Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товароз-во тари 2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
144.38 Кб
Скачать
  1. Охарактеризувати упаковки типа «стретч», «флоу», «кокон»

Стретч — споживча тара у вигляді здвоєного картонного бланка з фігурним вікном, у якій розміщують об’єкт, що пакується. Закривається або закріплюється термоусадковою чи розтягувальною плівкою.

Упаковка «Кокон» — упаковка для виробів з великими габаритами і складною конфігурацією, це герметичний чохол, утворений павутинним напиленням найчастіше перхлорвінілових емалей на каркас, виготовлений з марлі і тасьми, що охоплює виріб.

Пакування типу «Флоупак» поводиться на автоматичному устаткуванні для штучної упаковки кондитерських виробів, побутової хімії упаковки в плівку поштучно.

На горизонтальній пакувальній машині виробляється упаковка поодинці предметів в трьохшовні пакети flow-pack, що формуються з рулонних термозварюваних матеріалів (багатошарові плівки, поліпропілен, ламінати). Широко застосовуються для пакування кондитерських виробів (казинаків, плитки ірису, ковбаски), хлібобулочних виробів (хліб, булочки, пряники) господарських товарів (мило, мочалки). Автомати флоупак універсальні, допускають упаковку широкої гами продукції (хліб, запчастини, мило). Можлива упаковка як у прозору плівку без нанесеної фотомітки так і кольорову з фотомітці (обмовляється). Апарати прості в роботі, легко і швидко переналаштовуються з одного розміру продукту на інший. Можливі різні варіанти подачі продукту на плівку (між фотомітках або у випадку з прозорою плівкою з певним відстанню). Автоматична подача виробів з касети, ручна укладка, подача продукту транспортером.

  1. Упакування в газовій атмосфері

Суть технології пакування у модифікованій атмосфері полягає в тому, щоб із пакування видалити атмосферне повітря і наповнити внутрішнє середовище упаковки газовою сумішшю.

Найбільш часто для цього використовують азот, вуглекислий газ а також їх суміш у поєднанні з відповідною концентрацією кисню. Газоподібні суміші можуть зв'язуватись з окремими складовими харчових продуктів, набуваючи стійкості до кисню повітря або мікроорганізмів.

Підбір газового середовища поєднується з природою продукту і обирається індивідуально у кожному випадку.

На термін зберігання упакованих продуктів з модифікованим газовим середовищем також суттєво впливають об'єм вільного простору всередині упаковки, водо-, газопроникність пакувального матеріалу, форма і нейтральність упаковки. Для продуктів, які дихають, проникність пакувального матеріалу визначає стабільність газового складу в упаковці. Цей матеріал повинен мати відповідну киснепроникність з таким розрахунком, щоб упакований продукт не зміг піддатись анаеробному зараженню і псуванню. Разом з тим швидкість проникнення молекул кисню всередину упаковки повинна бути такою, щоб концентрація кисню в упаковці була значно нижчою за атмосферну.

Форма і розміри упаковки повинні забезпечувати максимальний контакт газового середовища з продуктом, що, у свою чергу гарантує рівномірну розчинність газів у продукті і збільшує термін його зберігання. Ефективність пакування продуктів з модифікованим газовим середовищем помітно зменшується з підвищенням температури, оскільки розчинність газів у них різко знижується. У продуктів, які дихають, таке збільшення прискорює процес газообміну і відповідно зменшує термін зберігання. Модифіковане газове середовище передбачає також регулювання газового складу, завдяки якому сповільнюються біохімічні процеси у харчових продуктах, підтримуючи їх мікрофлору на необхідному рівні.

Процес пакування продуктів у пакети з модифікованим газовим середовищем може здійснюватися кількома способами:

  • вакуумування з наступним заповненням суміші газів;

  • застосування плівкових матеріалів із вибірковою проникністю;

  • використання інтерактивних неїстівних компонентів усередині упаковки.

Ефективність двох останніх методів залежить від ступеня взаємодії з продуктом, проникності плівки, співвідношення вмісту кисню, вуглекислого газу, а також наявності водопоглиначів. Технологія пакування в модифікованійатмосфері має явні переваги перед вакуумною і термоформувальною:

1. Значно більший термін зберігання продукції.

2. Висока продуктивність обладнання та його гнучке переналагоджування на різні типорозміри продукції.

3. Порівняно низька собівартість пакувального матеріалу.

4. При пакуванні продукція не деформується і не змінює свого кольору при зберіганні.

5. Можливість часткового або повного виключення консервантів.

6. Збільшення терміну придатності продуктів призводить до спрощення логістики і вартості транспортування.

В основі технології – три взаємопов’язаних компоненти: газова суміш, пакувальний матеріал з високими бар’єрними властивостями і паковальна машина. Застосовування даної технології дає можливість значно розширити асортимент пакованої продукції, яка може взагалі не зберігатись у вакуумі або зберігатиметься не достатньо довго і втратить товарний вигляд. В якості паковального матеріалу використовують багатошарові плівки з високими бар’єрними властивостями, які здатні забезпечити дотримання високих гігієнічних норм, завдяки чому суттєво підвищити споживчі якості упаковки. Важливим фактором є можливість нанесення на пакувальний матеріал логотипу виробника та інформації про продукцію.

При застосуванні технології пакування в модифікованій газовій атмосфері є певні труднощі з якими доводиться стикатись: необхідність отримання абсолютно герметичного шва зварювання бар’єрних полімерних матеріалів.

Завдяки своїм перевагам дана технологія швидкими темпами поширюється в Європі та за її межами і є найбільш перспективним рішенням при пакуванні м’ясної, ковбасної, рибної продукції а також сиру. Не дивлячись на те, що метод модифікованої атмосфери має великі переваги, необхідно пам’ятати і про обмеження в його застосуванні. Важливо врахувати, що видалення кисню з внутрішнього середовища упаковки перешкоджає розвитку тільки аеробних бактерій, а тим часом для багатьох інших, в тому числі небезпечних для людини бактерій, таких як Clostridium, Campylobacter, Listeria monocytogenes, це аеробне середовище навпаки є дуже

сприятливим. Для попередження їх масового розмноження необхідно дотримуватись оптимального режиму температур, кислотності середовища і вологості. Окрім того використання технології пакування в специфічну газову атмосферу може викликати у продуктів специфічний присмак. Таким чином технологія пакування в МА потребує подальшого проведення теоретичних і експериментальних досліджень для підвищення її ефективності.