових робіт пов’язана із дослідженням сутності та особливостей розвитку певного виду туризму в Світі та Україні і є однотипною як за структурою виконання так і за змістовним наповненням, наприклад: «Географія … туризму». Певний вид туризму – зазвичай відповідає або основній мотиваційній установці туристичної подорожі, або специфіці туристичних ресурсів, які освоюються, використовуються, охороняються та розвиваються у туристичній діяльності (див. Додаток А). Розглянемо детальніше вимоги до змістовного наповнення основної частини курсової роботи (за основними структурними елементами).

4.1 Вимоги до Розділу 1

Тут розглядаються теоретико-методичні аспекти, основні поняття і категорії певного виду туризму, наводиться класифікація ресурсів розвитку даного виду туризму.

1.1) Необхідно дати визначення поняття певного виду досліджуваного туризму, прокласифікувати його тематичні або спеціалізовані підвиди і напрями, охарактеризувати форми здійснення подорожей та рекреаційних занять, указати які рекреаційно-туристичні потреби можуть задовольнятися в сфері даного туризму, скласти типовий «портрет» туриста-споживача та охарактеризувати особливості генерації та дестинації туристичних потоків у даній сфері.

1.2) Необхідно відповісти на питання «Що є ресурсом розвитку ддосліджуваного виду туризму?», відповідно прокласифікувати усі суб’єкти (населення) та об’єкти (місця, предмети, явища, процеси) природного і антропогенного походження, просторово локалізованого (стаціонарного) та івентивного (подієвого) характеру, що виступають як туристичні аттракції системотвірними елементами туристичних дестинацій (територій, районів, центрів) досліджуваного виду туризму, приваблюють туристів, визначають їх туристичну спеціалізацію.

1.3) Необхідно відповісти на питання «Що є інфраструктурою

розвитку ддосліджуваного виду туризму?», тобто які суб’єкти (працівники туристичної сфери, обслуговуючий персонал) та об’єкти (заклади розміщення і харчування, транспорт і комунікації, заклади дозвілля і культури, інші заклади та установи сфери послуг) переважно антропогенного походження, просторово локалізованого (стаціонарного) та івентивного (подієвого) характеру, роблять можливим освоювати,

14

використовувати, споживати, охороняти та відтворювати туристичні ресурси.

1.4) Необхідно в історико-хронологічному контексті проаналізувати становлення певного виду туризму на різних етапах розвитку людської цивілізаці у різних соціально-політичних і культурних умовах, логічно вивівши лінію аналізу до характеристики не лише сучасного стану даної галузі туризму, а й зазначити основні перспективи його розвитку на майбутнє.

4.2 Вимоги до Розділу 2

Тут аналізуються ресурси розвитку та інфраструкутрні фактори певного виду туризму у країнах Світу за регіонально-географічним принципом.

2.1) Необхідно визначити в країнах Європи просторову конфігурацію як міжнародних, так і внутрішніх туристичних потоків, регіональні особливості їх генерації і дестинації, підтвердити твердження статистичними даними. Крім того сформувати перелік найбільш актуальних туристичних центрів та територій, проте описати лише найбільш типові, попередньо визначивши критерії актуальності та типовості. Особливу увагу звернути на лідерство Європи за більшістю абсолютних показників розвитку туристичної галузі в Світі в цілому.

2.2) Необхідно визначити в країнах Азії просторову конфігурацію як міжнародних, так і внутрішніх туристичних потоків, регіональні особливості їх генерації і дестинації, підтвердити твердження статистичними даними. Крім того сформувати перелік найбільш актуальних туристичних центрів та територій, проте описати лише найбільш типові, попередньо визначивши критерії актуальності та типовості. Особливу увагу звернути на країни Східної, Південно-Східної Азії та Перської затоки, які характеризуються найвищими темапами зростання міжнародного туризму.

2.3) Необхідно визначити в країнах Африки просторову конфігурацію як міжнародних, так і внутрішніх туристичних потоків, регіональні особливості їх генерації і дестинації, підтвердити твердження статистичними даними. Крім того сформувати перелік найбільш актуальних туристичних центрів та територій, проте описати лише найбільш типові, попередньо визначивши критерії актуальності та типовості. Особливу увагу звернути на перспективи розвитку досліджуваного туризму у даному найбіднішому за соціальноекономічними критеріями розвитку континенті світу.

