Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Розкрийте поняття бюджету, його соціально-економічне й політичне значення.

  2. Розкрийте зміст бюджету та функції, що їх він виконує.

  3. Які складові частини бюджету?

  4. Розкрийте поняття бюджетного права.

  5. Як можна класифікувати бюджетно-правові норми?

  6. Назвіть особливості бюджетних правовідносин.

  7. Чи існує різниця між суб'єктами та учасниками бюджетних правовідносин?

  8. Які джерела бюджетного права?

  9. Які вихідні положення бюджетної діяльності закріплено в Конституції України?

10. Як можна класифікувати бюджетні документи?

' За Законом України № 2709, ролі, Бюджетної революції відіграють Ре­комендації парламентських слухань і:і миташ. бюджетної політики на наступ­ний бюджетний період.

Глава 8, бюджетна система україни

233

Глава 8 бюджетна система україни

Багатства нації не визначаються

величиною грошових багатств.

Грошові багатства можуть збільшуватися

або зменшуватися без зміни загального обсягу.

Ф. Кет

§ 1. Бюджетна система України: поняття та принципи побудови

Кожна держава має власну бюджетну систему та встанов­лює принципи її побудови, щоб законодавчо закріпити права на витрачання коштів як державною владою за рахунок коштів дер­жавного бюджету, так і окремими адміністративно-територіаль­ними одиницями за рахунок місцевих бюджетів. Можна гово­рити, що бюджетна система (Висі^еіагу зузіет) є базованою на економічних відносинах, урегульованих правовими нормами, сукупністю всіх видів бюджетів, що існують на території держа­ки. Конституція України у ст. 95 закріплює, що бюджетна си­стема України будується на засадах справедливого і неупере-джепого розподілу суспільного багатства між громадянами й територіальними громадами.

Державний бюджет України' має досить тривалу історію станов­лення і розпитку- Попа бере початок у XVI ст., коли запорозьке козац­тво набуло самостійної державності, мало дипломатичні відносини з державами Сиропи. Ііулл загальновійськова скарбниця, до якої над­ходили коштові регалії іі домени (доходи від рибного промислу, ско­тарства, полювання), військова здобич, мито, збори та податки, оренд­ні плати тощо. Видатки передбачалися па військове спорядження,

Мова йде саме про бюджет у його більш-менш сучасному розумінні, оскільки князівські скарбниці виникли ще за часів Київської Русі.

будівництво укріплень, монастирів, утримання закладів для вояків похилого віку, дипломатичних місій тощо1. Після Переяславської Ра­ди 1654 р. Україна ще-майже півстоліття зберігала всі атрибути дер­жавності, в тому числі самостійність фінансового господарства. На початку 20-х років XVII ст. уряд царської Росії почав стягувати знач­ні суми коштів у своє розпорядження. Настав період, який тривав 2НІ) років, коли Україна, фактично, стала колонією, мусила вносити на потреби метрополії більше ніж чверть свого національного дохо­ду. Така ж ситуація мала місце і в Західній Україні.

У 1917—1919 рр. робили спроби створити власну бюджетну си­стему. Зокрема, 1 березня 1918 р. Центральна Рада Української На­родної Республіки прийняла закон про впровадження національної валюти — гривні. У травні цього ж року проведено ряд заходів щодо випуску вітчизняних платіжних засобів та підписання угод із деяки­ми країнами Європи про одержання позик на вигідних для України умовах. Введена в обіг національна валюта, незважаючи на економіч­ний (-над та постійні воєнні дії, певний час залишалася досить міцною завдяки забезпеченню природними багатствами України та сільгосп­продукції ю, зокрема цукром. Відповідно до положень Конституції УІІР (('тату т про державі т іі устрій, права і і кіл і ■пості У111'), до компе­тенції Всенародних Зборів, що були верховним органом влади, нале­жало встановлення одиниці міри, ваш і монети У111'. І Іаціопальпий ('оюз мав приймати щорічний бюджет і наділявся правами оподатко-вуна і п своїх членів па підставах, установлених для загальнодержав­ною оподаткування, та робити позики й уживати інших фінансових заходів щодо забезпечення його діяльності. Під керівництвом міністра фінансів Л. І'жопсцького було створено державний бюджет.

Утворення СРСР і прийняття Конституції Союзу передбачало формування єдиного бюджету, до складу якого входили бюджети со­ юзних республік. Основні положення Конституції було конкретизова- і законодавчих і підзаконних актах. Зміст бюджетного законодав­ ства можна звести до такого: єдність бюджетної системи; централізація податкового законодавства у віданні союзних органів і регламентація видатків; включення бюджетів союзних республік до складу єдиного державного бюджету, затвердження зведеного бюджету верховними органами Союзу. Запасів СРСР державний бюджет України викону­ вав 11 іді юрядковану роль у розподільчих процесах. Він був інструмен­ ті їм і перерозподілу ресурсів між галузями республіканського господар-

1 Аналіз історичних джерел дозволяє оцінювати бюджет Запорозької і ІчІ, і.і сучасним виміром, у 10—12 мли доларів ("ПІЛ. Зокрема, див. : Пасіч­нії л /(> II. І іюджстпа система України та зарубіжних країн / Ю. Іі. Пасічник. — К Дпанпя Прес, 2002.-С. 121-122.

234

Модуль 2. БЮДЖЕТНЕ ПРАВО