Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

468 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків Питання для самоконтролю

  1. Які непрямі податки існують? Чому вони називаються не­прямими?

  2. Що є об'єктом оподаткування податком на додану вартість?

  3. Хто сплачує податок на додану вартість і який порядок реє­страції платників ПДВ податковими органами?

  4. Розкрийте суть понять «податкове зобов'язання» і «подат­ковий кредит».

  5. Як розраховують податок на додану вартість?

  6. У чому полягає суть акцизного збору?

  7. Яке законодавство регулює порядок справляння акцизного збору?

  8. Які об'єкти оподаткування акцизним збором можете на­звати?

  9. У чому полягає призначення марок акцизного збору?

10. Які гармонізаційні процеси у сфері непрямого оподаткуван­ня відбуваються?

Глава 18

СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ

Демократія — це доведена до досконалості тотожність грошей і політичної влади. О. Шпенглер

§1. Єдиний податок

Одним із напрямів державної політики є підтримка малого підприємництва. З цією метою держана мадас підтримку вітчиз­няним виробникам, сприяє формуванню і розпитку малого під­приємництва, становленню його як провідної сили для подо­лання негативних процесів в економіці та забезпечення сталого позитивного розвитку суспільства; створює умови для забезпе­чення зайнятості населення України, запобігання безробіттю, появи нових робочих місць.

2000 р. було прийнято ЗУ «Про державну підтримку малого підприємництва» № 2063-ИІ (чинний зі змінами, внесеними Законом від 18.09.2008 р. № 523-УІ).

Згідно з цим Законом, суб'єктами малого підприємниц­тва є:

  • фізичні особи, зареєстровані у встановленому законом по­рядку як суб'єкти підприємницької діяльності;

  • юридичні особи—суб'єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких середньооблікова чисельність працівників за звітний пе­ріод (календарний рік) не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 70 млн гривень. При цьому серед-иьооблікову чисельність працівників визначають з урахуванням кількості всіх працівників, утому числі тих, хто працює за дого­ворами та за сумісництвом, а також у представництвах, філіях, відділеннях та інших відокремлених підрозділах.

471

470 Модуль 3. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПУБЛІЧНИХ ДОХОДІВ ТА ВИДАТКІВ

Разом із тим до суб'єктів малого підприємництва не нале­жать довірчі товариства, страхові компанії, банки, ломбарди, інші фінансово-кредитні й небанківські фінансові установи, суб'єкти підприємницької діяльності, які провадять діяльність у сфері грального бізнесу, здійснюють обмін іноземної валюти, які є виробниками та імпортерами підакцизних товарів, а також суб'єкти підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частка вкладів, що належить юридичним особам—засновникам та учасникам цих суб'єктів, які не є суб'єктами малого підприєм­ництва, перевищує 25%. Для суб'єктів малого підприємництва в порядку, встановленому законодавством України, може засто­совуватись спрощена система оподаткування бухгалтерського обліку та звітності, яка передбачає: заміну сплати визначених законодавством податків і зборів (обов'язкових платежів) на сплату єдиного податку; застосування спрощеного бухгалтер­ського обліку й звітності. Ця система може функціонувати одно­часно з чинною загальною системою оподаткування, бухгалтер­ського обліку та звітності, передбаченою законодавством, — на вибір суб'єкта малого підприємництва.

Сьогодні в Україні за спрощеною системою оподаткування працюють кілька мільйонів приватних підприємців.

Справляння єдиного податку здійснюють в Україні на під­ставі Указу Президента України «Про спрощену систему оподат­кування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» від 03.07.1998 р. № 727 в редакції Указу від 26.06.1999 р. № 746/99 (далі — Указ).

Платниками єдиного податку можуть бути:

  • фізичні особи, які здійснюють підприємницьку діяль­ність без створення юридичної особи і в трудових відносинах з якими, зокрема з членами їхніх сімей, протягом року перебу­ває не більше 10 осіб та обсяг виручки яких від реалізації про­дукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 500 тис. гри­вень;

  • юридичні особи—суб'єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-праіювої форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працівників не більша за 50 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн гривень.

Не мають права переходити на спрощену систему оподатку­вання:

ГЛІМ 18. СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ

суб'єкти підприємницької діяльності, які працюють у І'форІ грального бізнесу (чия діяльність, зокрема, пов'язана з пп,тнптуваппям казино, інших гральних місць (домів), гральних йитоматін із грошовим або майновим виграшем, проведенням Лотерей (у тому числі державних) та розіграшів із видачею гро­шових виграшів у готівковій або майновій формі), здійснюють оГімІп іноземної валюти;

суб'єкти підприємницької діяльності, котрі є виробника­ми підакцизних товарів, здійснюють господарську діяльність, пов'язану з експортом, імпортом та оптовим продажем підакциз­них товарів, оптовим і роздрібним продажем підакцизних палив­но мастильних матеріалів;

суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють: ви­ді юуток та виробництво дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення; опто­ву, роздрібну торгівлю промисловими виробами з дорогоцінних металів, що підлягають ліцензуванню відповідно до ЗУ «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

Окрім того, дія Указу не поширюється на: 1) суб'єктів під­приємницької діяльності, які керуються ЗУ «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» стосовно придбання спеціального патенту; 2) довірчі товариства, страхові компанії, банки, інші фінансово-кредитні й небанківські фінансові устано­ви; 3) суб'єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частки, що належать юридичним особам—учасникам та за­сновникам даних суб'єктів, які не є суб'єктами малого підпри­ємництва, перевищують 25%; 4) фізичних осіб—суб'єктів під­приємницької діяльності, які займаються нею без створення юридичної особи і торгують лікеро-горілчаними та тютюнови­ми виробами, паливно-мастильними матеріалами; 5) спільну ді­яльність, визначену п. 7.7 ЗУ «Про оподаткування прибутку під­приємств».

Суб'єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний пода­ток, не є платником таких видів податків і зборів (обов'язкових платежів): податку на додану вартість, окрім випадку, коли юри­дична особа обрала спосіб оподаткування доходів за єдиним по­датком за ставкою 6%; податку на прибуток підприємств; податку на доходи фізичних осіб (для фізичних осіб суб'єктів малого підприємництва); плати (податку) за землю; збору па спеціальне використання природних ресурсів; збору до Фонду для здійснен-