Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛМВ_ЗПЗС-114_Стецюра_Звіт.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать
  1. Теоретичне питання 2

Інструментальні середовища розробки інтерфейсу користувача.

Проектування комп'ютерних систем охоплює широкий спектр дій від проектування апаратних засобів та програмних засобів і до інтерфейсів користувача (ІК). Як правило є групи спеціалістів – апаратчиків і не має групи, що відповідає за ІК. Тому цим питанням займаються розробники програмного забезпечення і, як правило, до цієї роботи залучаються спеціалісти з інженерної психології. Для успішної роботи системи – грамотно спроектований ІК є важливим компонентом. Якщо ІК – складний і для його освоєння треба докласти зусиль – користувачі відмовляться. Якщо ІК представляє інформацію не чітко, або не послідовно – користувач може зрозуміти не вірно і наступні дії можуть привести до збоїв системи.

Процес проектування ІК може бути представлений схемою, наведеною на рисунку 1.

Рисунок 1 – Процес проектування ІК

Найбільш ефективний підхід до ІК – це розробка із застосуванням моделювання функцій користувача. Спочатку створюються паперові макети інтерфейсу, потім розробляються екранні форми, що моделюють взаємодію з користувачем, бажано щоби потенційні користувачі приймали активну участь в процесі проектування ІК. Важливим етапом проектування є аналіз діяльності користувача, яку повинна забезпечувати комп'ютерна система. Не виконавши того, що з точки зору користувача повинна робити система не можливо створити інтерфейс. Для аналізу треба застосовувати різні методи: аналіз задач, етнографічний підхід, опитування користувачів і спостереження за їх роботою.

Розробники ІК завжди повинні враховувати фізичні та професійні здібності людей, що будуть працювати з системою. Людина за короткий час запам’ятовує обмежений об’єм інформації і робить помилки, якщо треба вводити в ручну, або умови. Фізичні відмінності людей – значна відмінність. Тому основою принципів проектування ІК є людські можливості.

Під узгодженістю маємо на увазі, що команди і меню системи повинні бути одного формату, параметри повинні передаватись у всі команди однаково. Це узгодженість низького рівня, але принципова технічна реалізація проекту повинна бути схована від кінцевого користувача. Також повинна мати місце узгодженість більш високого рівня, наприклад до всіх об’єктів системи підтримуються однакові методи друку і т.д., але повна узгодженість не бажана. Кількість несподіванок повинна бути мінімальною. Оскільки користувачу некомфортно коли система веде себе непередбачувано. Якщо певна діяв одній ситуації викликає певну реакцію системи, то природно очікувати, що така сама дія в іншій ситуації приведе до аналогічної ситуації. Якщо відбувається щось інше користувач може не знати, що робити. Повинна бути гарантія, що подібні дії викличуть подібні результати.

  1. Лабораторна робота 1

Тема: Аналіз предметної області. Написання сценаріїв використання.

Мета: Навчитися виконувати аналіз предметної області та описувати сценарії використання. Завдання

  1. Скласти сценарій використання програмного продукту.

  2. Скласти use case діаграму згідно до складеного сценарію.

Варіант №10

  1. Предметна область: Обмін валют;

  2. Сценарії роботи програмного продукту: обмін валют, пошук валюти, додавання нової валюти в базу даних каталогу, перегляд і обробка замовлень обміну валют, реєстрація нового користувача.