15

2.4) Необхідно визначити в країнах Америки просторову конфігурацію як міжнародних, так і внутрішніх туристичних потоків, регіональні особливості їх генерації і дестинації, підтвердити твердження статистичними даними. Крім того сформувати перелік найбільш актуальних туристичних центрів та територій, проте описати лише найбільш типові, попередньо визначивши критерії актуальності та типовості. Особливу увагу звернути на США і Канаду – один із геополітичних та геоекономічних центрів світового розвитку, потужні країни-генератори туристичних потоків.

2.5) Необхідно визначити в країнах Австралії та Океанії просторову конфігурацію як міжнародних, так і внутрішніх туристичних потоків, регіональні особливості їх генерації і дестинації, підтвердити твердження статистичними даними. Крім того сформувати перелік найбільш актуальних туристичних центрів та територій, проте описати лише найбільш типові, попередньо визначивши критерії актуальності та типовості. Особливу увагу звернути на обмеженість розвитку туризму в даному регіоні світу, що пов’язана з особливими географічними умовами і географічним положенням.

Якщо в певних регіонах світу ресурси розвитку та інфраструктура функціонуванння досліджуваного виду туризму відсутні, - у відповідному підрозділі обгрунтовано і лаконічно описати причини цього.

4.3 Вимоги до Розділу 3

Тут аналізуються ресурси розвитку та інфраструкутрні фактори певного виду туризму в Україні за регіонально-географічним принципом, зокрема окремо проводиться аналіз регіону, де розміщується вищий навчальних заклад (у даному випадку Харківська область і місто Харків). Рекомендується використовувати одну із схем умовного туристичного районування України за адміністративно-економічним та історикогеографічним принципом:

3.1) ) Необхідно визначити в регіонах Південного туристичного макрорайону (АР Крим і Севастополь, Одеська, Миколаївська, Херсонська області) просторову конфігурацію внутрішніх і міжнародних туристичних потоків, регіональні особливості їх генерації і дестинації, підтвердити твердження статистичними даними. Крім того сформувати перелік найбільш актуальних туристичних центрів та територій, проте описати лише найбільш типові, попередньо визначивши критерії актуальності та типовості. Особливу увагу звернути на приморський статус даних регіонів, вплив Чорного та Азовського морів на формування

16

природних (особливо курортних) та антропогенних (особливо історикокультурних) туристичних ресурсів, крім того акцентувати увагу на переважно «літній» туристичній спеціалізації даного району і необхідності сезонної диверсифікації туристичного попиту і споживання, визначити особливий туристичний статус таких «туристичних перлин» Південної України як Одеса і Ялта.

3.2) Необхідно визначити в регіонах Східного туристичного макрорайону (Харківська, Донецька, Луганська, Дніпропетровська, Запорізька області) просторову конфігурацію внутрішніх і міжнародних туристичних потоків, регіональні особливості їх генерації і дестинації, підтвердити твердження статистичними даними. Крім того сформувати перелік найбільш актуальних туристичних центрів та територій, проте описати лише найбільш типові, попередньо визначивши критерії актуальності та типовості. Особливу увагу звернути на особливий урбаністичний та індустріальний статус даних областей та їх центрів (особливо Харкова і Донецька – міст проведення матчів Чемпіонату Європи з футболу ЄВРО-2012), їх роль в економіці України в цілому, та у генерації найбільших туристичних потоків, визначити особливу роль річок Дніпро та Сіверський Донець у рекреаційній спеціалізації даної частини Україи

3.3) Необхідно визначити в регіонах Центрально-Північного туристичного макрорайону (місто Київ, Київська, Житомисрька, Вінницька, Полтавська, Кіровоградська, Черкаська, Чернігівська і Сумська області) просторову конфігурацію внутрішніх і міжнародних туристичних потоків, регіональні особливості їх генерації і дестинації, підтвердити твердження статистичними даними. Крім того сформувати перелік найбільш актуальних туристичних центрів та територій, проте описати лише найбільш типові, попередньо визначивши критерії актуальності та типовості. Особливу увагу, по-перше, звернути на столицю України – місто Київ та її особливий ресурсноінфраструктурний статус, а по-друге, - на досить переферійний статус областей, що оточують столичний регіон України, утворюючи певний соціально-економічний «вакуум», і додаткове значення для місцевого розвитку саме туристичної спеціалізації на базі потужних, в першу чергу, історико-культурних ресурсів часів Київської Русі і Козацької доби, акцентувати рекреаційне значення річки Дніпро та його приток і водосховищ.

3.4) Необхідно визначити в регіонах Західного туристичного макрорайону (Рівненська, Волинська, Тернопільська, Хмельницька,